Kapuśniak - przepis. Rozgrzewający klasyk w sam raz na zimowy obiad. Pamiętaj o zasadzie dotyczącej kapusty

Kapuśniak idealnie wpisuje się w kulinarny gust Polaków. Ta pyszna, rozgrzewająca zupa świetnie sprawdzi się jako obiad w zimowy dzień a najlepszy kapuśniak to oczywiście ten na wędzonce. Jak zrobić kapuśniak idealny? Jest ważna zasada.

Więcej przepisów na pyszne zupy znajdziesz na naszej stronie Gazeta.pl

Kapuśniak to niezaprzeczalnie jedna z najpyszniejszych zup serwowanych w polskich domach. Kwaśna, rozgrzewająca i esencjonalna zupa smakuje wybornie, zwłaszcza w zimowe dni. Jak zrobić kapuśniak, żeby zachwycał swoim smakiem? Ważną rzeczą jest czas dodania kapusty - jeśli dodasz ją zbyt wcześnie, jarzyny się nie ugotują za sprawą kwasu. Zapraszamy do przepisu na idealny kapuśniak.

Kapuśniak - przepis:

Składniki:

  • 500 g wędzonych żeberek
  • 100 g wędzonego boczku
  • około 400 g kiszonej kapusty
  • 500 g ziemniaków
  • 2 litry wody
  • włoszczyzna (marchewka, pietruszka, seler, cebula)
  • przyprawy (sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, kminek)

Kapuśniak - sposób wykonania:

  1. Żeberka pokrój na mniejsze kawałki, włóż do garnka i zagotuj. Zbierz szumowiny i gotuj na średnim ogniu około 40 minut.
  2. Obierz warzywa - marchewkę, selera i pietruszkę. Cebuli nie obieraj, przekrój na pół. Warzywa włóż do garnka, dodaj ziele angielskie, liść laurowy, dopraw solą i gotuj całość około pół godziny.
  3. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Dodaj do wywaru i gotuj do miękkości.
  4. Kapustę posiekaj na drewnianej desce, jeśli uważasz, że jest zbyt kwaśna - przepłucz i odciśnij. Dodaj kapustę do wywaru, przypraw majerankiem i kminkiem i gotuj pod przykryciem około 20 minut.
  5. Boczek pokrój w kostkę i podsmaż na patelni, aż ładnie się zrumieni. Zawartość patelni przełóż do garnka z zupą i dopraw pieprzem. Na koniec wyłów marchewkę z zupy, zetrzyj na tarce i ponownie włóż do garnka. Całość gotuj jeszcze około 10 minut.

Tak przygotowany kapuśniak to idealny, zimowy obiad. Przygotuj go dziś, a twoja rodzina będzie zachwycona. Smacznego!

Zobacz wideo
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.