Pieczone ziemniaczki Nigelli Lawson. Doskonałe solo lub do obiadu [PRZEPIS]

Pieczone ziemniaczki to doskonały pomysł na kolację na ciepło czy dodatek do obiadu. Są chrupiące i aromatyczne, a w przygotowaniu - banalne. Sprawdźcie, jak robi je Nigella Lawson.

Więcej przepisów i porad kulinarnych znajdziesz na stronie www.gazeta.pl

Pieczone ziemniaki to danie, które sprawdzi się w każdej sytuacji. Będą doskonałe zamiast zwykłych ziemniaków z wody jako dodatek do pieczonych mięs, ryby czy roślinnych kotlecików. Można je podać z ulubionym sosem na ciepłą kolację lub jako przekąskę do chrupania podczas oglądania filmu. Przepisów na nie jest dużo, tym razem wybraliśmy ten od Nigelli Lawson. 

Pieczone ziemniaczki Nigelli Lawson - przepis

Składniki:

  • 500 g drobnych ziemniaków,
  • 3 łyżki oliwy,
  • 2 łyżeczki octu jabłkowego,
  • sól gruboziarnista do posypania
Zobacz wideo

Jak zrobić pieczone ziemniaczki Nigelli Lawson?

Ziemniaki obieramy i myjemy, a następnie gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Po ugotowaniu dokładnie je odcedzamy. Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy na nią oliwę i układamy ziemniaki. Każdy z nich rozpłaszczamy widelcem i obtaczamy w oliwie. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 220 st. C i pieczemy przez 20 minut. Po tym czasie obracamy je na drugą stronę i pieczemy jeszcze przez 10 minut, aż ładnie zbrązowieją.

Upieczone ziemniaki przekładamy do miski. Skrapiamy je octem jabłkowym i oprószamy gruboziarnistą solą, dokładnie mieszamy. Podajemy od razu, na gorąco. 

 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.