Grochówka - przepis najprostszy na świecie. Dodaj odpowiednie mięso, a smak będzie idealny

Grochówka to bardzo smaczna i aromatyczna zupa. Świetnie sprawdzi się jako obiad w zimowe dni, dobrze nasyci i porządnie rozgrzeje. Jak zrobić tradycyjną grochówkę, tak pyszną jak u babci? Przepis jest prosty, wystarczy, że zaopatrzysz się w dobrej jakości wędzonkę.

Więcej przepisów na pyszne zupy znajdziesz na naszej stronie Gazeta.pl

Zupa grochowa to jedna z najpopularniejszych zup serwowanych w polskich domach. Nic dziwnego - jest pyszna, sycąca i bardzo prosta w przygotowaniu, a większość składników na pewno masz w swojej kuchni. Podstawą idealnego smaku grochówki jest oczywiście odpowiednie mięso -  najpyszniejsza zupa wychodzi oczywiście na wędzonce. Jak zrobić pyszną zupę grochową? Zapraszamy do najprostszego przepisu.

Zupa grochowa jak u babci - przepis:

Składniki:

  • około 500 g wędzonych żeberek
  • około 1,5 litra wody
  • 2 średnie cebule
  • zielona część pora
  • 500 g żółtego łuskanego grochu
  • 60 g boczku (wędzonego lub surowego)
  • 100 g dobrej jakości wędzonej kiełbasy
  • 500 g ziemniaków
  • 2 spore marchewki
  • 3 ząbki czosnku
  • przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek

Zupa grochowa - sposób przygotowania:

  1. Dzień przed planowanym gotowaniem zupy grochowej należy namoczyć groch. W tym celu wypłucz groch i zalej zimną wodą. Pozostaw do namoczenia na całą noc.
  2. Następnego dnia, zalej groch świeżą wodą, tak by woda sięgała ponad groch i zagotuj. Gdy groch zawrze, gotuj na niewielkim ogniu bez przykrycia, aż będzie całkiem miękki.
  3. Gdy groch się gotuje, przygotuj bulion. Żeberka podziel na części i zalej  zimną wodą (1,5 l). Gdy żeberka się zagotują, zbierz szumowiny i dodaj ziele angielskie i liść laurowy. Następnie wrzuć do wywaru naciętą cebulę, opłukane liście pora, marchew i dopraw łyżeczką soli. Całość gotuj pod przykryciem około godziny.
  4. Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę i dodaj do wywaru.
  5. Boczek i kiełbasę pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju i podsmaż najpierw boczek, następnie kiełbasę, tak aby lekko się przyrumieniły. Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na osobnej patelni, aż ładnie się zeszkli. Zawartość obu patelni dodaj do wywaru.
  6. Kiedy ziemniaki będą miękkie, do wywaru dołóż ugotowany groch, przypraw majerankiem i przeciśniętym czosnkiem. Całość gotuj jeszcze chwilę i na koniec dopraw do smaku solą i pieprzem. Podawaj z kromką świeżego pieczywa.

Grochówka zdecydowanie poleca się na zimowe dni. Jeśli jesteś fanem tradycyjnej polskiej kuchni, ten przepis na grochówkę z pewnością przypadnie ci do gustu.

Zobacz wideo
Więcej o: