Więcej przepisów znajdziesz na naszej stronie Gazeta.pl
Matteo Brunetti to finalista VI edycji programu "Masterchef". Na swoim koncie na Instagramie podzielił się ostatnio przepisem na rewelacyjny makaron z krewetkami, który bez problemu przygotujecie w domu. To jak, gotowi na krewetki na miarę kuchni Masterchefa?
Składniki:
Krewetki obieramy ze skorupek i oczyszczamy (wyjmujemy jelitka i odrywamy główki). Jelitka wyrzucamy, skorupki i głowy odkładamy. Na dno garnka wylewamy oliwę, wrzucamy głowy i skorupki, smażymy, aż staną się czerwone. Dolewamy wino i odparowujemy alkohol. Marchewkę, cebulę i seler naciowy kroimy w kostkę, kilka pomidorków przekrawamy i dodajemy do wywaru. Wlewamy zimną wodę - tyle, aby przykryć składniki. Wywar przecedzamy i przelewamy do garnka.
Na dużej patelni rozgrzewamy trochę oliwy, dodajemy masło, rozmaryn i tymianek, czosnek wyciśnięty w wyciskarce i pokrojoną papryczkę chilli. Po dwóch minutach smażenia wrzucamy krewetki. Smażymy przez trzy minuty, oprószamy solą i zdejmujemy je z patelni. Na patelnię wrzucamy teraz pozostałe pomidorki, pokrojone w ćwiartki.
W wywarze gotujemy makaron. Gdy będzie al dente - odcedzamy i wrzucamy na patelnię. Dodajemy krewetki, skórkę z cytryny i posiekaną natkę pietruszki. Wszystko mieszamy, podajemy z odrobiną oliwy, oprószone dodatkową porcją skórki z cytryny.