Wigilijne potrawy, to przede wszystkim dania wegetariańskie. Jest to jednak wyłącznie tradycja, ponieważ w przeszłości mięso było kosztowne i rezygnowano z podawania go nawet na szczególne okazje. Dziś Wigilię obchodzą zarówno chrześcijanie, jak i ateiści. To magiczny czas, który chętnie każdy z nas dzieli z rodziną. W tym dniu wbrew powszechnym teoriom, nie obowiązuje post, ponieważ zgodnie z wiarą, z której wywodzi się święto, w kościele katolickim post ścisły wymagany jest od wiernych w Środę Popielcową oraz w piątek przed Wielkanocą. W piątki należy zachować tzw. post jakościowy. Dlatego w Wigilię można jeść mięso bez obawy, że popełnia się grzech. Na stołach wigilijnych coraz częściej pojawiają się krokiety z mięsem, nie dziwi też obecność kaczki, czy pysznej pieczeni. Proponujemy przepis właśnie na nią. Jest prosty i pyszny. Z pewnością zachwyci twoich najbliższych i będzie komponować się idealnie z resztą dań.
Lubisz eksperymentować w kuchni? Więcej podobnych artykułów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Mimo, że Wigilia uchodzi za święto z potrawami wegetariańskimi, to ryba już dawno nie jest uznawana za taką potrawę. Zgodnie z religią ryba uchodziła za potrawę postną, która była tania i łatwo dostępna. Obecnie najczęściej na święta serwuje się barszcz z uszkami, kulebiaki, sałatkę jarzynową i pierogi. Występują śledzie w occie, karp w galarecie, czy śledzie w śmietanie. Z pobudek etycznych, karpia coraz częściej zastępuje łosoś, a w nowoczesnych domach - krewetki. Jeśli chodzi o dania mięsne, króluje kaczka, gęś, indyk, pieczona szynka, pasztet, lub pieczeń.
Aby przygotować wyborną pieczeń na święta potrzebujemy:
Zaczynamy od przekrojeniu schabu w poprzek, aby powstał płat mięsa. Rozbijamy ją tłuczkiem i doprawiamy pieprzem. Mielone mięso doprawiamy czosnkiem i mieszamy. Pietruszkę kroimy drobno i układamy na płacie mięsa. Kolejno na niej kładziemy ser, paprykę w paskach, przykrywamy mięsem mielonym. Ciasno rolujemy i zawijamy sznurkiem. Owijamy folią i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200’C i pieczemy przez 20 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 120’C i pieczemy jeszcze przez 70 minut. Czekamy aż nieco ostygnie i...gotowe!