Pieczeń na święta Bożego Narodzenia. Zwróć uwagę na mięso i dodaj do niej te dwa proste składniki, a będzie soczysta

Jeśli zastanawiasz się, co na święta do jedzenia możesz upichcić swoim najbliższym, ułatwimy ci tą decyzję. Ta pieczeń na Święta Bożego Narodzenia jest prosta w przygotowaniu, smaczna i aromatyczna. Będzie znakomitym uzupełnieniem wigilijnych potraw.

Wigilijne potrawy, to przede wszystkim dania wegetariańskie. Jest to jednak wyłącznie tradycja, ponieważ w przeszłości mięso było kosztowne i rezygnowano z podawania go nawet na szczególne okazje. Dziś Wigilię obchodzą zarówno chrześcijanie, jak i ateiści. To magiczny czas, który chętnie każdy z nas dzieli z rodziną. W tym dniu wbrew powszechnym teoriom, nie obowiązuje post, ponieważ zgodnie z wiarą, z której wywodzi się święto, w kościele katolickim post ścisły wymagany jest od wiernych w Środę Popielcową oraz w piątek przed Wielkanocą. W piątki należy zachować tzw. post jakościowy. Dlatego w Wigilię można jeść mięso bez obawy, że popełnia się grzech. Na stołach wigilijnych coraz częściej pojawiają się krokiety z mięsem, nie dziwi też obecność kaczki, czy pysznej pieczeni. Proponujemy przepis właśnie na nią. Jest prosty i pyszny. Z pewnością zachwyci twoich najbliższych i będzie komponować się idealnie z resztą dań.

Lubisz eksperymentować w kuchni? Więcej podobnych artykułów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo Potrawy wigilijne zdrowe i dietetyczne. Mit czy prawda?

Co na święta do jedzenia? Nie tylko wegetariańskie i jarskie przysmaki

Mimo, że Wigilia uchodzi za święto z potrawami wegetariańskimi, to ryba już dawno nie jest uznawana za taką potrawę. Zgodnie z religią ryba uchodziła za potrawę postną, która była tania i łatwo dostępna. Obecnie najczęściej na święta serwuje się barszcz z uszkami, kulebiaki, sałatkę jarzynową i pierogi. Występują śledzie w occie, karp w galarecie, czy śledzie w śmietanie. Z pobudek etycznych, karpia coraz częściej zastępuje łosoś, a w nowoczesnych domach - krewetki. Jeśli chodzi o dania mięsne, króluje kaczka, gęś, indyk, pieczona szynka, pasztet, lub pieczeń.

Jakie potrawy na wigilię? Pieczeń na Święta Bożego Narodzenia to hit! Oto przepis

Aby przygotować wyborną pieczeń na święta potrzebujemy:

  • 1,5 kg schabu bez kości
  • 0,5 kg wieprzowego mięsa mielonego (najlepiej grubo mielonego)
  • 1 pęczek pietruszki
  • pół czerwonej papryki
  • pół czerwonej cebuli
  • 4 – 6 plasterków żółtego sera
  • 2 ząbki czosnku
  • Przyprawy: sól, pieprz, majeranek, papryka słodka oraz ostra
  • sznurek do związania mięsa

Jak zrobić pieczeń na święta? Jest pracochłonna, ale bardzo prosta

Zaczynamy od przekrojeniu schabu w poprzek, aby powstał płat mięsa. Rozbijamy ją tłuczkiem i doprawiamy pieprzem. Mielone mięso doprawiamy czosnkiem i mieszamy. Pietruszkę kroimy drobno i układamy na płacie mięsa. Kolejno na niej kładziemy ser, paprykę w paskach, przykrywamy mięsem mielonym. Ciasno rolujemy i zawijamy sznurkiem. Owijamy folią i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200’C i pieczemy przez 20 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 120’C i pieczemy jeszcze przez 70 minut. Czekamy aż nieco ostygnie i...gotowe!

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.