Więcej przepisów znajdziesz na naszej stronie Gazeta.pl
Zapach ryb to jeden z najbardziej kontrowersyjnych zapachów kulinarnych. Podczas przygotowania - smażenia czy pieczenia - zwykle chcemy go usunąć z kuchni i przyborów kuchennych. Co zrobić, żeby całe mieszkanie nie pachniało rybą? Interweniować od razu! Podpowiadamy, jak to zrobić.
Od razu po pokrojeniu ryby lub jej spożyciu, deskę, noże, garnki, patelnie i sztućce należy oczywiście dokładnie umyć wodą i płynem do zmywania. Na koniec przecieramy je sokiem z cytryny lub odrobiną octu.
Można powiedzieć, że najlepiej jest po prostu wywietrzyć mieszkanie i poczekać. Niestety w wypadku kuchni bez okna lub ze słabym przewiewem, jest to po prostu niewykonalne. Wtedy uratuje nas naturalny pochłaniacz zapachu. Do szklanki wystarczy wlać wodę i dodać 4-5 łyżek octu. Do tego wrzucamy kilka goździków. Po kilku minutach zapach powinien znacznie osłabnąć. Podobnie zadziałają kawałki jabłek obrane ze skórki i ułożone w różnych miejscach w kuchni. Uwaga - zapach sprawi, że już raczej nikt nie będzie chciał ich zjeść.
Pieczenie ryby w piekarniku lub odgrzewanie jej w mikrofali również może pozostawić przykry zapach. Sprzęt trzeba oczywiście umyć wodą z detergentem. Na koniec wystarczy przetrzeć wszystko octem. Można także wlać wodę z octem do naczynia żaroodpornego (bez pokrywki) i włączyć piekarnik lub mikrofalówkę na najwyższą moc na kilka minut.
Po przygotowaniu ryby nieładnie mogą pachnąć nam ręce. Sposobów na pozbycie się zapachu z nich jest kilka. Można umyć ręce, używając płynu do zmywania, a nie mydła, jak zawsze. Niektórzy radzą, by umyć je... pastą do zębów i dokładnie spłukać. Kolejna metoda pomoże, ale tylko jeśli nie mamy podrażnionych rąk lub wyjątkowo wrażliwej skóry - polega powiem na umycie rąk pastą z soli. W każdym sposobie ważne jest to, by wymyć dokładnie każdy palec i przestrzenie między palcami. Na koniec, po osuszeniu, można włożyć ręce w ziarna kawy lub w fusy z kawy mielonej.
Niektórzy twierdzą, że lubiliby i jedliby ryby, ale zniechęca je zapach. Na szczęście można go w łatwy sposób stłumić. Rybę przed przygotowaniem wystarczy wymoczyć w mleku. Wystarczy włożyć ją tam na kilkanaście minut, a potem dobrze odsączyć i osuszyć. Potem przygotowujemy rybę według przepisu.