Ciastka orzeszki. Genialny deser z PRL-u. Zrób je na święta i zaskocz gości

Brakuje ci pomysłów na świąteczny deser? Sięgnij wstecz i wypróbuj przepis na znakomite ciastka orzeszki, którymi wiele osób ze smakiem zajadało się w czasach PRL-u. W niektórych domach ich pieczenie to nadal świąteczna tradycja. Może i u ciebie tak będzie?

Więcej przepisów na inspirujące wypieki znajdziesz na Gazeta.pl.

Ciągle tylko sernik, makowiec, piernik, keks... Znudziły ci się świąteczne ciasta i masz ochotę przygotować dla gości (lub po prostu dla siebie) coś innego? A co powiesz na ciastka orzeszki? Dla wielu osób to niezapomniany smak dzieciństwa. Niektórzy piekli je ze swoimi mamami i babciami na Boże Narodzenie lub inne wyjątkowe okazje. O tych pysznych ciastkach wspomniała na swoim Instagramie również Ewa Wachowicz.

Orzeszki! Wypiekałam je w dzieciństwie z moją mamą. Odnalazłam formę!

- zachwyca się gwiazda.

 

W pierwszej chwili ciastka naprawdę można pomylić z orzechami włoskimi. Jeżeli kiedyś się z nimi zetknęliście i właśnie taka była wasza pierwsza myśl, to znaczy, że zostały wykonane perfekcyjnie. Wszystko za sprawą kształtu wypieków, który do złudzenia przypomina łupinę, oraz kremu, którym są nadziewane. Nazywanie ich ciastkami orzeszkami nie jest więc żadnym nadużyciem czy jakimś mało trafionym skojarzeniem.

Czemu zawdzięczają taki kształt? Uspokajamy, że nie trzeba mieć wybitnych zdolności manualnych. Otóż żeby je wykonać, potrzebna ci będzie specjalna maszynka, którą można kupić w rozmaitych sklepach za ok. 50 zł. Gdy już zaopatrzysz się w niezbędny sprzęt, wystarczy skompletować składniki potrzebne na ciasto i krem i zabrać się za pieczenie.

Zobacz wideo Świąteczne słodkości dla łasuchów - pierniki i ciasteczka cynamonowe

Ciastka orzeszki - przepis na świąteczny deser

Składniki na ciasto:

  • 350 g mąki pszennej
  • dwa jajka
  • cztery łyżki cukru pudru
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • kostka (200 g) zimnego masła
  • sześć i pół łyżki skrobi ziemniaczanej

Składniki na krem:

  • pół szklanki mleka (takiej 250 ml)
  • dwie szklanki mleka w proszku
  • trzy łyżki kakao
  • kostka (200 g) masła
  • niecała szklanka cukru

Aby nadać masie orzechowego smaku, można dodać też drobno posiekane orzechy włoskie lub dwie łyżki masła orzechowego.

Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Dorzucamy pokrojone na nieduże kawałki masło, a następnie siekamy nożem jak na kruszonkę. Dodajemy jajka i skrobię i zagniatamy ciasto. Owijamy w folię i chowamy na godzinę do lodówki.

W tym czasie przygotowujemy krem. Masło należy rozpuścić z cukrem i mlekiem. Jeżeli używasz masła orzechowego, to również dodajesz je w tym kroku. Następnie przesiewamy kakao i dodajemy je do otrzymanej masy razem z mlekiem w proszku. Połączyć składniki i zostawić do wystygnięcia. Jeśli korzystasz z posiekanych orzechów to dodaj je i wymieszaj krem.

Wyjmujemy ciasto z lodówki i formujemy kuleczki. Wkładamy je do nagrzanej maszynki i trzymamy przez około 1-2 minuty. Dzięki temu nadamy im kształt orzeszków. Po ostudzeniu kuleczek napełniamy je kremem.

Więcej o:
Copyright © Agora SA