Ketchup z dyni - przepis bliżej natury
Kto chociaż raz sprawdził skład typowego ketchupu ze sklepowej półki, ten wie, że na próżno szukać tam naturalnych składników. Co więcej, większość gotowych ketchupów zawiera w sobie bardzo dużą ilość cukru, warto więc wypróbować domowy ketchup z dyni. Przepis, który jest bardzo prosty, prezentujemy poniżej.
Zobacz wideo Przepis na gratini z dynią. To nie byle jaka zapiekanka ziemniaczana!
Ketchup z dyni Hokkaido - krok po kroku
Poniżej prezentujemy banalnie prosty przepis na ketchup z dyni. Zanim jednak przejdziemy do pracy, najpierw należy sporządzić listę zakupów, na szczęście wykaz produktów jest bardzo krótki. Oto składniki potrzebne do przygotowania ketchupu z dyni Hokkaido:
składniki podstawowe:
- dynia Hokkaido - ok. 3 kg
- czerwona papryka - 1 kg
- pomidory - 500 g
- cebula - 1 kg
składniki na zalewę:
- koncentrat pomidorowy - 500 g
- ocet - 1 i 1/3 szklanki
- cukier - 1,5 szklanki
- oregano - 2 łyżki stołowe
- curry - 1 łyżka stołowa
- bazylia - 1 łyżka stołowa
- papryka słodka - 1 łyżka stołowa
- papryka ostra - 1 łyżka stołowa
Keczup z dyni i pomidorów - przygotowanie
Oto prosty przepis na keczup z dyni i pomidorów:
- Dynię pokrój w kostkę i dodaj 2 łyżki soli, następnie odstaw tak przygotowaną dynie na około 2 godziny.
- Cebulę, pomidory oraz paprykę pokrój w drobną kostkę i zagotuj razem z dynią.
- Teraz przyszedł czas na przygotowanie zalewy, wystarczy połączyć wszystkie składniki z listy.
- W kolejnym kroku zalewę miksujemy razem z warzywami.
- Na koniec gotujemy zmiksowaną masę przez około 40 minut.
- Masę przepuszczamy przez sito i jeszcze raz gotujemy.
- Gotowy keczup przekładamy do wyparzony słoików, pasteryzujemy na mokro przez 10 minut i na koniec odstawiamy do góry dnem.
Keczup z dyni bez papryki - wersja light
Nie wszyscy lubią ostrą wersję keczupu, ostra papryka nie smakuje dzieciom. Jak przygotować keczup z dyni bez papryki? Przepis na łagodną wersję prezentujemy poniżej.
Lista składników:
- dynia - 600 g
- dojrzałe pomidory - 600 g
- czerwona cebula - 1 sztuka
- anyż gwiaździsty - 2 sztuki
- skrobia kukurydziana - 2 łyżeczki
- czosnek - 1 ząbek
- ocet winny - 75 ml
- koncentrat pomidorowy - 2 łyżki stołowe
- cukier trzcinowy - 40 g
- ziele angielskie - 1 łyżeczka
- cynamon - 1 laska
Przygotowanie:
- Umyte pomidory posiekaj, to samo zrób z dynią, cebulą i czosnkiem.
- Następnie warzywa należy zmiksować i gotować z dodatkiem przypraw przez pół godziny, nie zapominamy o częstym mieszaniu.
- Po tym, etapie całość należy przecedzić, następnie dodajemy cukier oraz koncentrat pomidorowy i gotujemy przez następne 10 minut.
- Skrobię kukurydzianą mieszamy w zimnej wodzie, dodajemy do warzyw i doprowadzamy do wrzenia.
- Na koniec gorący jeszcze keczup przelewamy do wyparzonych słoików.
Zobacz też: Krem z dyni? Z mlekiem kokosowym to prawdziwy hit. Jak ją zrobić? [PRZEPIS]