Karp Roberta Makłowicza robi furorę. Wszystko dzięki marynacie

Macie obawy, czy podać karpia w wigilię, bo nie lubicie jego mulistego posmaku? Sprawdźcie przepis Roberta Makłowicza na rybę w marynacie z dodatkiem sekretnego składnika. Karp posmakuje nawet sceptykom.

Więcej przepisów znajdziesz na naszej stronie Gazeta.pl

Planujecie już potrawy na wigilię? Jeśli na liście macie karpia, to sprawdźcie, jak przygotowuje go Robert Makłowicz. To pomysł, który spodoba się zwłaszcza osobom nieprzepadającym za mulistą nutą smakową tej ryby. Marynata czyni cuda - jak ją zrobić?

Karp marynowany w piwie Roberta Makłowicza - przepis

Składniki:

  • karp,
  • 1 butelka jasnego piwa,
  • 2 spore cebule,
  • 2 marchewki,
  • 2 pietruszki (korzenie),
  • 1 łyżka masła,
  • 1 łyżka miodu,
  • natka pietruszki,
  • sól i pieprz do smaku
Zobacz wideo

Jak zrobić karpia marynowanego w piwie Roberta Makłowicza?

Karpia oczyszczamy i kroimy w dzwonka. Oprószamy solą po każdej stronie i wkładamy do garnka o grubym dnie, wysmarowanego masłem. Cebulę, marchewkę i pietruszkę kroimy w kostkę i wrzucamy do naczynia z karpiem. Zalewamy piwem i gotujemy przez około 20 minut po doprowadzeniu do wrzenia na małym ogniu. Na koniec doprawiamy szczyptą soli, podajemy z posiekaną natką pietruszki, warzywami i świeżym pieczywem

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.