Więcej inspirujących przepisów znajdziesz na naszej stronie Gazeta.pl.
Żurek to jedna z ulubionych zup Polaków, która swój charakterystyczny, kwaśny smak zawdzięcza zakwasowi. To właśnie zakwas jest podstawowym składnikiem tej potrawy, a ten dobrej jakości gwarantuje idealny smak żurku. Zakwas bez problemu przygotujesz samodzielnie - zajmuje to dosłownie chwilę, a zakwas jest gotowy po kilku dniach. Jak zrobić idealny zakwas na żur? Kluczowa jest odpowiednia mąka. Zapraszamy do przepisu.
Zakwas na żurek - przygotowanie:
Przygotuj spory, wyparzony i osuszony słoik. Wsyp do niego mąkę, wlej wodę oraz dodaj przekrojone na pół ząbki czosnku. Dokładnie zamieszaj i dodaj listki i kulki ziela. Słoik przykryj gazą lub ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce (możesz trzymać zakwas na kuchennym blacie). Zakwas będzie gotowy po kilku dniach, pamiętaj, by codziennie go zamieszać. Jeśli zacznie wydzielać charakterystyczny zapach i będzie kwaśny w smaku, to znaczy, że jest gotowy. Tak przygotowany zakwas przelej do butelki i trzymaj w lodówce.
Domowy zakwas to gwarancja idealnego smaku żurku, barszczu i innych zup. Nastaw zakwas już dziś i za kilka dni ugotuj pyszny, aromatyczny żurek, efekt smakowy gwarantowany. Smacznego!