Więcej przepisów na pyszne zupy znajdziesz na naszej stronie Gazeta.pl
Kapuśniak to niezaprzeczalnie jedna z najpyszniejszych zup serwowanych w polskich domach. Kwaśna, rozgrzewająca i esencjonalna zupa smakuje wybornie, zwłaszcza w zimowe dni. Jak zrobić kapuśniak, żeby zachwycał swoim smakiem? Ważną rzeczą jest czas dodania kapusty - jeśli dodasz ją zbyt wcześnie, jarzyny się nie ugotują za sprawą kwasu. Zapraszamy do przepisu na idealny kapuśniak.
Kapuśniak - przepis:
Składniki:
- 500 g wędzonych żeberek
- 100 g wędzonego boczku
- około 400 g kiszonej kapusty
- 500 g ziemniaków
- 2 litry wody
- włoszczyzna (marchewka, pietruszka, seler, cebula)
- przyprawy (sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, kminek)
Kapuśniak - sposób wykonania:
- Żeberka pokrój na mniejsze kawałki, włóż do garnka i zagotuj. Zbierz szumowiny i gotuj na średnim ogniu około 40 minut.
- Obierz warzywa - marchewkę, selera i pietruszkę. Cebuli nie obieraj, przekrój na pół. Warzywa włóż do garnka, dodaj ziele angielskie, liść laurowy, dopraw solą i gotuj całość około pół godziny.
- Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Dodaj do wywaru i gotuj do miękkości.
- Kapustę posiekaj na drewnianej desce, jeśli uważasz, że jest zbyt kwaśna - przepłucz i odciśnij. Dodaj kapustę do wywaru, przypraw majerankiem i kminkiem i gotuj pod przykryciem około 20 minut.
- Boczek pokrój w kostkę i podsmaż na patelni, aż ładnie się zrumieni. Zawartość patelni przełóż do garnka z zupą i dopraw pieprzem. Na koniec wyłów marchewkę z zupy, zetrzyj na tarce i ponownie włóż do garnka. Całość gotuj jeszcze około 10 minut.
Tak przygotowany kapuśniak to idealny, zimowy obiad. Przygotuj go dziś, a twoja rodzina będzie zachwycona. Smacznego!
Zapraszamy do naszej galeriiOtwórz galerię