Sprawdzony przepis na śledzie pod pierzynką. Idealny na święta

Święta Bożego Narodzenia nieodłącznie kojarzą się z wymyślnymi rybnymi sałatkami. Choć przepisów jest wiele, niezaprzeczalne triumfy święcą śledzie pod pierzynką. Ich przyrządzenie jest banalnie proste.

Więcej świątecznych przepisów znajdziesz na stronie Gazeta.pl

Popularne śledzie pod pierzynką to nic innego, jak warstwowa sałatka. Jej poszczególne składniki są połączone majonezem. Danie pochodzi z Rosji, a jego historia sięga jeszcze okresu radzieckiego. Było podawane jako zimna zakąska m.in. podczas świętowania Nowego Roku.

Zobacz wideo

Śledzie pod pierzynką: składniki

  • 300 g filetów śledziowych w oleju
  • 2 duże ugotowane buraki
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • 3 ziemniaki ugotowane w mundurkach
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 cebule
  • 4 ogórki kiszone
  • 150 g startego żółtego sera
  • sól, pieprz
  • dobry majonez
  • 2 łyżki ulubionej musztardy (polecamy francuską)
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • do dekoracji: pęczek szczypiorku

Sposób przygotowania

1. Śledzia pokrój na małe kawałeczki, skrop sokiem z cytryny i oprósz świeżym pieprzem. Następnie wymieszaj je z pokrojoną w kosteczkę cebulą, musztardą i olejem. Tak przygotowanego śledzia przełóż do szklanej salaterki lub małych słoiczków. Następnie posmaruj pierwszą warstwą majonezu.

2. Ugotowane ziemniaki pokroić w drobną kostkę i wymieszać delikatnie z solą i pieprzem. Położyć na pierwszej, śledziowej warstwie, a następnie dołożyć pokrojone w kostkę ogórki. Drugą warstwę posmarować majonezem.

3. Buraki zetrzeć na tarce o dużych oczkach i dodać do sałatki, posmarować majonezem.

4. Ugotowanych i pokrojonych w kostkę jajek użyć jako kolejnej warstwy, ponownie posmarować majonezem.

5. Na koniec wyłożyć sałatkę startym serem i ozdobić szczypiorkiem.

6. Sałatkę wstawić do lodówki. Będzie gotowa do spożycia po zaledwie godzinie.

Więcej o:
Copyright © Agora SA