Więcej przepisów świątecznych i nie tylko znajdziesz na naszej stronie Gazeta.pl
Podczas Wigilii u Roberta Makłowicza musi być naprawdę pysznie. Na szczęście najsłynniejszy polski krytyk kulinarny dzieli się swoimi przepisami - niedawno na swoim kanale na Youtubie opublikował nowy film, na którym pokazuje, jak przygotować najlepszy barszcz czerwony. Dzięki dużej ilości buraków i wywarowi jest aromatyczny i pełen smaku. Sprawdźcie, jak go zrobić.
Uwaga! Zakwas możecie przygotować już teraz - na minimum 3-4 dni przed gotowaniem zupy!
Składniki (na 4 litry):
Na wywar jarzynowy:
Wywar grzybowy:
Przygotowujemy zakwas. Buraki obieramy, kroimy w plasterki. Ząbki czosnku obieramy z łupin i przekrawamy na połówki. Wkładamy do słoja: plastry buraków przekładamy ząbkami czosnku i dodajemy przyprawy: ziarna pieprzu i ziela angielskiego, liście laurowe. Zalewamy letnią, przegotowaną wodą z odrobiną soli. Słój zamykamy i odstawiamy na co najmniej 3-4 dni w chłodne miejsce.
Przygotowujemy wywar. Grzyby zalewamy wodą i odstawiamy do namoczenia na 2-3 godziny. Potem zagotowujemy z odrobiną soli, powstały wywar zachowujemy.
Włoszczyznę zalewamy wodą, dodajemy ziarna pieprzu i ziela angielskiego, liść laurowy i sól, gotujemy aromatyczny bulion. Przecedzamy go, by był klarowny, a potem łączymy z wywarem grzybowym, a także zakwasem buraczanym. Zupę podgrzewamy, ale nie zagotowujemy jej, aby barszcz nie stracił koloru.
Wigilijny barszcz zwykle podajemy z uszkami, pierożkami lub krokietami. Robert Makłowicz zaproponował pieczone pierożki z kruchego ciasta z farszem grzybowym. W jaki sposób je przygotować, zobaczycie w poniższym filmie na jego kanale na Youtubie.