Więcej przepisów na pyszne ciasta znajdziesz na naszej stronie Gazeta.pl
Kiedy pierwszy raz jadłam ciasto Balladyna, byłam naprawdę zachwycona jego smakiem. Ten deser regularnie gości w moim domu przy różnych okazjach i goście zawsze chwalą jego nieziemski smak i elegancji, estetyczny wygląd. Przepis na Balladynę jest bardzo łatwy, a wiadomo, jak to z Balladyną - najważniejsze są maliny. Jak zrobić to pyszne ciasto? Zapraszam do sprawdzonego przepisu.
Ciasto Balladyna - przepis:
Składniki:
Biszkopt:
- 5 jajek
- około 0,5 szklanki cukru
- szklanka mąki pszennej
- dwie płaskie łyżki kakao
- łyżeczka proszku do pieczenia.
Masa serowa:
- 500 ml śmietanki 36 proc
- 500 g serka homogenizowanego
- 2 łyżki żelatyny
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 150 ml wrzątku
Dodatkowo:
- herbatniki
- 2 galaretki malinowe
- puszka masy kajmakowej
- około 300-400 g malin. Mogą być mrożone
Ciasto Balladyna - jak je zrobić?
- Zacznij od przygotowania biszkoptu. Żółtka oddziel od białek. Białka ubijaj na sztywną pianę, stopniowo dodawaj cukier, nie przerywając miksowania. Kiedy białka już ładnie się błyszczą, stopniowo dodawaj żółtka.
- Następnie przesiej mąkę do miski, dodaj kakao i proszek do pieczenia. Połącz to z ubitymi białkami i całość dokładnie wymieszaj łyżką, aż składniki się połączą.
- Blaszkę do pieczenia wyłóż papierem i wlej ciasto. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut. Po upieczeniu i ostudzeniu podziel biszkopt na dwa równe blaty. Jeden z blatów zostaw w blaszce.
- Kiedy biszkopt się piecze, zajmij się masą serową. Żelatynę rozpuść we wrzątku i odstaw do ostudzenia. Śmietankę 36 proc dokładnie ubij mikserem, dodaj cukier puder i serek homogenizowany i całość zmiksuj. Kiedy składniki się połączą, ostrożnie wlej żelatynę i zmiksuj całość na wysokich obrotach miksera.
- Połowę masy wlej na blat biszkoptu, ułóż na masie serowej warstwę herbatników, a na herbatniki połóż warstwę masy kajmakowej. Na nią znów połóż warstwę herbatników, na herbatniki wyłóż resztę masy serowej i przykryj drugim blatem z biszkoptu.
- Na koniec zajmij się przygotowaniem galaretki malinowej. Do miski wlej wrzątek, wsyp galaretki malinowe i dokładnie wymieszaj. Kiedy galaretka ostygnie, wrzuć do niej maliny (jeśli używasz mrożonych, galaretka szybciej stężeje). Galaretkę włóż do lodówki, i kiedy zacznie tężeć, wlej ją na ciasto.
- Gotowe ciasto włóż na kilka godzin do lodówki.
Tak przygotowane ciasto to strzał w dziesiątkę. Zrób je do niedzielnej kawy, gwarantuję ci, że smak cię zachwyci. Smacznego!
Zajrzyj do naszej galerii ciast z malinamiOtwórz galerię