Więcej słodkich przepisów znajdziesz na stronie Gazeta.pl
Miodownik to przepyszne ciasto, składające się z kruchych blatów przekładanych aksamitnym kremem. Sprawdza się idealnie podczas świątecznych spotkań, jak również jako słodki dodatek do popołudniowej kawy. Jak zrobić idealny miodownik? Zapraszamy do przepisu.
W jakiej temperaturze piec pierniki? Lepiej tego pilnować, jeżeli mają być idealne
Miodownik - przepis:
Składniki na ciasto:
- 3 szklanki mąki tortowej
- 0,5 szklanki cukru
- 4 spore łyżki miodu
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki sody
- jajko
Składniki na krem:
- 700 ml mleka
- 10 łyżek kaszy manny
- 0,5 szklanki cukru
- 1 kostka masła
- słoiczek powideł śliwkowych
Do dekoracji użyj polewy czekoladowej (sprawdź ten przepis) i orzechów.
Miodownik - sposób wykonania:
- Zacznij od przygotowania ciasta. Wszystkie składniki połącz i wyrabiaj na gładką masę. Następnie podziel ciasto na 4 równe części i każdą z nich rozwałkuj. Jeśli chcesz, możesz podzielić ciasto na więcej kawałków.
- Blaszkę lub tortownicę wyłóż papierem do pieczenia, włóż rozwałkowaną porcję ciasta i piecz przez około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Tak samo upiecz pozostałe blaty ciasta.
- Następnie przygotuj krem. W 200 ml zimnego mleka rozmieszaj kaszę mannę, a pozostałe pół litra mleka zagotuj z cukrem. Kiedy mleko zawrze, powoli wlewaj rozmieszaną kaszę mannę i całość mieszaj, aż masa zgęstnieje. Odstaw do ostygnięcia.
- Masło ubij mikserem na puszystą pianę i stopniowo dodawaj ostudzoną masę z kaszy. Krem miksuj, aż wszystkie składniki się dokładnie połączą.
- Wystudzone blaty miodowego ciasta smaruj cienko powidłami śliwkowymi i układaj warstwę kremu. Następnie przełóż kolejnym blatem i ponownie, najpierw powidła, potem krem i blat ciasta. Wierzch ciasta polej polewą czekoladową i udekoruj posiekanymi orzechami.
Ciasto na niedziele. Sernik, który nie opada albo ciasto dla leniwych, które zrobisz ekspresowo
Tak przygotowany miodownik to deser idealny. Zrób miodownik na święta, a zrobi prawdziwą furorę wśród twoich gości. Smacznego!