Ketchup z dyni - wersja z ogniem i bez ognia

Ketchup z dyni to naturalna alternatywa dla gotowych produktów. Przygotowanie zajmuje chwilę a efekt końcowy smakuje wyśmienicie. Szukasz przepisu na domowy keczup? Sprawdź dwie propozycje.

Ketchup z dyni - przepis bliżej natury

Kto chociaż raz sprawdził skład typowego ketchupu ze sklepowej półki, ten wie, że na próżno szukać tam naturalnych składników. Co więcej, większość gotowych ketchupów zawiera w sobie bardzo dużą ilość cukru, warto więc wypróbować domowy ketchup z dyni. Przepis, który jest bardzo prosty, prezentujemy poniżej. 

Zobacz wideo Przepis na gratini z dynią. To nie byle jaka zapiekanka ziemniaczana!

Ketchup z dyni Hokkaido - krok po kroku 

Poniżej prezentujemy banalnie prosty przepis na ketchup z dyni. Zanim jednak przejdziemy do pracy, najpierw należy sporządzić listę zakupów, na szczęście wykaz produktów jest bardzo krótki. Oto składniki potrzebne do przygotowania ketchupu z dyni Hokkaido:

składniki podstawowe: 

  • dynia Hokkaido - ok. 3 kg 
  • czerwona papryka - 1 kg 
  • pomidory - 500 g
  • cebula - 1 kg 

składniki na zalewę: 

  • koncentrat pomidorowy - 500 g
  • ocet - 1 i 1/3 szklanki 
  • cukier - 1,5 szklanki 
  • oregano - 2 łyżki stołowe 
  • curry - 1 łyżka stołowa 
  • bazylia - 1 łyżka stołowa 
  • papryka słodka - 1 łyżka stołowa 
  • papryka ostra - 1 łyżka stołowa 

Keczup z dyni i pomidorów - przygotowanie 

Oto prosty przepis na keczup z dyni i pomidorów:

  1. Dynię pokrój w kostkę i dodaj 2 łyżki soli, następnie odstaw tak przygotowaną dynie na około 2 godziny. 
  2. Cebulę, pomidory oraz paprykę pokrój w drobną kostkę i zagotuj razem z dynią. 
  3. Teraz przyszedł czas na przygotowanie zalewy, wystarczy połączyć wszystkie składniki z listy. 
  4. W kolejnym kroku zalewę miksujemy razem z warzywami. 
  5. Na koniec gotujemy zmiksowaną masę przez około 40 minut. 
  6. Masę przepuszczamy przez sito i jeszcze raz gotujemy. 
  7. Gotowy keczup przekładamy do wyparzony słoików, pasteryzujemy na mokro przez 10 minut i na koniec odstawiamy do góry dnem. 

Keczup z dyni bez papryki - wersja light 

Nie wszyscy lubią ostrą wersję keczupu, ostra papryka nie smakuje dzieciom. Jak przygotować keczup z dyni bez papryki? Przepis na łagodną wersję prezentujemy poniżej. 

Lista składników: 

  • dynia - 600 g
  • dojrzałe pomidory - 600 g
  • czerwona cebula - 1 sztuka 
  • anyż gwiaździsty - 2 sztuki 
  • skrobia kukurydziana - 2 łyżeczki 
  • czosnek - 1 ząbek 
  • ocet winny - 75 ml 
  • koncentrat pomidorowy - 2 łyżki stołowe 
  • cukier trzcinowy - 40 g
  • ziele angielskie - 1 łyżeczka 
  • cynamon - 1 laska 

Przygotowanie: 

  • Umyte pomidory posiekaj, to samo zrób z dynią, cebulą i czosnkiem. 
  • Następnie warzywa należy zmiksować i gotować z dodatkiem przypraw przez pół godziny, nie zapominamy o częstym mieszaniu. 
  • Po tym, etapie całość należy przecedzić, następnie dodajemy cukier oraz koncentrat pomidorowy i gotujemy przez następne 10 minut. 
  • Skrobię kukurydzianą mieszamy w zimnej wodzie, dodajemy do warzyw i doprowadzamy do wrzenia. 
  • Na koniec gorący jeszcze keczup przelewamy do wyparzonych słoików. 

Zobacz też: Krem z dyni? Z mlekiem kokosowym to prawdziwy hit. Jak ją zrobić? [PRZEPIS]

Więcej o: