Więcej przepisów na pyszne dania obiadowe znajdziesz na naszej stronie Gazeta.pl
Co zrobić na niedzielny obiad? Nie zawsze jest czas i chęci na gotowanie rosołu czy pieczenie kurczaka. Mamy dla was trzy pomysły na pyszne dania, które możecie zrobić szybko i bez obaw, że coś się nie uda. Do wyboru: obiad z mięsem, obiad z rybą i wege. Sprawdźcie.
Składniki (na 2-4 porcje):
Obie piersi z kurczaka kroimy na dwa cieńsze filety - z podanej ilości powinniśmy mieć 4 płaty mięsa. Rozbijamy je tłuczkiem (najlepiej zrobić to przez folię spożywczą, by w mięsie nie powstały dziury) i oprószamy czosnkiem solą i pieprzem ziołowym z każdej strony.
Ser mozzarella kroimy w plasterki, a pomidorki w paski. Na każdym płacie mięsa rozsypujemy liście szpinaku, kładziemy ser mozzarella oraz pomidorki. Doprawiamy odrobiną suszonej bazylii. Mięso zwijamy w roladkę i zapinamy wykałaczkami.
Do naczynia żaroodpornego wlewamy oliwę i smarujemy nią całe dno. Roladki układamy obok siebie i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Pieczemy przez około 20 minut.
Roladki podajemy z ziemniakami lub ryżem - koniecznie polane sosem powstałym podczas pieczenia.
Składniki (na 2 porcje):
Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie. Cebulę siekamy drobno, paprykę kroimy na niewielkie kawałki, a czosnek wyciskamy w wyciskarce. Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulkę, a gdy się zeszkli - tuńczyka i paprykę. Smażymy przez 2-3 minuty, ciągle mieszając. Potem dolewamy pomidory z puszki, dodajemy czosnek, bazylię i oregano. Wszystko dokładnie mieszamy i dusimy przez 10 minut. Ugotowany, odcedzony makaron wrzucamy na patelnię, wszystko dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Składniki (na 3-4 porcje)
Fasolę z puszki przecedzamy i płuczemy. Jabłka i ziemniaki obieramy ze skórek, kroimy w spore kawałki. Cebulkę kroimy w piórka. Składniki wrzucamy do miski, dodajemy trochę oliwy, majeranek, tymianek, sól i pieprz. Wszystko dokładnie mieszamy, a następnie wysypujemy do naczynia żaroodpornego.
Naczynie z fasolką wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Pieczemy bez przykrycia przez około 40 minut, co jakiś czas mieszając składniki, aby wszystko przypiekło się równomiernie. Podajemy na gorąco.