Więcej przepisów znajdziesz na naszej stronie Gazeta.pl
Tatar ze śledzi to świetny pomysł na zaskakującą przekąskę na imprezę ze znajomymi lub na świąteczną kolację. To ciekawa alternatywa dla osób, które z jakiegoś powodu nie chcą spożywać tatara w tradycyjnej postaci. Magda Gessler w swoim przepisie na tatar ze śledzi udowadnia, że proste składniki wybornie się ze sobą komponują, dając niezapomniane wrażenia smakowe.
Jaki olej do śledzi? Tak, to ma znaczenie. Wyjaśniamy
Tatar ze śledzi - przepis:
Składniki:
- 200 g filetu ze śledzia
- 1 biała cebula
- 2 kiszone ogórki
- 3 jajka
- 1 czerwona papryka
- kilka marynowanych grzybków (w zależności od preferencji)
- łyżka kaparów marynowanych
Ponadto składniki na sos:
- 1 łyżka musztardy
- łyżeczka miodu
- dwie łyżki passaty pomidorowej (możesz zastąpić koncentratem pomidorowym)
- szczypta ostrej papryki
- kawałek imbiru
- pieprz
Tatar ze śledzi - sposób przygotowania:
- Najpierw upiecz paprykę. Przekrój na pół, usuń gniazda nasienne i piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C do momentu, aż skórka zacznie się lekko przypalać. Kiedy papryka się upiecze, ostrożnie zdejmij z niej skórkę i pozostaw do ostygnięcia. W czasie, kiedy piecze się papryka, ugotuj na twardo jajka.
- Filet ze śledzia pokrój w drobną kostkę (około 0,5 cm). W podobną kostkę pokrój pozostałe składniki.
- Posiekane składniki wsyp do miski. Składniki na sos dokładnie ze sobą połącz, polej nim śledzia i warzywa. Całość wymieszaj i odstaw na godzinę w temperaturze pokojowej, by składniki dobrze się ze sobą połączyły. Przed podaniem tatar należy schłodzić. Tatar świetnie smakuje podany z chlebem.
Potrawy wigilijne w Polsce. Jakie dania pojawiają się na wieczerzy wigilijnej?
To niebanalne połączenie na pewno zaskoczy twoich gości. Jeśli znudziły ci się śledzie w tradycyjnych postaciach, tatar ze śledzia jest ciekawą i pyszną odmianą. Smacznego!
Tatar ze śledzia - inspiracjeOtwórz galerię