Zupa fasolowa - przepis babci to hit tej zimy. Zdradzamy, jak ją zrobić

Rośliny strączkowe to nie tylko sycący dodatek do obiadu, lecz także bogate źródło białka dobroczynnie działające na nasze zdrowie, figurę i wagę. Jednym z najprostszych, a zarazem najbardziej lubianych pomysłów na danie bazujące na tych warzywach, jest zupa fasolowa. Podpowiadamy, jak sprawić, by smakowała jak u babci.

Więcej przepisów znajdziesz na stronie Gazeta.pl

Zupa fasolowa babci to gęsty, sycący posiłek pełen charakterystycznych aromatów. Będzie smakowała doskonale zarówno w wersji wegetariańskiej (wystarczy pominąć boczek i żeberka), jak i mięsnej. Przy jej przygotowaniu warto pamiętać o majeranku, który nie tylko wypełni kuchnię pięknym zapachem, lecz także pomoże nam strawić fasolę. Koniecznie namoczmy też fasolę dzień przed gotowaniem.

Zobacz wideo

Zupa fasolowa jak u babci: składniki

  • woda (około 2,5 l),
  • 1,5 szklanki fasoli,
  • włoszczyzna (cebula, marchewka, pietruszka, seler),
  • 200 g wędzonego boczku,
  • 200 wędzonych żeberek,
  • w wersji wege możemy dodać kilku kropel dymu wędzarniczego w płynie zamiast mięsa,
  • 2 ziemniaki,
  • olej lub masło,
  • 2 ząbki czosnku,
  • majeranek, cząber, 4 liście laurowe, sól, pieprz, kilka ziarenek ziela angielskiego
  • natka pietruszki.

Śledź pod pierzynkąŚwiąteczny przepis na śledzie pod pierzynką

Sposób przygotowania

1. Suchą fasolę dokładnie wypłukać, a następnie zostawić zalaną wodą w dużej misce na noc.

2. Następnego dnia odcedzamy fasolę i przekładamy do garnka, zalewając wodą.

3. Dodajemy obraną i pokrojoną włoszczyznę oraz wędzone żeberka. Do gotującej się wody wrzucamy łyżeczkę soli, liście laurowe i ziele angielskie.

4. Podczas gdy fasola z włoszczyzną się gotują, smażymy na oleju lub maśle drobno posiekany boczek, cebulę oraz czosnek. Kiedy nabiorą rumianego koloru, wrzucamy do wody. Gotujemy około 40 minut.

5. Kroimy w kostkę ziemniaki i dodajemy do fasoli.

6. Gdy ziemniaki będą miękkie (po około 15 minutach), wyjmujemy żeberka i oddzielamy mięso od kości. Pokrojone wkładamy z powrotem do garnka.

7. Na sam koniec gotowania dodajemy cząber, pieprz i majeranek.

8. Sprawdzamy czy fasola jest miękka, najlepiej podawać zupę ze świeżym pieczywem i świeżą natką pietruszki.

PierogiCiasto na pierogi Ewy Wachowicz. Idealne do pierogów wigilijnych

Więcej o: