Tort piernikowy z masą pomarańczowo-serową. Wykwintny przepis na Boże Narodzenie

Tort piernikowy z kremem pomarańczowym to prawdziwa uczta dla zmysłów. Słodki poczęstunek w tym wydaniu nie tylko fantastycznie smakuje, ale jest też miły dla oka. Szukasz pomysłu na tort z piernika? Sprawdź słodki przepis poniżej.

Boże Narodzenie to wyjątkowe święta, które obchodzimy z rodziną lub przyjaciółmi. Tego dnia szykujemy wyjątkowe i niecodzienne potrawy. Warto też zabłysnąć odświętnym deserem. Przepis na tort piernikowy z pomarańczowym aromatem na pewno przypadnie gościom do gustu.

Zobacz wideo Dwa pyszne ciasta ze śliwkami - idealne na jesień

Krem piernikowy do tortu - idealny duet 

Serowa masa z nutką pomarańczy sprawi, że tort będzie nie tylko słodki, ale też lekko kwaśny. Często przy wyborze tortu kierujemy się właśnie tym kryterium - tort nie może mieć bowiem przytłaczającej dawki cukru, zwłaszcza gdy do stołu zasiadają dzieci. Krem piernikowy do tortu w tym wydaniu to nic trudnego! Szczegółowy przepis na tort piernikowy z kremem pomarańczowym prezentujemy poniżej. 

Więcej smacznych przepisów na stronie głównej Gazeta.pl.

Tort piernikowy z kremem pomarańczowym - lista składników 

Zestaw produktów potrzebnych do wykonania tortu trzeba podzielić na trzy grupy: biszkopt, masę serowo-pomarańczową oraz polewę. Dokładną listę zakupów znajdziesz poniżej. 

Składniki na biszkopt: 

  • jajka - 4 sztuki,
  • cukier - 3/4 szklanki,
  • przyprawa do piernika - 2 łyżki,
  • proszek do pieczenia - 1,5 łyżeczki,
  • kakao - 2 łyżki,
  • mąka ziemniaczana - pół szklanki,
  • mąka pszenna - pół szklanki.

Składniki na masę serowo-pomarańczową 

  • masło - pół kostki, 
  • mleko - pół szklanki,
  • cukier - 1 szklanka, 
  • pomarańcza - 1 sztuka,
  • jajka - 4 sztuki,
  • budyń waniliowy - 1 opakowanie,
  • cukier waniliowy - 1 opakowanie, 
  • ser twarogowy - 1 wiaderko.

Składniki na polewę: 

  • gorzka czekolada - 1 tabliczka,
  • masło - 2 łyżki.

Biszkopt piernikowy do tortu - przepis krok po kroku 

Puszysty biszkopt to klucz do udanego tortu. Jak zrobić biszkopt piernikowy do tortu, który na pewno się uda? O szczegółach piszemy poniżej. 

  • Oddziel żółtka od białek, te ostatnie ubij na sztywną masę z dodatkiem cukru. Następnie dodaj do masy jajka. 
  • Suche składniki przesiewamy i dodajemy do masy z jajek. 
  • Całość należy dokładnie wymieszać. 
  • Tortownicę o średnicy ok. 20 cm wyłóż papierem do pieczenia i piecz biszkopt przez pół godziny w temperaturze około 180 stopni. 
  • Przed wyjęciem ciasta przeprowadź test suchego patyczka. 
  • Po wystudzeniu biszkopt dzielimy na trzy blaty. 

Tort piernikowy - masa pomarańczowa krok po kroku 

  • W dużym garnku rozpuść masło oraz dwa rodzaje cukru. 
  • Dodaj ser i jajka, następnie podgrzej i cały czas mieszaj, do momentu aż pojawią się pęcherze powietrza. 
  • W kolejnym kroku dodaj startą skórkę z pomarańczy i budyń rozpuszczony w mleku. 
  • Mieszaj do momentu, aż całość stanie się gęsta. 

Tort piernikowy przekładnie blatów 

Na początek blaty należy nasączyć sokiem z wyciśniętej pomarańczy. Na spodni blat wykładamy masę pomarańczowo-serową - ok. 1/4 porcji i powtarzamy tę czynność przy kolejnych. Na górnej warstwie powinna zostać masa serowa. Tak przygotowany tort odstawiamy do ostudzenia. W tym momencie należy rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej z dodatkiem masła i mieszać aż do rozpuszczenia. Tak przygotowaną polewą polewamy tort i dekorujemy według uznania na przykład kawałkami pomarańczy. Osoby, które nie lubią polewy czekoladowej, mogą zostawić górną warstwą pokrytą masą serową. Na wierzch można położyć owoce pomarańczy czy orzechy.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.