Więcej świątecznych przepisów znajdziesz na stronie Gazeta.pl
Popularne śledzie pod pierzynką to nic innego, jak warstwowa sałatka. Jej poszczególne składniki są połączone majonezem. Danie pochodzi z Rosji, a jego historia sięga jeszcze okresu radzieckiego. Było podawane jako zimna zakąska m.in. podczas świętowania Nowego Roku.
1. Śledzia pokrój na małe kawałeczki, skrop sokiem z cytryny i oprósz świeżym pieprzem. Następnie wymieszaj je z pokrojoną w kosteczkę cebulą, musztardą i olejem. Tak przygotowanego śledzia przełóż do szklanej salaterki lub małych słoiczków. Następnie posmaruj pierwszą warstwą majonezu.
2. Ugotowane ziemniaki pokroić w drobną kostkę i wymieszać delikatnie z solą i pieprzem. Położyć na pierwszej, śledziowej warstwie, a następnie dołożyć pokrojone w kostkę ogórki. Drugą warstwę posmarować majonezem.
3. Buraki zetrzeć na tarce o dużych oczkach i dodać do sałatki, posmarować majonezem.
4. Ugotowanych i pokrojonych w kostkę jajek użyć jako kolejnej warstwy, ponownie posmarować majonezem.
5. Na koniec wyłożyć sałatkę startym serem i ozdobić szczypiorkiem.
6. Sałatkę wstawić do lodówki. Będzie gotowa do spożycia po zaledwie godzinie.