Grochówka - przepis najprostszy na świecie. Dodaj odpowiednie mięso, a smak będzie idealny

Grochówka to bardzo smaczna i aromatyczna zupa. Świetnie sprawdzi się jako obiad w zimowe dni, dobrze nasyci i porządnie rozgrzeje. Jak zrobić tradycyjną grochówkę, tak pyszną jak u babci? Przepis jest prosty, wystarczy, że zaopatrzysz się w dobrej jakości wędzonkę.

Więcej przepisów na pyszne zupy znajdziesz na naszej stronie Gazeta.pl

Zupa grochowa to jedna z najpopularniejszych zup serwowanych w polskich domach. Nic dziwnego - jest pyszna, sycąca i bardzo prosta w przygotowaniu, a większość składników na pewno masz w swojej kuchni. Podstawą idealnego smaku grochówki jest oczywiście odpowiednie mięso -  najpyszniejsza zupa wychodzi oczywiście na wędzonce. Jak zrobić pyszną zupę grochową? Zapraszamy do najprostszego przepisu.

Cebula zwyczajna. Właściwości lecznicze jednego z najpospolitszych warzyw w kuchni. Zdjęcie ilustracyjneSezonowe warzywa zimą. Co warto jeść zimą?

Zupa grochowa jak u babci - przepis:

Składniki:

  • około 500 g wędzonych żeberek
  • około 1,5 litra wody
  • 2 średnie cebule
  • zielona część pora
  • 500 g żółtego łuskanego grochu
  • 60 g boczku (wędzonego lub surowego)
  • 100 g dobrej jakości wędzonej kiełbasy
  • 500 g ziemniaków
  • 2 spore marchewki
  • 3 ząbki czosnku
  • przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek

Zupa grochowa - sposób przygotowania:

  1. Dzień przed planowanym gotowaniem zupy grochowej należy namoczyć groch. W tym celu wypłucz groch i zalej zimną wodą. Pozostaw do namoczenia na całą noc.
  2. Następnego dnia, zalej groch świeżą wodą, tak by woda sięgała ponad groch i zagotuj. Gdy groch zawrze, gotuj na niewielkim ogniu bez przykrycia, aż będzie całkiem miękki.
  3. Gdy groch się gotuje, przygotuj bulion. Żeberka podziel na części i zalej  zimną wodą (1,5 l). Gdy żeberka się zagotują, zbierz szumowiny i dodaj ziele angielskie i liść laurowy. Następnie wrzuć do wywaru naciętą cebulę, opłukane liście pora, marchew i dopraw łyżeczką soli. Całość gotuj pod przykryciem około godziny.
  4. Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę i dodaj do wywaru.
  5. Boczek i kiełbasę pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju i podsmaż najpierw boczek, następnie kiełbasę, tak aby lekko się przyrumieniły. Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na osobnej patelni, aż ładnie się zeszkli. Zawartość obu patelni dodaj do wywaru.
  6. Kiedy ziemniaki będą miękkie, do wywaru dołóż ugotowany groch, przypraw majerankiem i przeciśniętym czosnkiem. Całość gotuj jeszcze chwilę i na koniec dopraw do smaku solą i pieprzem. Podawaj z kromką świeżego pieczywa.

Soczysta pieczeń ze schabuJak upiec schab, by był soczysty? Zdradzamy niezawodny sposób

Grochówka zdecydowanie poleca się na zimowe dni. Jeśli jesteś fanem tradycyjnej polskiej kuchni, ten przepis na grochówkę z pewnością przypadnie ci do gustu.

Zobacz wideo
Więcej o: