Paszteciki wegetariańskie Ewy Wachowicz. Genialna przekąska na święta

Czerwony barszcz to danie, które króluje na polskich, świątecznych stołach. To właśnie do niego serwowane są domowe paszteciki, które pojawiają się najczęściej z kapustą, grzybami, ale też pieczarkami czy mięsem. Zdradzamy, jak robi je Ewa Wachowicz.

Przepis znanej z kulinarnych produkcji prezenterki opiera się na wegetariańskich składnikach. Dzięki temu doskonale sprawdzi się na wigilijnych stołach, a podczas świąt będzie stanowił doskonałą alternatywę dla wszystkich, którzy wyeliminowali lub ograniczyli mięso w swojej diecie. 

Zobacz wideo

Paszteciki wegetariańskie Ewy Wachowicz. Tego będziesz potrzebować

Zaczyn:

  • szczypta soli,
  • szczypta cukru,
  • 1 łyżeczka mąki,
  • 1 łyżka ciepłego mleka,
  • 20 g drożdży.

Ciasto;

  • 2 żółtka,
  • 1 kg mąki,
  • 0,5 l ciepłego mleka,
  • 40 g roztopionego masła.

Farsz:

  • 1 kg kiszonej kapusty,
  • 1 czubata łyżka masła,
  • 1 cebula,
  • sól i pieprz do smaku.

Dekoracja:

  • 1 jajko,
  • kminek lub mak (wedle uznania).

Sposób przygotowania wege pasztecików

1. Najpierw robimy zaczyn. W wyższym naczyniu mieszamy drożdże z mlekiem, cukrem solą i mąką. Przykrywamy i odstawiamy do ciepłego miejsca na 15 min,

2. Do dużej miski przesiać mąkę, a następnie połączyć z wyrośniętymi drożdżami, żółtkami, mlekiem i cukrem. Wyrabiamy około 10-15 min, aż wszystkie składniki się połączą w gładką masę. Gdyby ciasto było zbyt gęste, możemy dodać kilka łyżek mleka,

3. Na koniec do ciasta dodajemy ciepłe masło i wyrabiamy kolejne 5 min,

4. Miskę z ciastem przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę,

5. W tym czasie możemy zająć się farszem. Cebulę kroimy w drobną kostkę i smażymy aż uzyska złoty kolor na maśle,

6. W garnku gotujemy przez kilka minut kapustę, a następnie odciskamy ją z wody i drobno siekamy. Dodajemy na patelnię i przesmażamy przez chwilę z cebulą. Doprawiamy pieprzem i solą do smaku,

7. Wyrośnięte ciasto należy rozwałkować ciasto na posypanym mąką blacie. Ewa Wachowicz zaleca, by wykroić z niego kawałki o wielkości około 10x15 cm, nałożyć na środek farsz kapusty a następnie zwinąć wzdłuż dłuższego boku. Pasek bez nadzienia pozwoli na sklejenie pasztecików,

8. Roztrzepać jajko,

8. Ułożyć paszteciki na wysmarowanej masłem i posypanej mąką blaszce, a następnie posmarować je roztrzepanym jajkiem i ozdobić kminkiem lub makiem. Zostawić na 20 min do wyrośnięcia,

9. Nagrzać piekarnik do 200 st. C. Piec paszteciki około 20-25 min.

Przepis pochodzi z oficjalnej strony Ewy Wachowicz. 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.