Boże Narodzenie to wyjątkowe święta, które obchodzimy z rodziną lub przyjaciółmi. Tego dnia szykujemy wyjątkowe i niecodzienne potrawy. Warto też zabłysnąć odświętnym deserem. Przepis na tort piernikowy z pomarańczowym aromatem na pewno przypadnie gościom do gustu.
Serowa masa z nutką pomarańczy sprawi, że tort będzie nie tylko słodki, ale też lekko kwaśny. Często przy wyborze tortu kierujemy się właśnie tym kryterium - tort nie może mieć bowiem przytłaczającej dawki cukru, zwłaszcza gdy do stołu zasiadają dzieci. Krem piernikowy do tortu w tym wydaniu to nic trudnego! Szczegółowy przepis na tort piernikowy z kremem pomarańczowym prezentujemy poniżej.
Więcej smacznych przepisów na stronie głównej Gazeta.pl.
Zestaw produktów potrzebnych do wykonania tortu trzeba podzielić na trzy grupy: biszkopt, masę serowo-pomarańczową oraz polewę. Dokładną listę zakupów znajdziesz poniżej.
Składniki na biszkopt:
Składniki na masę serowo-pomarańczową
Składniki na polewę:
Puszysty biszkopt to klucz do udanego tortu. Jak zrobić biszkopt piernikowy do tortu, który na pewno się uda? O szczegółach piszemy poniżej.
Na początek blaty należy nasączyć sokiem z wyciśniętej pomarańczy. Na spodni blat wykładamy masę pomarańczowo-serową - ok. 1/4 porcji i powtarzamy tę czynność przy kolejnych. Na górnej warstwie powinna zostać masa serowa. Tak przygotowany tort odstawiamy do ostudzenia. W tym momencie należy rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej z dodatkiem masła i mieszać aż do rozpuszczenia. Tak przygotowaną polewą polewamy tort i dekorujemy według uznania na przykład kawałkami pomarańczy. Osoby, które nie lubią polewy czekoladowej, mogą zostawić górną warstwą pokrytą masą serową. Na wierzch można położyć owoce pomarańczy czy orzechy.