Wegański kebab na wyciagnięcie ręki. Chrupiący falafel - przepis wprost z Egiptu

Niepozorne kulki z mielonej ciecierzycy są przedmiotem sporu między Egiptem a Izraelem. Do dziś nie udało się bowiem ustalić, skąd pochodzi ta charakterystyczna przekąska. Niezależnie od rozstrzygnięcia polemiki nad warzywnymi kotlecikami, warto spróbować przyrządzić je we własnej kuchni. To doskonały zamiennik mięsa w kebabie, który dostarczy organizmowi wielu wartości odżywczych.

Więcej przepisów znajdziesz na stronie Gazeta.pl

Egzotycznie brzmiący falafel to smażone na głębokim tłuszczu kotleciki. Najczęściej przyrządza się je z ciecierzycy, gruchu lub bobu. Z daniem, o które toczą spory mieszkańcy Bliskiego Wschodu, jest trochę jak z naszymi pierogami. Zna je tam każdy i możemy trafić na nie zarówno w marketach, jak i wykwintnych restauracjach. Co istotne, przyrządzenie falafeli nie powinno sprawić kłopotu nawet tym, którzy stawiają w kuchni dopiero pierwsze kroki. 

Zobacz wideo

Składniki na tradycyjne falafele

  • 400 g suchej ciecierzycy,
  • 1 duża cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • olej rzepakowy do smażenia,
  • natka pietruszki,
  • woda gazowana,
  • 2 łyżki kolendry,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • 0,5 łyżeczki kurkumy
  • 0,5 łyżeczki chilii,
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej.

Sposób przygotowania:

1. Dzień przed gotowaniem wsypać do dużej miski ciecierzycę i zalać dużą ilością wody. Zostawić na noc,

2. Rano odlewamy wodę, płuczemy ciecierzycę a następnie mielimy ją w maszynce do mielenia mięsa. Dodajemy sól, sodę, czosnek i cebulę a pod koniec mielenia dorzucamy przyprawy i natki (pietruszkę i kolendrę),

3. Jeśli masa jest za gęsta, możemy do niej dodać jeszcze 2 łyżki wody. Kiedy zaczyna się lepić - jest gotowa,

4. Z masy formujemy małe, nieco spłaszczone kuleczki. Należy pamiętać, aby je dokładnie ścisnąć (nie będą wtedy się rozpadać),

5. Na patelni rozgrzewamy olej,

6. Kotleciki smażymy po około 3 minuty z każdej strony,

7. Podajemy w chlebkach pita, sałatkach lub z hummusem czy sosem tahini.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.