Sprawdzony przepis na pleśniaka

Tradycyjny pleśniak nie jest trudny, a efekt z pewnością zachwyci naszych gości. Szukasz pomysłu na ciasto na bazie śliwek lub jabłek? Doskonale się składa, bo dodatek tych owoców do pleśniaka to strzał w dziesiątkę. Poznaj ciasto, które uwielbiają doświadczone gospodynie. Pleśniak PRZEPIS.

Sprawdzony przepis na pleśniaka to receptura na wagę złota. Ciasto, które bazuje na prostych składnikach może być efektowne i smaczne. Lista składników opiera się na produktach, które znajdziemy w większości domów oraz we wszystkich sklepach spożywczych. Jeśli nie masz czasu na żmudne kompletowanie składników potrzebnych do upieczenia ciasta, koniecznie przetestuj sprawdzony przepis na pleśniaka. 

Ciasto pleśniak na dużą blachę i duży apetyt 

Pleśniak to prawdziwa poezja smaku ukryta pod delikatną pianką oraz uwielbianą przez wszystkich kruszonką. Sprawdzony przepis na tradycyjny pleśniak jest doskonały również dla wszystkich tych, którzy kochają eksperymenty w kuchni. Polecamy chociażby pleśniak z jabłkami, czy też pleśniak ze śliwkami.

Ciasto ze śliwkami i budyniemCiasto kruche ze śliwkami - jak się za nie zabrać? Mamy genialny przepis krok po kroku

Fenomen tego wypieku to jego uniwersalny charakter. Sposób przygotowywania pleśniaka pozwala na modyfikowanie przepisu zgodnie z własnymi upodobaniami. Dzięki temu będzie idealnym wypiekiem na upalne lato, a także na melancholijną jesień. doskonałym przykładem modyfikacji może być taki składnik jak jabłko. Latem do jabłek można dodać odrobinę skórki z cytryny, a jesienią i zimą cynamonu. Przygotuj ciasto pleśniak na dużą blachę - nic się nie zmarnuje.   

Pleśniak ze śliwkami - słodki smak bez lukru 

Pleśniak ze śliwką - ta wersja idealnie komponuje się z filiżanką herbaty, kawy, a także gorącego kakao. Warstwa powideł śliwkowych lub świeżych owoców sprawia, że puszysta pierzynka staje się jeszcze bardziej delikatna. W duecie z kruszonką śliwka poprawi humor nawet w najbardziej pochmurny dzień. 

Sprawdzony przepis na pleśniaka prezentujemy poniżej. 

Zobacz wideo Poznajcie ten wspaniały przepis:

Pleśniak lista składników - co kupić? 

Jeśli często samodzielnie pieczesz ciasta, to kompletowanie składników będzie banalnie proste. Możliwe, że prawie wszystkie składniki masz już w domu. Przed zakupami warto sprawdzić jakich produktów może nam brakować, tak aby kupić jedynie to, czego potrzebujemy. Dzięki temu minimalizujemy ryzyko marnowania jedzenia. 

Pleśniak ciasto - lista produktów:

  • mąka - 4 szklanki, 
  • jajka - 6 sztuk,
  • śmietana 18% - 1 małe opakowanie, 
  • cukier waniliowy - 1 opakowanie, 
  • proszek do pieczenia - 2 małe łyżeczki,
  • margaryna - 250 g,
  • kakao 3 łyżki, 
  • cukier typu kryształ - pół szklanki, 
  • dżem z jabłek lub śliwek, 
  • mąka ziemniaczana - 2 łyżki stołowe.   

Sprawdzony przepis na pleśniaka - krok po kroku:

  • Z poniższych składników zagniatamy ciasto: 
  1. mąka- 4 szklanki, 
  2. jajka - 6 sztuk, 
  3. cukier - dwa rozdaje,
  4. śmietana,
  5. proszek do pieczenia. 
  • Po przygotowaniu ciasta należy je podzielić na 3 części i włożyć do lodówki na pół godziny. 
  • Po upływie tego czasu jedną z części należy zetrzeć na dno blachy i podpiec przez około kwadrans, aż się zarumieni. 
  • Na tak powstały spód nakładamy dżem o wybranym smaku. 
  • Na dżem ścieramy kolejną porcję ciasta i następnie ubitą pianę z białek. 
  • Do piany w trakcie ubijania należy dodać 4 łyżki cukru i 2 łyżki stołowe mąki ziemniaczanej.  
  • Na sam koniec ponownie ścieramy ciasto. 
  • Pleśniak tradycyjny należy piec w temperaturze 180 stopni przez 45 minut.  

Tarta bakewell - propozycja na wielkanocny stółTarta bakewell - mazurek po angielsku. Przepis na brytyjskie ciasto migdałowe

Tradycyjny pleśniak - jak długo można go przechowywać? 

Wypieki weekendowe lub świąteczne lubimy sobie zachomikować na potem, ale warto pamiętać o tym, że niektóre smakołyki mają dość krótki termin do spożycia. Jak jest w przypadku pleśniaka? Pomimo delikatnej konsystencji pleśniak można przechować nawet do 7 dni. Po ostudzeniu wystarczy ciasto przykryć ściereczką i odstawić w chłodne miejsce. Mamy jednak podejrzenie, że tak dobre ciasto nie będzie czekało tak długo na chętnych, którzy je zjedzą do ostatniego okruszka. 

Zobacz też: Wiśniak pod pianką

Więcej o: