Więcej pysznych przepisów kuchni regionalnej znajdziesz na naszej stronie Gazeta.pl
Moskole to istota kuchni podhalańskiej, która ma być prosta, sycąca i pyszna. Ziemniaczane placuszki z dodatkiem zsiadłego mleka to świetny dodatek do mięs, gulaszu, świetnie smakują podane z bryndzą lub skwarkami. Tradycyjnie, moskole były jedną z dwunastu potraw na wigilijnym stole na Podhalu, więc jeśli chcesz wyruszyć w podróż kulinarną na Podhale, zrób dziś moskole. Nie dość, że są naprawdę pyszne, to zrobisz je w niecałą godzinę. Zapraszamy do przepisu.
Składniki:
Moskole - sposób wykonania:
Tak przygotowane moskole podawaj z ulubionymi dodatkami. Ja najbardziej lubię jeść je z dodatkiem masła czosnkowego lub sosu grzybowego. Zrób moskole dziś na obiad, to góralskie danie naprawdę cię zachwyci.