Nie lubisz zapachu ryby? Podpowiadamy, jak się go pozbyć podczas gotowania i po nim

Stare porzekadło mówi: "chcesz się pozbyć zapachu czosnku? Zjedz rybę. Chcesz się pozbyć zapachu ryby? Zjedz czosnek". Na szczęście poza tą metodą jest jeszcze kilka innych sposobów. Podpowiadamy, jak zniwelować zapach ryby podczas gotowania i po nim.

Więcej przepisów znajdziesz na naszej stronie Gazeta.pl

Zapach ryb to jeden z najbardziej kontrowersyjnych zapachów kulinarnych. Podczas przygotowania - smażenia czy pieczenia - zwykle chcemy go usunąć z kuchni i przyborów kuchennych. Co zrobić, żeby całe mieszkanie nie pachniało rybą? Interweniować od razu! Podpowiadamy, jak to zrobić.

Jak pozbyć się zapachu ryby z przyborów kuchennych?

Od razu po pokrojeniu ryby lub jej spożyciu, deskę, noże, garnki, patelnie i sztućce należy oczywiście dokładnie umyć wodą i płynem do zmywania. Na koniec przecieramy je sokiem z cytryny lub odrobiną octu. 

Jak pozbyć się zapachu ryby z mieszkania?

Można powiedzieć, że najlepiej jest po prostu wywietrzyć mieszkanie i poczekać. Niestety w wypadku kuchni bez okna lub ze słabym przewiewem, jest to po prostu niewykonalne. Wtedy uratuje nas naturalny pochłaniacz zapachu. Do szklanki wystarczy wlać wodę i dodać 4-5 łyżek octu. Do tego wrzucamy kilka goździków. Po kilku minutach zapach powinien znacznie osłabnąć. Podobnie zadziałają kawałki jabłek obrane ze skórki i ułożone w różnych miejscach w kuchni. Uwaga - zapach sprawi, że już raczej nikt nie będzie chciał ich zjeść. 

Zobacz wideo

Jak pozbyć się zapachu ryby z piekarnika lub mikrofali?

Pieczenie ryby w piekarniku lub odgrzewanie jej w mikrofali również może pozostawić przykry zapach. Sprzęt trzeba oczywiście umyć wodą z detergentem. Na koniec wystarczy przetrzeć wszystko octem. Można także wlać wodę z octem do naczynia żaroodpornego (bez pokrywki) i włączyć piekarnik lub mikrofalówkę na najwyższą moc na kilka minut. 

Jak pozbyć się zapachu ryby z rąk?

Po przygotowaniu ryby nieładnie mogą pachnąć nam ręce. Sposobów na pozbycie się zapachu z nich jest kilka. Można umyć ręce, używając płynu do zmywania, a nie mydła, jak zawsze. Niektórzy radzą, by umyć je... pastą do zębów i dokładnie spłukać. Kolejna metoda pomoże, ale tylko jeśli nie mamy podrażnionych rąk lub wyjątkowo wrażliwej skóry - polega powiem na umycie rąk pastą z soli. W każdym sposobie ważne jest to, by wymyć dokładnie każdy palec i przestrzenie między palcami. Na koniec, po osuszeniu, można włożyć ręce w ziarna kawy lub w fusy z kawy mielonej. 

Jak stłumić zapach ryby... w rybie?

Niektórzy twierdzą, że lubiliby i jedliby ryby, ale zniechęca je zapach. Na szczęście można go w łatwy sposób stłumić. Rybę przed przygotowaniem wystarczy wymoczyć w mleku. Wystarczy włożyć ją tam na kilkanaście minut, a potem dobrze odsączyć i osuszyć. Potem przygotowujemy rybę według przepisu. 

Więcej o: