Tradycyjna ryba po grecku według przepisu babci. Świąteczny hit krok po kroku

Choć ryba po grecku nieodłącznie kojarzy nam się ze świętami, to danie, po które warto sięgnąć zdecydowanie częściej niż raz w roku. Jest proste, pyszne i bez problemu możemy przyrządzić je w wersji fit. Z naszym przepisem wyjdzie jak u babci.

Więcej przepisów znajdziesz na stronie Gazeta.pl

Na początku ustalmy jedną rzecz - nazwa tego dania jest myląca. Ryba po grecku to polskie dane, a większość Greków nie wie o jego istnieniu. Bardzo możliwe, że zostało tak nazwane ze względu na składniki typowe dla kuchni śródziemnomorskiej. Chodzi oczywiście o ryby i duszone na oliwie warzywa.

Szczyt popularności tej potrawy przypadł na czas PRL-u. Sklepowe półki świeciły wtedy pustkami, a przepis pozwalał na użycie dowolnej ryby i łatwo dostępnej wtedy włoszczyzny i koncentratu pomidorowego.

Jeśli chcesz przyrządzić ją w wersji fit - zamiast smażenia w panierce wybierz filety z piekarnika. 

Zobacz wideo

Składniki na rybę po grecku wg przepisu babci

  • 1 kg fileta ulubionej ryby bez ości - najlepszy będzie dorsz, mintaj lub morszczuk,
  • 2 duże cebule,
  • 2 duże marchewki,
  • 2 pietruszki,
  • 1 por,
  • 4 łyżki ketchupu,
  • 2 duże łyżki koncentratu pomidorowego,
  • olej,
  • bułka tarta lub mąka do panierki,
  • sól, 3 ziarenka ziela angielskiego, 2 liście laurowe, pieprz do smaku, pół łyżeczki słodkiej papryki, oregano.
  • łyżeczka soli, 3 ziela angielskie, 1 listek laurowy, po 1/2 łyżeczki: pieprzu, słodkiej papryki, bazylii, oregano.

Makaron z pesto z natki pietruszkiMakaron z pesto. Pomysł na obiad w kilkanaście minut

Sposób przygotowania

1. Pokroić filety w małe kawałki. Przyprawić solą, pieprzem, słodką papryką i oregano. Panierować w mące a następnie smażyć na oleju na złoty kolor,

2. Na patelni podsmażyć na oliwie cebulę i por. Gdy cebula się zeszkli, odstawić na bok,

3. Marchew, seler i pietruszkę zetrzeć na grubych okach. Przełożyć do garnka i zalać wrzącą wodą, a następnie posolić. Dusić pod przykryciem przez około 15 minut. Pod koniec gotowania dodać ziele angielskie i listek laurowy,

4. Do ugotowanych warzyw dodać cebulę i por, następnie wymieszać z koncentratem pomidorowym i ketchupem, doprawić do smaku,

5. Do naczynia ceramicznego lub szklanego włożyć rybę. Następnie położyć na niej gorące warzywa,

6. Danie ostudzić a następnie schować przykryte do lodówki. Najlepiej będzie smakowało następnego dnia.

ZakwasZakwas na żurek - przepis. Już nigdy nie będziesz kupować go w sklepie

Więcej o: