Przepis znanej z kulinarnych produkcji prezenterki opiera się na wegetariańskich składnikach. Dzięki temu doskonale sprawdzi się na wigilijnych stołach, a podczas świąt będzie stanowił doskonałą alternatywę dla wszystkich, którzy wyeliminowali lub ograniczyli mięso w swojej diecie.
Zaczyn:
Ciasto;
Farsz:
Dekoracja:
1. Najpierw robimy zaczyn. W wyższym naczyniu mieszamy drożdże z mlekiem, cukrem solą i mąką. Przykrywamy i odstawiamy do ciepłego miejsca na 15 min,
2. Do dużej miski przesiać mąkę, a następnie połączyć z wyrośniętymi drożdżami, żółtkami, mlekiem i cukrem. Wyrabiamy około 10-15 min, aż wszystkie składniki się połączą w gładką masę. Gdyby ciasto było zbyt gęste, możemy dodać kilka łyżek mleka,
3. Na koniec do ciasta dodajemy ciepłe masło i wyrabiamy kolejne 5 min,
4. Miskę z ciastem przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę,
5. W tym czasie możemy zająć się farszem. Cebulę kroimy w drobną kostkę i smażymy aż uzyska złoty kolor na maśle,
6. W garnku gotujemy przez kilka minut kapustę, a następnie odciskamy ją z wody i drobno siekamy. Dodajemy na patelnię i przesmażamy przez chwilę z cebulą. Doprawiamy pieprzem i solą do smaku,
7. Wyrośnięte ciasto należy rozwałkować ciasto na posypanym mąką blacie. Ewa Wachowicz zaleca, by wykroić z niego kawałki o wielkości około 10x15 cm, nałożyć na środek farsz kapusty a następnie zwinąć wzdłuż dłuższego boku. Pasek bez nadzienia pozwoli na sklejenie pasztecików,
8. Roztrzepać jajko,
8. Ułożyć paszteciki na wysmarowanej masłem i posypanej mąką blaszce, a następnie posmarować je roztrzepanym jajkiem i ozdobić kminkiem lub makiem. Zostawić na 20 min do wyrośnięcia,
9. Nagrzać piekarnik do 200 st. C. Piec paszteciki około 20-25 min.