Pancakes - przepis na śniadanie idealne nie tylko dla dzieci. Użyj maślanki, a wyjdą obłędnie pyszne

Pankakes to pyszne, puszyste naleśniki, uchodzące za klasykę amerykańskich śniadań. Ich wyjątkowy smak kochają dzieci i dorośli, a najlepiej smakują polane syropem klonowym. Jak zrobić "pankejki"? - przepis jest bardzo łatwy i zawsze się udaje. Dodaj do nich maślankę, a smak będzie niepowtarzalny.

Więcej śniadaniowych inspiracji znajdziesz na naszej stronie Gazeta.pl.

Pancakes to pyszne, puszyste naleśniki, które przywędrowały do nas zza oceanu. Idealnie sprawdzą się na śniadanie lub słodki podwieczorek. Jak zrobić prawdziwe, amerykańskie pancakes? Nic prostszego - zapraszamy do przepisu.

Pancakes - przepis:

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 średnie jajko
  • 1,5 szklanki maślanki
  • 1/4 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka sody
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 3-4 łyżki oleju 

Pancakes - sposób wykonania:

  1. Wszystkie składniki umieść w misie blendera i zblenduj na gładką masę.
  2. Rozgrzej patelnię i chochlą wylewaj porcję ciasta. Smaż na niewielkim ogniu z obu stron, aż pancakes ładnie się zrumienią.
  3. Gotowe pankejki podawaj z ulubionymi dodatkami - wyśmienite są z syropem klonowym (lub inną polewą, np. czekoladową), bitą śmietaną i owocami.

Pancakes to raj dla podniebienia wszystkich wielbicieli słodkich przekąsek. Zrób je dziś, a twoja rodzina z pewnością nie zostawi ani okruszka. Smacznego!

Zobacz wideo
Więcej o:
Copyright © Agora SA