Więcej regionalnych przepisów znajdziesz na stronie Gazeta.pl
Gołąbki wigilijne to jedna z moich ulubionych świątecznych potraw. Ich smak przypomina mi beztroskie chwile dzieciństwa, a najlepsze robiła babcia Gienia. Z przyjemnością podzielę się z wami przepisem na wigilijne gołąbki, które smakują naprawdę wyśmienicie i są idealną potrawą dla wegan. Ważna jest kapusta - bez problemu kupisz ukiszoną główkę kapusty w każdym sklepie lub na targu.
Gołąbki wigilijne - przepis:
Składniki:
- jedna spora ukiszona główka kapusty
- 1,5 szklanki kaszy gryczanej
- garść suszonych grzybów
- 2 większe cebule
- olej rzepakowy
- sól i pieprz do smaku
Gołąbki wigilijne - sposób przygotowania:
- Najpierw ugotuj kaszę gryczaną z dodatkiem soli. Ważne, by kasza nie była zbyt twarda.
- Następnie namocz suszone grzyby, gdy zmiękną, ugotuj je do miękkości z dodatkiem soli i liścia laurowego. Gdy grzyby się ugotują, wyjmij je z wywaru i drobno posiekaj. Wywaru nie wylewaj, dopraw do smaku.
- Cebulę posiekaj i zeszklij ją na oleju rzepakowym.
- Oddziel liście z głowy kapusty i sparz je we wrzątku. Rób to w gumowych rękawiczkach, gdyż kwas z kapusty może podrażnić twoje dłonie.
- Ugotowaną kaszę umieść w misce, dodaj zeszkloną cebulę, drobno posiekane grzyby i dopraw obficie pieprzem. Całość wymieszaj.
- Farsz nakładaj na liście kapusty i zawijaj je jak tradycyjne gołąbki.
- Dno garnka nasmaruj olejem i wyłóż liśćmi kapusty. Gołąbki układaj ciasno jeden obok drugiego. Na wierzch połóż liście i zalej całość wywarem z grzybów. Gotuj pod przykryciem około godziny na małym ogniu, aż liście kapusty kiszonej zmiękną. Postne gołąbki świetnie smakują odsmażane na patelni lub podane z sosem grzybowym.
Wskazówka: Jeśli chcesz nieco ułatwić sobie życie podczas gotowania gołąbków wigilijnych, wykorzystaj część farszu do uszek lub pierogów. Kiedy robisz farsz na pierogi z kapustą i grzybami, zrób go trochę więcej i połącz z ugotowaną kaszą gryczaną. Ten trik oszczędzi ci sporo czasu, a gołąbki wyjdą naprawdę pyszne.