Więcej kulinarnych rad znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Bigos to jedna z najpopularniejszych polskich potraw przyrządzanych podczas świąt Bożego Narodzenia. Ten klasyk nad klasykami przygotowywany jest z kiszonej kapusty z dodatkiem mięsa, które, gotując się długo, staje się miękkie i soczyste. Sekret pysznego bigosu tkwi w "przegryzieniu" się wszystkich smaków. Dodanie do potrawy suszonych grzybów sprawi, że leśny aromat doskonale podkreśli i wzbogaci smak dania. A co zrobić, jeśli podczas przyrządzania przesolimy go? Jest kilka rozwiązań, które warto zapamiętać.
Przesolony bigos to nie koniec świata. Pamiętajmy, że zawsze można go uratować, choć wszystko zależy od tego, jak bardzo danie jest przesolone. Przedstawiamy kilka trików, dzięki którym stanie się znów jadalny.
Czasami zdarza się, że przesolony bigos jest efektem tego, że robimy go na ostatnią chwilę, kiedy mamy natłok obowiązków przedświątecznych. Jeśli chcecie zaoszczędzić czas przed świętami, nie musicie czekać na ostatnią chwilę, by przygotować bigos. Z powodzeniem można przyrządzić go nieco wcześniej, zamrozić, a następnie odmrozić już przed Bożym Narodzeniem.