Miodownik - przepis na ciasto idealne. Tak pysznego deseru dawno nie jedliście

Miodownik to ciasto idealne na każdą okazję. Jest pyszne i delikatne, więc skutecznie uwodzi podniebienia wielu łasuchów. Miodownik świetnie sprawdzi się jako słodki poczęstunek podczas świątecznych spotkań, a twoi goście będą zachwyceni jego smakiem. Jak zrobić miodownik? Przepis jest banalny.

Więcej słodkich przepisów znajdziesz na stronie Gazeta.pl

Miodownik to przepyszne ciasto, składające się z kruchych blatów przekładanych aksamitnym kremem. Sprawdza się idealnie podczas świątecznych spotkań, jak również jako słodki dodatek do popołudniowej kawy. Jak zrobić idealny miodownik? Zapraszamy do przepisu.

W jakiej temperaturze piec pierniki?W jakiej temperaturze piec pierniki? Lepiej tego pilnować, jeżeli mają być idealne

Miodownik - przepis:

Składniki na ciasto:

  • 3 szklanki mąki tortowej
  • 0,5 szklanki cukru
  • 4 spore łyżki miodu
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki sody
  • jajko

Składniki na krem:

  • 700 ml mleka
  • 10 łyżek kaszy manny
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1 kostka masła
  • słoiczek powideł śliwkowych

Do dekoracji użyj polewy czekoladowej (sprawdź ten przepis) i orzechów.

Miodownik - sposób wykonania:

  1. Zacznij od przygotowania ciasta. Wszystkie składniki połącz i wyrabiaj na gładką masę. Następnie podziel ciasto na 4 równe części i każdą z nich rozwałkuj. Jeśli chcesz, możesz podzielić ciasto na więcej kawałków.
  2. Blaszkę lub tortownicę wyłóż papierem do pieczenia, włóż rozwałkowaną porcję ciasta i piecz przez około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Tak samo upiecz pozostałe blaty ciasta.
  3. Następnie przygotuj krem. W 200 ml zimnego mleka rozmieszaj kaszę mannę, a pozostałe pół litra mleka zagotuj z cukrem. Kiedy mleko zawrze, powoli wlewaj rozmieszaną kaszę mannę i całość mieszaj, aż masa zgęstnieje. Odstaw do ostygnięcia.
  4. Masło ubij mikserem na puszystą pianę i stopniowo dodawaj ostudzoną masę z kaszy. Krem miksuj, aż wszystkie składniki się dokładnie połączą.
  5. Wystudzone blaty miodowego ciasta smaruj cienko powidłami śliwkowymi i układaj warstwę kremu. Następnie przełóż kolejnym blatem i ponownie, najpierw powidła, potem krem i blat ciasta. Wierzch ciasta polej polewą czekoladową i udekoruj posiekanymi orzechami.

Sernik tradycyjni nie jest trudny do przygotowania. Zdjęcie ilustracyjneCiasto na niedziele. Sernik, który nie opada albo ciasto dla leniwych, które zrobisz ekspresowo

Tak przygotowany miodownik to deser idealny. Zrób miodownik na święta, a zrobi prawdziwą furorę wśród twoich gości. Smacznego!

Zobacz wideo
Więcej o: