Zakwas na żurek - przepis. Już nigdy nie będziesz kupować go w sklepie. Uważaj jednak na rodzaj mąki

Dobry zakwas to gwarancja idealnego smaku żurku. Nie ma problemu z dostaniem gotowego zakwasu w sklepie, jednak nasz przepis na zakwas sprawi, że już zawsze będziesz go robić samodzielnie. Jak zrobić idealny zakwas? Przepis jest banalny i nie da się go zepsuć, o ile użyjesz odpowiedniej mąki.

Więcej inspirujących przepisów znajdziesz na naszej stronie Gazeta.pl.

Żurek to jedna z ulubionych zup Polaków, która swój charakterystyczny, kwaśny smak zawdzięcza zakwasowi. To właśnie zakwas jest podstawowym składnikiem tej potrawy, a ten dobrej jakości gwarantuje idealny smak żurku. Zakwas bez problemu przygotujesz samodzielnie - zajmuje to dosłownie chwilę, a zakwas jest gotowy po kilku dniach. Jak zrobić idealny zakwas na żur? Kluczowa jest odpowiednia mąka. Zapraszamy do przepisu.

Zakwas na żurek - przepis:

  • około 5 łyżek mąki żytniej (typ 2000)
  • około 500-700 ml wody
  • kilka ząbków czosnku
  • 3-4 listki laurowe
  • kilka kulek ziela angielskiego

Zakwas na żurek - przygotowanie:

Przygotuj spory, wyparzony i osuszony słoik. Wsyp do niego mąkę, wlej wodę oraz dodaj przekrojone na pół ząbki czosnku. Dokładnie zamieszaj i dodaj listki i kulki ziela. Słoik przykryj gazą lub ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce (możesz trzymać zakwas na kuchennym blacie). Zakwas będzie gotowy po kilku dniach, pamiętaj, by codziennie go zamieszać. Jeśli zacznie wydzielać charakterystyczny zapach i będzie kwaśny w smaku, to znaczy, że jest gotowy. Tak przygotowany zakwas przelej do butelki i trzymaj w lodówce.

Domowy zakwas to gwarancja idealnego smaku żurku, barszczu i innych zup. Nastaw zakwas już dziś i za kilka dni ugotuj pyszny, aromatyczny żurek, efekt smakowy gwarantowany. Smacznego!

Zobacz wideo
Więcej o: