Obiad na niedzielę. Pomysły na szybkie dania również bez mięsa [PRZEPISY]

Brakuje wam pomysłu na niedzielny obiad? Mamy dla was trzy propozycje, które mogą rozwiązać problem. Te dania są proste w przygotowaniu, szybkie i bardzo smaczne. Zapraszamy po przepisy.

Więcej przepisów na pyszne dania obiadowe znajdziesz na naszej stronie Gazeta.pl

Co zrobić na niedzielny obiad? Nie zawsze jest czas i chęci na gotowanie rosołu czy pieczenie kurczaka. Mamy dla was trzy pomysły na pyszne dania, które możecie zrobić szybko i bez obaw, że coś się nie uda. Do wyboru: obiad z mięsem, obiad z rybą i wege. Sprawdźcie.

Obiad z mięsem: roladki z kurczaka ze szpinakiem, mozzarellą i suszonym pomidorem - przepis

Składniki (na 2-4 porcje):

  • 1 spora, podwójna pierś kurczaka,
  • 2 garści świeżego szpinaku,
  • kulka sera mozzarella (120 g),
  • 4 pomidorki suszonych z oliwy,
  • 2 łyżeczki granulowanego czosnku,
  • pieprz ziołowy i sól do smaku,
  • oliwa (może być zalewa z pomidorków, jeśli nie ma w niej octu),
  • suszona bazylia
Zobacz wideo

Jak zrobić roladki z kurczaka ze szpinakiem, mozzarellą i suszonym pomidorem?

Obie piersi z kurczaka kroimy na dwa cieńsze filety - z podanej ilości powinniśmy mieć 4 płaty mięsa. Rozbijamy je tłuczkiem (najlepiej zrobić to przez folię spożywczą, by w mięsie nie powstały dziury) i oprószamy czosnkiem solą i pieprzem ziołowym z każdej strony.

Ser mozzarella kroimy w plasterki, a pomidorki w paski. Na każdym płacie mięsa rozsypujemy liście szpinaku, kładziemy ser mozzarella oraz pomidorki. Doprawiamy odrobiną suszonej bazylii. Mięso zwijamy w roladkę i zapinamy wykałaczkami. 

Do naczynia żaroodpornego wlewamy oliwę i smarujemy nią całe dno. Roladki układamy obok siebie i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Pieczemy przez około 20 minut. 

Roladki podajemy z ziemniakami lub ryżem - koniecznie polane sosem powstałym podczas pieczenia. 

Obiad z rybą: prosty makaron z tuńczykiem, papryką, pomidorami i cebulą - przepis

Składniki (na 2 porcje):

  • 400 g makaronu kokardki lub świderki,
  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym,
  • 1 duża cebula,
  • 2 średnie papryki,
  • puszka pomidorów krojonych w kostkę,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżeczka bazylii,
  • 1 łyżeczka oregano,
  • sól i pieprz do smaku,
  • oliwa

Jak zrobić prosty makaron z tuńczykiem, papryką, pomidorami i cebulą?

Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie. Cebulę siekamy drobno, paprykę kroimy na niewielkie kawałki, a czosnek wyciskamy w wyciskarce. Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulkę, a gdy się zeszkli - tuńczyka i paprykę. Smażymy przez 2-3 minuty, ciągle mieszając. Potem dolewamy pomidory z puszki, dodajemy czosnek, bazylię i oregano. Wszystko dokładnie mieszamy i dusimy przez 10 minut. Ugotowany, odcedzony makaron wrzucamy na patelnię, wszystko dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Obiad wege: pieczona fasola z jabłkiem i cebulką - przepis

Składniki (na 3-4 porcje)

  • 2 puszki białej fasoli,
  • 3 średnie jabłka,
  • 2 cebule,
  • 500 g ziemniaków,
  • 2 łyżki majeranku,
  • 1 łyżka tymianku,
  • sól i pieprz do smaku,
  • oliwa

Jak zrobić fasolę pieczoną z jabłkiem i cebulką? 

Fasolę z puszki przecedzamy i płuczemy. Jabłka i ziemniaki obieramy ze skórek, kroimy w spore kawałki. Cebulkę kroimy w piórka. Składniki wrzucamy do miski, dodajemy trochę oliwy, majeranek, tymianek, sól i pieprz. Wszystko dokładnie mieszamy, a następnie wysypujemy do naczynia żaroodpornego.

Naczynie z fasolką wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Pieczemy bez przykrycia przez około 40 minut, co jakiś czas mieszając składniki, aby wszystko przypiekło się równomiernie. Podajemy na gorąco. 

Więcej o: