Przepis na racuchy drożdżowe. Tradycyjna receptura babci na idealny podwieczorek
Przepis na racuchy drożdżowe. Tradycyjna receptura babci na idealny podwieczorek
REKLAMA
aszu
Racuchy drożdżowe to dla wielu z nas przyjemne wspomnienie dzieciństwa. Pyszne, puszyste racuszki najlepiej wychodziły naszym babciom i świetnie smakowały na śniadanie lub na podwieczorek, obowiązkowo posypane cukrem pudrem. Jak je zrobić? Przepis na racuchy drożdżowe w tradycyjnej wersji jest naprawdę banalny.
7
Aigneis /Shutterstock
Otwórz galerięNa Gazeta.pl
REKLAMA
REKLAMA
Więcej pomysłów na podwieczorek znajdziesz na stronie Gazeta.pl.
REKLAMA
Racuchy drożdżowe to świetny pomysł na słodkie śniadanie lub podwieczorek. Ich przygotowanie jest banalnie proste i szybkie, a racuszki zawsze wychodzą cudownie puszyste. Jak zrobić uwielbiane przez wszystkich racuchy? Nic prostszego, zapraszamy do tradycyjnego przepisu naszych babć.
Zaczynamy od przygotowania rozczynu. Do naczynia wlej ciepłe mleko, dodaj drożdże, dwie łyżki mąki i cukier i całość wymieszaj. Odstaw na około 10 minut, aż rozczyn znacznie urośnie.
Przygotuj dużą miskę. Przesiej do niej mąkę i wymieszaj z solą. Wlej mleko i rozczyn, dodaj jajko, cukier i cukier waniliowy. Składniki najpierw wymieszaj łyżką, następnie wyrabiaj ręką, aż połączą się w jednolitą masę.
Miskę z wyrobionym ciastem przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na około godzinę.
Kiedy ciasto już ładnie wyrośnie, rozgrzej na patelni dwie łyżki masła klarowanego albo oleju i nabieraj porcje ciasta zwilżoną łyżką. Kładź ciasto na patelni, formując w kształt placuszków i smaż na średnim ogniu przez około 2 minuty z każdej strony.
Po usmażeniu kładź racuszki na ręcznik papierowy, by odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Racuchy podawaj oprószone cukrem pudrem lub w towarzystwie ulubionej konfitury.
Tak przygotowane racuchy drożdżowe to pomysł na idealny podwieczorek. Zrób je już dziś, a twoja rodzina będzie zachwycona ich smakiem. Smacznego!