Więcej przepisów na pyszne zupy znajdziesz na naszej stronie Gazeta.pl
Kapuśniak to niezaprzeczalnie jedna z najpyszniejszych zup serwowanych w polskich domach. Kwaśna, rozgrzewająca i esencjonalna zupa smakuje wybornie, zwłaszcza w zimowe dni. Jak zrobić kapuśniak, żeby zachwycał swoim smakiem? Ważną rzeczą jest czas dodania kapusty - jeśli dodasz ją zbyt wcześnie, jarzyny się nie ugotują za sprawą kwasu. Zapraszamy do przepisu na idealny kapuśniak.
Jak uratować za słony bigos? Oto proste triki. Dzięki nim zachowamy smak dania
Kapuśniak - przepis:
Składniki:
- 500 g wędzonych żeberek
- 100 g wędzonego boczku
- około 400 g kiszonej kapusty
- 500 g ziemniaków
- 2 litry wody
- włoszczyzna (marchewka, pietruszka, seler, cebula)
- przyprawy (sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, kminek)
Kapuśniak - sposób wykonania:
- Żeberka pokrój na mniejsze kawałki, włóż do garnka i zagotuj. Zbierz szumowiny i gotuj na średnim ogniu około 40 minut.
- Obierz warzywa - marchewkę, selera i pietruszkę. Cebuli nie obieraj, przekrój na pół. Warzywa włóż do garnka, dodaj ziele angielskie, liść laurowy, dopraw solą i gotuj całość około pół godziny.
- Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Dodaj do wywaru i gotuj do miękkości.
- Kapustę posiekaj na drewnianej desce, jeśli uważasz, że jest zbyt kwaśna - przepłucz i odciśnij. Dodaj kapustę do wywaru, przypraw majerankiem i kminkiem i gotuj pod przykryciem około 20 minut.
- Boczek pokrój w kostkę i podsmaż na patelni, aż ładnie się zrumieni. Zawartość patelni przełóż do garnka z zupą i dopraw pieprzem. Na koniec wyłów marchewkę z zupy, zetrzyj na tarce i ponownie włóż do garnka. Całość gotuj jeszcze około 10 minut.
Tatar ze śledzi. Magda Gessler zdradza przepis na idealną przystawkę
Tak przygotowany kapuśniak to idealny, zimowy obiad. Przygotuj go dziś, a twoja rodzina będzie zachwycona. Smacznego!
Zapraszamy do naszej galeriiOtwórz galerię