Gołąbki wigilijne - przepis tradycyjny. Są obłędne, wszystko dzięki kapuście

Gołąbki wigilijne, łupcie czy po prostu zawijaki - to świąteczna potrawa z Lubelszczyzny. Postne gołąbki składają się z liści kiszonej kapusty i farszu z kaszy gryczanej i grzybów. Przepis na wigilijne gołąbki jest naprawdę łatwy, a smak jest obłędny. Według mnie, bez zawijaków nie ma Wigilii.

Więcej regionalnych przepisów znajdziesz na stronie Gazeta.pl

Gołąbki wigilijne to jedna z moich ulubionych świątecznych potraw. Ich smak przypomina mi beztroskie chwile dzieciństwa, a najlepsze robiła babcia Gienia. Z przyjemnością podzielę się z wami przepisem na wigilijne gołąbki, które smakują naprawdę wyśmienicie i są idealną potrawą dla wegan. Ważna jest kapusta - bez problemu kupisz ukiszoną główkę kapusty w każdym sklepie lub na targu.

Wigilijne pierogiPierogi z kapustą i grzybami. Najprostszy przepis na wigilijny przysmak

Gołąbki wigilijne - przepis:

Składniki:

  • jedna spora ukiszona główka kapusty
  • 1,5 szklanki kaszy gryczanej
  • garść suszonych grzybów
  • 2 większe cebule
  • olej rzepakowy
  • sól i pieprz do smaku

Gołąbki wigilijne - sposób przygotowania:

  1. Najpierw ugotuj kaszę gryczaną z dodatkiem soli. Ważne, by kasza nie była zbyt twarda.
  2. Następnie namocz  suszone grzyby, gdy zmiękną, ugotuj je do miękkości z dodatkiem soli i liścia laurowego. Gdy grzyby się ugotują, wyjmij je z wywaru i drobno posiekaj. Wywaru nie wylewaj, dopraw do smaku.
  3. Cebulę posiekaj i zeszklij ją na oleju rzepakowym.
  4. Oddziel liście z głowy kapusty i sparz je we wrzątku. Rób to w gumowych rękawiczkach, gdyż kwas z kapusty może podrażnić twoje dłonie.
  5. Ugotowaną kaszę umieść w misce, dodaj zeszkloną cebulę, drobno posiekane grzyby i dopraw obficie pieprzem. Całość wymieszaj.
  6. Farsz nakładaj na liście kapusty i zawijaj je jak tradycyjne gołąbki. 
  7. Dno garnka nasmaruj olejem i wyłóż liśćmi kapusty. Gołąbki układaj ciasno jeden obok drugiego. Na wierzch połóż liście i zalej całość wywarem z grzybów. Gotuj pod przykryciem około godziny na małym ogniu, aż liście kapusty kiszonej zmiękną. Postne gołąbki świetnie smakują odsmażane na patelni lub podane z sosem grzybowym.

Dzwonka karpiaKarp Roberta Makłowicza robi furorę. Wszystko dzięki marynacie

Wskazówka: Jeśli chcesz nieco ułatwić sobie życie podczas gotowania gołąbków wigilijnych, wykorzystaj część farszu do uszek lub pierogów. Kiedy robisz farsz na pierogi z kapustą i grzybami, zrób go trochę więcej i połącz z ugotowaną kaszą gryczaną. Ten trik oszczędzi ci sporo czasu, a gołąbki wyjdą naprawdę pyszne.

Zobacz wideo
Więcej o: