Więcej świątecznych przepisów znajdziesz na naszej stronie Gazeta.pl
Pierogi to klasyka kuchni polskiej. Sposobów na przygotowanie pierogów jest wiele, jednak wszyscy się ze mną zgodzą, że najlepsze są właśnie te wigilijne - z kapustą i grzybami. Jak zrobić pierogi, żeby były absolutnie przepyszne? Zapraszamy do naszego, sprawdzonego przepisu.
Pierogi z kapustą i grzbami - przepis:
Składniki na farsz:
- około 100-150 g suszonych grzybów
- około 1 kg kiszonej kapusty
- 1 marchewka
- 3 średnie cebule
- olej do smażenia
Składniki na ciasto pierogowe:
- 600 g mąki pszennej
- szczypta drobnoziarnistej soli
- 400 ml bardzo gorącej wody
- 50 g masła (możesz użyć roślinnego)
Pierogi z kapustą i grzybami - sposób wykonania:
- Wykonanie farszu na pierogi zacznij od namoczenia suszonych grzybów. Zalej grzyby zimną wodą i mocz przez 6 godzin albo całą noc. Następnie zagotuj grzyby z dodatkiem marchewki. Gdy grzyby będą już miękkie, dopraw je do smaku solą i pieprzem.
- Kapustę kiszoną ugotuj do miękkości z dodatkiem soli i liścia laurowego. Jeśli uważasz, że jest zbyt kwaśna, przed gotowaniem odciśnij ją z soku. Ja lubię, kiedy kapusta jest naprawdę kwaśna, dlatego nigdy jej nie odciskam. Kiedy kapusta się ugotuje, odciśnij ją z wody.
- Ugotowane grzyby wyjmij z wywaru i razem z kapustą drobno posiekaj lub zmiel w maszynce o grubych oczkach. Możesz dodać marchewkę z wywaru.
- Cebule drobno posiekaj i zeszklij ją na oleju. Zeszkloną cebulę dodaj do farszu.
- Farsz na pierogi dopraw do smaku solą i pieprzem. Możesz dodać odrobinę mielonego kminku i zmielony ząbek czosnku. Farsz dokładnie wymieszaj i spróbuj, w razie potrzeby dopraw. Ja lubię, gdy farsz na pierogi jest wyrazisty i ma dużo pieprzu. Tak przygotowany farsz odłóż na godzinę do lodówki, by smaki się przegryzły.
Kiedy farsz chłodzi się w lodówce, przygotuj ciasto na pierogi.
- Zacznij od przesiania mąki do miski. Dodaj sól. Do rondla z gorącą wodą włóż masło i mieszaj, by się rozpuściło.
- Wlewaj gorącą wodę z masłem i mieszaj ciasto najpierw łyżką, potem zagniataj rękami (uważaj, by się nie poparzyć).
- Zagniataj ciasto, aż będzie gładkie i przypominające w dotyku skórę niemowlęcia. Uformuj z niego kulę i włóż do miski. Szczelnie przykryj miskę folią i odłóż na 20 minut, by ciasto odpoczęło.
- Po upływie 20 minut podziel ciasto na 4 części. Wałkuj na stolnicy oprószonej mąką na cienki placek i wycinaj z niego kółeczka. Do każdego kółeczka nakładaj porcję farszu.
- Pierogi wrzucaj na osolony wrzątek z niewielkim dodatkiem oleju. Pamiętaj, by po wrzuceniu zamieszać od dna w garnku, by pierogi nie przywarły.
Ugotowane pierogi podawaj od razu lub przysmaż na patelni. Podawaj z omastą z zeszklonej cebulki. Pamiętaj, by używać oleju rzepakowego, lub lnianego - to nada twoim pierogom prawdziwie wigilijny charakter.
Zajrzyj do naszej galerii pełnej pysznych pierogówOtwórz galerię