Więcej przepisów i porad kulinarnych znajdziesz na stronie www.gazeta.pl
Pieczone ziemniaki to danie, które sprawdzi się w każdej sytuacji. Będą doskonałe zamiast zwykłych ziemniaków z wody jako dodatek do pieczonych mięs, ryby czy roślinnych kotlecików. Można je podać z ulubionym sosem na ciepłą kolację lub jako przekąskę do chrupania podczas oglądania filmu. Przepisów na nie jest dużo, tym razem wybraliśmy ten od Nigelli Lawson.
Składniki:
Ziemniaki obieramy i myjemy, a następnie gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Po ugotowaniu dokładnie je odcedzamy. Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy na nią oliwę i układamy ziemniaki. Każdy z nich rozpłaszczamy widelcem i obtaczamy w oliwie. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 220 st. C i pieczemy przez 20 minut. Po tym czasie obracamy je na drugą stronę i pieczemy jeszcze przez 10 minut, aż ładnie zbrązowieją.
Upieczone ziemniaki przekładamy do miski. Skrapiamy je octem jabłkowym i oprószamy gruboziarnistą solą, dokładnie mieszamy. Podajemy od razu, na gorąco.