Więcej przepisów na pyszne zupy znajdziesz na naszej stronie Gazeta.pl
Zupa grochowa to jedna z najpopularniejszych zup serwowanych w polskich domach. Nic dziwnego - jest pyszna, sycąca i bardzo prosta w przygotowaniu, a większość składników na pewno masz w swojej kuchni. Podstawą idealnego smaku grochówki jest oczywiście odpowiednie mięso - najpyszniejsza zupa wychodzi oczywiście na wędzonce. Jak zrobić pyszną zupę grochową? Zapraszamy do najprostszego przepisu.
Zupa grochowa jak u babci - przepis:
Składniki:
- około 500 g wędzonych żeberek
- około 1,5 litra wody
- 2 średnie cebule
- zielona część pora
- 500 g żółtego łuskanego grochu
- 60 g boczku (wędzonego lub surowego)
- 100 g dobrej jakości wędzonej kiełbasy
- 500 g ziemniaków
- 2 spore marchewki
- 3 ząbki czosnku
- przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek
Zupa grochowa - sposób przygotowania:
- Dzień przed planowanym gotowaniem zupy grochowej należy namoczyć groch. W tym celu wypłucz groch i zalej zimną wodą. Pozostaw do namoczenia na całą noc.
- Następnego dnia, zalej groch świeżą wodą, tak by woda sięgała ponad groch i zagotuj. Gdy groch zawrze, gotuj na niewielkim ogniu bez przykrycia, aż będzie całkiem miękki.
- Gdy groch się gotuje, przygotuj bulion. Żeberka podziel na części i zalej zimną wodą (1,5 l). Gdy żeberka się zagotują, zbierz szumowiny i dodaj ziele angielskie i liść laurowy. Następnie wrzuć do wywaru naciętą cebulę, opłukane liście pora, marchew i dopraw łyżeczką soli. Całość gotuj pod przykryciem około godziny.
- Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę i dodaj do wywaru.
- Boczek i kiełbasę pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju i podsmaż najpierw boczek, następnie kiełbasę, tak aby lekko się przyrumieniły. Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na osobnej patelni, aż ładnie się zeszkli. Zawartość obu patelni dodaj do wywaru.
- Kiedy ziemniaki będą miękkie, do wywaru dołóż ugotowany groch, przypraw majerankiem i przeciśniętym czosnkiem. Całość gotuj jeszcze chwilę i na koniec dopraw do smaku solą i pieprzem. Podawaj z kromką świeżego pieczywa.
Grochówka zdecydowanie poleca się na zimowe dni. Jeśli jesteś fanem tradycyjnej polskiej kuchni, ten przepis na grochówkę z pewnością przypadnie ci do gustu.
Zapraszamy do naszej galeriiOtwórz galerię