Przepis na racuchy drożdżowe. Tradycyjna receptura babci na idealny podwieczorek

Racuchy drożdżowe to dla wielu z nas przyjemne wspomnienie dzieciństwa. Pyszne, puszyste racuszki najlepiej wychodziły naszym babciom i świetnie smakowały na śniadanie lub na podwieczorek, obowiązkowo posypane cukrem pudrem. Jak je zrobić? Przepis na racuchy drożdżowe w tradycyjnej wersji jest naprawdę banalny.

Więcej pomysłów na podwieczorek znajdziesz na stronie Gazeta.pl.

Racuchy drożdżowe to świetny pomysł na słodkie śniadanie lub podwieczorek. Ich przygotowanie jest banalnie proste i szybkie, a racuszki zawsze wychodzą cudownie puszyste. Jak zrobić uwielbiane przez wszystkich racuchy? Nic prostszego, zapraszamy do tradycyjnego przepisu naszych babć.

Przepis na racuchy drożdżowe:

Składniki:

Rozczyn:

  • 40 g świeżych drożdży
  • 150 ml ciepłego mleka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • łyżeczka cukru

Ciasto:

  • 500 g mąki pszennej
  • 250 ml ciepłego mleka
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • łyżka cukru waniliowego
  • łyżka cukru

Racuchy - sposób przygotowania:

  1. Zaczynamy od przygotowania rozczynu. Do naczynia wlej ciepłe mleko, dodaj drożdże, dwie łyżki mąki i cukier i całość wymieszaj. Odstaw na około 10 minut, aż rozczyn znacznie urośnie.
  2. Przygotuj dużą miskę. Przesiej do niej mąkę i wymieszaj z solą. Wlej mleko i rozczyn, dodaj jajko, cukier i cukier waniliowy. Składniki najpierw wymieszaj łyżką, następnie wyrabiaj ręką, aż połączą się w jednolitą masę.
  3. Miskę z wyrobionym ciastem przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na około godzinę.
  4. Kiedy ciasto już ładnie wyrośnie, rozgrzej na patelni dwie łyżki masła klarowanego albo oleju i nabieraj porcje ciasta zwilżoną łyżką. Kładź ciasto na patelni, formując w kształt placuszków i smaż na średnim ogniu przez około 2 minuty z każdej strony.
  5. Po usmażeniu kładź racuszki na ręcznik papierowy, by odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Racuchy podawaj oprószone cukrem pudrem lub w towarzystwie ulubionej konfitury.

Tak przygotowane racuchy drożdżowe to pomysł na idealny podwieczorek. Zrób je już dziś, a twoja rodzina będzie zachwycona ich smakiem. Smacznego!

Zobacz wideo
Więcej o: