Matteo Brunetti podzielił się przepisem na makaron z krewetkami. "Lepszy niż w restauracji"

Makaron z krewetkami to jedno z najprostszych i najpyszniejszych dań z owocami morza. Matteo Brunetti, finalista Masterchefa, podzielił się swoim przepisem na tę potrawę. Wygląda pysznie!

Więcej przepisów znajdziesz na naszej stronie Gazeta.pl

Matteo Brunetti to finalista VI edycji programu "Masterchef". Na swoim koncie na Instagramie podzielił się ostatnio przepisem na rewelacyjny makaron z krewetkami, który bez problemu przygotujecie w domu. To jak, gotowi na krewetki na miarę kuchni Masterchefa? 

Makaron z krewetkami - przepis Matteo Brunettiego

Składniki:

  • 250 g makaron (nieugotowanego),
  • 200 g pomidorków koktajlowych,
  • 250 g krewetek tygrysich,
  • 1 marchewka,
  • 1/2 cebuli,
  • 1 seler naciowy,
  • 1 szklanka białego wina,
  • skórka otarta z 1 cytryny,
  • natka pietruszki,
  • 20 g masła,
  • 3 ząbki czosnku,
  • gałązka świeżego rozmarynu,
  • gałązka świeżego tymianku,
  • 1 papryczka chilli,
  • oliwa,
  • sól i pieprz do smaku

Jak zrobić makaron z krewetkami według Matteo Brunettiego?

Krewetki obieramy ze skorupek i oczyszczamy (wyjmujemy jelitka i odrywamy główki). Jelitka wyrzucamy, skorupki i głowy odkładamy. Na dno garnka wylewamy oliwę, wrzucamy głowy i skorupki, smażymy, aż staną się czerwone. Dolewamy wino i odparowujemy alkohol. Marchewkę, cebulę i seler naciowy kroimy w kostkę, kilka pomidorków przekrawamy i dodajemy do wywaru. Wlewamy zimną wodę - tyle, aby przykryć składniki. Wywar przecedzamy i przelewamy do garnka.

Zobacz wideo

Na dużej patelni rozgrzewamy trochę oliwy, dodajemy masło, rozmaryn i tymianek, czosnek wyciśnięty w wyciskarce i pokrojoną papryczkę chilli. Po dwóch minutach smażenia wrzucamy krewetki. Smażymy przez trzy minuty, oprószamy solą i zdejmujemy je z patelni. Na patelnię wrzucamy teraz pozostałe pomidorki, pokrojone w ćwiartki. 

W wywarze gotujemy makaron. Gdy będzie al dente - odcedzamy i wrzucamy na patelnię. Dodajemy krewetki, skórkę z cytryny i posiekaną natkę pietruszki. Wszystko mieszamy, podajemy z odrobiną oliwy, oprószone dodatkową porcją skórki z cytryny. 

 
Więcej o:
Copyright © Agora SA