Więcej przepisów znajdziesz na naszej stronie Gazeta.pl
Tatar ze śledzi to świetny pomysł na zaskakującą przekąskę na imprezę ze znajomymi lub na świąteczną kolację. To ciekawa alternatywa dla osób, które z jakiegoś powodu nie chcą spożywać tatara w tradycyjnej postaci. Magda Gessler w swoim przepisie na tatar ze śledzi udowadnia, że proste składniki wybornie się ze sobą komponują, dając niezapomniane wrażenia smakowe.
Tatar ze śledzi - przepis:
Składniki:
- 200 g filetu ze śledzia
- 1 biała cebula
- 2 kiszone ogórki
- 3 jajka
- 1 czerwona papryka
- kilka marynowanych grzybków (w zależności od preferencji)
- łyżka kaparów marynowanych
Ponadto składniki na sos:
- 1 łyżka musztardy
- łyżeczka miodu
- dwie łyżki passaty pomidorowej (możesz zastąpić koncentratem pomidorowym)
- szczypta ostrej papryki
- kawałek imbiru
- pieprz
Tatar ze śledzi - sposób przygotowania:
- Najpierw upiecz paprykę. Przekrój na pół, usuń gniazda nasienne i piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C do momentu, aż skórka zacznie się lekko przypalać. Kiedy papryka się upiecze, ostrożnie zdejmij z niej skórkę i pozostaw do ostygnięcia. W czasie, kiedy piecze się papryka, ugotuj na twardo jajka.
- Filet ze śledzia pokrój w drobną kostkę (około 0,5 cm). W podobną kostkę pokrój pozostałe składniki.
- Posiekane składniki wsyp do miski. Składniki na sos dokładnie ze sobą połącz, polej nim śledzia i warzywa. Całość wymieszaj i odstaw na godzinę w temperaturze pokojowej, by składniki dobrze się ze sobą połączyły. Przed podaniem tatar należy schłodzić. Tatar świetnie smakuje podany z chlebem.
To niebanalne połączenie na pewno zaskoczy twoich gości. Jeśli znudziły ci się śledzie w tradycyjnych postaciach, tatar ze śledzia jest ciekawą i pyszną odmianą. Smacznego!
Tatar ze śledzia - inspiracjeOtwórz galerię