Ciasto na pierogi Ewy Wachowicz. Idealne do pierogów wigilijnych

Choć do wigilii jeszcze trochę czasu, już teraz możecie zacząć myśleć o pierogach. Dziś mamy dla was przepis na ciasto na pierogi Ewy Wachowicz. Zróbcie je w tym roku jak mistrzyni kuchni.

Więcej przepisów i porad kulinarnych znajdziesz na naszej stronie Gazeta.pl

Pierogi z kapustą i grzybami to jedno z dań świątecznych, które możecie zrobić już dzisiaj. Wystarczy zamrozić je (surowe), a w wigilię wyjąć z zamrażalnika i ugotować. I już mniej roboty na ostatnią chwilę! Dziś mamy dla was przepis na ciasto na pierogi Ewy Wachowicz. Sprawdźcie, jak robi je gwiazda.

Ciasto na pierogi Ewy Wachowicz - przepis

Przepis pochodzi z oficjalnej strony Ewy Wachowicz

Składniki:

  • 500 g mąki
  • 1 jajko
  • szklanka wrzątku
Zobacz wideo

Ciasto na pierogi Ewy Wachowicz - sposób przygotowania

Mąkę wysypujemy na stolnicę, formujemy z niej kopczyk. Robimy w nim dołek i wlewamy wodę. Zaparzamy ciasto: mieszamy łyżką lub widelcem, zagarniając mąkę do środka. Powinno powstać klajstrowate ciasto. Robimy w nim wgłębienie, podsypujemy odrobiną mąki i wbijamy do środka jajko. Wszystko łączymy i dłońmi wyrabiamy ciasto, tak długo, aż będzie luźne.

Podsypujemy ciasto odrobiną mąki i rozwałkowujemy je na grubość kilku milimetrów. Szklanką wykrawamy krążki, nakładamy na nie porcje farszu i zamykamy. 

Takie pierogi możemy zamrozić na święta. Jeśli jednak chcemy przygotować je od razu, w dużym garnku zagotowujemy wodę z solą. Pierogi wrzucamy na wrzątek i gotujemy. Wyjmujemy łyżką cedzakową po 2-3 minutach od wypłynięcia na powierzchnię. 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.