Ciasto na pierogi - przepis babci. Pamiętaj o temperaturze wody, a będzie delikatne i elastyczne

Pierogi to zdecydowanie istota polskiej kuchni. Zawsze smakują wybornie, a najpyszniejsze są oczywiście w Wigilię. Podstawą smaku pierogów jest oczywiście farsz, nie mniej ważne jest również ciasto. Jak zrobić idealne ciasto na pierogi? Przepis babci jest niezawodny i gwarantuje sukces w kuchni.

Więcej świątecznych przepisów znajdziesz na naszej stronie Gazeta.pl

Temat pierogów jest bardzo na czasie za sprawą zbliżających się świąt. Bez dwóch zdań, pierogi to jedno z najpyszniejszych dań wigilijnych i w ten wyjątkowy wieczór smakują nadzwyczajnie. Gwarancją ich smaku oprócz farszu jest ciasto - musi być delikatne i elastyczne. Jak zrobić idealne ciasto na pierogi, by nie denerwować się podczas ich przygotowywania? Przepis babci na ciasto pierogowe jest banalny, ale ważna jest jedna rzecz - woda dolewana do ciasta musi być gorąca. 

Ciasto na pierogi - przepis babci:

  • Kilogram mąki pszennej (typ 500)
  • 120 ml oleju
  • około 400 ml bardzo gorącej (ale nie wrzącej) wody
  • łyżeczka soli (najlepiej drobnoziarnistej)

Przygotowanie:

Do miski wsyp przesianą mąkę i wymieszaj z solą. Następnie dodaj olej i stopniowo wlewaj gorącą wodę, cały czas mieszając ciasto (jeśli robisz to ręką, uważaj by się nie poparzyć). Wyrabiaj ciasto na gładką, elastyczną masę łatwo odchodzącą od ręki. Nie wyrabiaj go zbyt długo, bo może zrobić się twarde. Wyrobione ciasto uformuj w kulę, przykryj ściereczką i odłóż na 15 minut, by odpoczęło. Po 15 minutach połóż kulkę na stolnicy i podziel ciasto na 3 części. Jedną część cienko rozwałkuj, pozostałe przykryj ściereczką. Tak przygotowane ciasto powinno się łatwo wałkować i nie "uciekać" spod wałka. Z cienkiego ciasta szklanką wycinka kółka, nakładaj łyżkę farszu i zlepiaj. Pierogi wrzucaj partiami na osolony wrzątek.

Receptury babci są niezawodne i zawsze się udają. Ten przepis gwarantuje powodzenie i przyjemność z wykonywania świątecznych pierogów. Świetnie nada się także jako ciasto na uszka do barszczu wigilijnego. Wykorzystaj ten przepis na ciasto na pierogi, wyjdą naprawdę pyszne.

Zobacz wideo
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.