Ciasto Balladyna - przepis, który pokochasz. Ten smak zawróci ci w głowie

Ciasto Balladyna to deser idealny. Połączenie masy serowej, delikatnego biszkoptu i galaretki z malinami sprawi, że twoje kubki smakowe oszaleją. Przepis na ciasto Balladyna jest łatwy, idealnie się sprawdzi jako słodkie co nieco podczas świątecznych spotkań. Jak zrobić Balladynę? Nic prostszego.

Więcej przepisów na pyszne ciasta znajdziesz na naszej stronie Gazeta.pl

Kiedy pierwszy raz jadłam ciasto Balladyna, byłam naprawdę zachwycona jego smakiem. Ten deser regularnie gości w moim domu przy różnych okazjach i goście zawsze chwalą jego nieziemski smak i elegancji, estetyczny wygląd. Przepis na Balladynę jest bardzo łatwy, a  wiadomo, jak to z Balladyną - najważniejsze są maliny. Jak zrobić to pyszne ciasto? Zapraszam do sprawdzonego przepisu.

Wilgotny piernik z powidłami śliwkowymiPiernik z powidłami - słodki przekładaniec

Ciasto Balladyna - przepis:

Składniki:

Biszkopt:

  • 5 jajek
  • około 0,5 szklanki cukru
  • szklanka mąki pszennej
  • dwie płaskie łyżki kakao
  • łyżeczka proszku do pieczenia.

Masa serowa:

  • 500 ml śmietanki 36 proc 
  • 500 g serka homogenizowanego
  • 2 łyżki żelatyny
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 150 ml wrzątku

Dodatkowo:

  • herbatniki
  • 2 galaretki malinowe
  • puszka masy kajmakowej
  • około 300-400 g malin. Mogą być mrożone

Ciasto Balladyna - jak je zrobić?

  1. Zacznij od przygotowania biszkoptu. Żółtka oddziel od białek. Białka ubijaj na sztywną pianę, stopniowo dodawaj cukier, nie przerywając miksowania. Kiedy białka już ładnie się błyszczą, stopniowo dodawaj żółtka.
  2. Następnie przesiej mąkę do miski, dodaj kakao i proszek do pieczenia. Połącz to z ubitymi białkami i całość dokładnie wymieszaj łyżką, aż składniki się połączą.
  3. Blaszkę do pieczenia wyłóż papierem i wlej ciasto. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut. Po upieczeniu i ostudzeniu podziel biszkopt na dwa równe blaty. Jeden z blatów zostaw w blaszce.
  4. Kiedy biszkopt się piecze, zajmij się masą serową. Żelatynę rozpuść we wrzątku i odstaw do ostudzenia. Śmietankę 36 proc dokładnie ubij mikserem, dodaj cukier puder i serek homogenizowany i całość zmiksuj. Kiedy składniki się połączą, ostrożnie wlej żelatynę i zmiksuj całość na wysokich obrotach miksera.
  5. Połowę masy wlej na blat biszkoptu, ułóż na masie serowej warstwę herbatników, a na herbatniki połóż warstwę masy kajmakowej. Na nią znów połóż warstwę herbatników, na herbatniki wyłóż resztę masy serowej i przykryj drugim blatem z biszkoptu.
  6. Na koniec zajmij się przygotowaniem galaretki malinowej. Do miski wlej wrzątek, wsyp galaretki malinowe i dokładnie wymieszaj. Kiedy galaretka ostygnie, wrzuć do niej maliny (jeśli używasz mrożonych, galaretka szybciej stężeje). Galaretkę włóż do lodówki, i kiedy zacznie tężeć, wlej ją na ciasto.
  7. Gotowe ciasto włóż na kilka godzin do lodówki.

Kruche ciasteczka korzenne: przepisKruche ciasteczka korzenne. Przepis na aromatyczne słodkości

Tak przygotowane ciasto to strzał w dziesiątkę. Zrób je do niedzielnej kawy, gwarantuję ci, że smak cię zachwyci. Smacznego!

Zobacz wideo
Więcej o: