Więcej słodkich przepisów znajdziesz na stronie Gazeta.pl.
Pierniczki są naprawdę łatwe do zrobienia. Z ich upieczeniem poradzi sobie nawet początkujący kucharz. Jeśli zdecydujecie się, aby przygotować je na tegoroczne święta, pamiętajcie, aby wygospodarować sobie trochę więcej czasu - w końcu z pieczeniem pierników nierozerwalnie wiąże się ich ozdabianie lukrem (możecie go zrobić sami, tutaj znajdziecie przepis) i rozmaitymi posypkami. Aby ciasteczka były bardziej radosne i urozmaicone, możecie użyć barwników spożywczych. No i nie zapominajcie o foremkach z różnymi wzorami!
Poniżej znajdziecie podstawowy przepis z wyjaśnieniem krok po kroku, jak zrobić ciasteczka oraz w jakiej temperaturze piec pierniki.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Mąkę przesiej do miski, następnie dodaj pozostałe sypkie składniki, czyli: kakao, przyprawę do piernika, cukier puder oraz proszek do pieczenia. Wymieszaj.
Do miski dolej rozpuszczone i ostudzone masło. Na koniec dodaj jajka i miód, a następnie zagnieć ciasto. Rozwałkuj je cienko (na grubość ok. 3 mm), a żeby nie przywierało, posyp mąką (możesz dosypywać ją w trakcie wałkowania, jeśli ciasto za bardzo będzie się kleić do wałka). Z rozwałkowanego ciasta foremkami wytnij kształty. Ciasteczka ułóż na blaszce przykrytej papierem do pieczenia.
Piekarnik, w którym będziesz piec pierniczki, powinien być rozgrzany do 180 stopni Celsjusza. Ciastka należy piec przez około 8-12 minut, aby wyszły idealne, nie przypaliły się i nie straciły swojego wyjątkowego smaku. Gdy ciasteczka przestygną, możesz je ozdobić wedle uznania lukrem, bakaliami i posypkami lub zostawić takie, jakie są. Teraz, gdy już wiesz, w jakiej temperaturze piec pierniki, nic już nie powinno cię zaskoczyć.
Pamiętaj, że pierniczki możesz przygotować nawet trzy tygodnie wcześniej. Przechowuj je szczelnie zamknięte, a żeby szybciej zmiękły, dołóż do pojemnika kawałki obranych jabłek (nie zapomnij wymieniać owoców co 1-2 dni).