Więcej przepisów znajdziesz na stronie Gazeta.pl
Zupa fasolowa babci to gęsty, sycący posiłek pełen charakterystycznych aromatów. Będzie smakowała doskonale zarówno w wersji wegetariańskiej (wystarczy pominąć boczek i żeberka), jak i mięsnej. Przy jej przygotowaniu warto pamiętać o majeranku, który nie tylko wypełni kuchnię pięknym zapachem, lecz także pomoże nam strawić fasolę. Koniecznie namoczmy też fasolę dzień przed gotowaniem.
1. Suchą fasolę dokładnie wypłukać, a następnie zostawić zalaną wodą w dużej misce na noc.
2. Następnego dnia odcedzamy fasolę i przekładamy do garnka, zalewając wodą.
3. Dodajemy obraną i pokrojoną włoszczyznę oraz wędzone żeberka. Do gotującej się wody wrzucamy łyżeczkę soli, liście laurowe i ziele angielskie.
4. Podczas gdy fasola z włoszczyzną się gotują, smażymy na oleju lub maśle drobno posiekany boczek, cebulę oraz czosnek. Kiedy nabiorą rumianego koloru, wrzucamy do wody. Gotujemy około 40 minut.
5. Kroimy w kostkę ziemniaki i dodajemy do fasoli.
6. Gdy ziemniaki będą miękkie (po około 15 minutach), wyjmujemy żeberka i oddzielamy mięso od kości. Pokrojone wkładamy z powrotem do garnka.
7. Na sam koniec gotowania dodajemy cząber, pieprz i majeranek.
8. Sprawdzamy czy fasola jest miękka, najlepiej podawać zupę ze świeżym pieczywem i świeżą natką pietruszki.