Kuchnia meksykańska to bogactwo roślin strączkowych. Sztuka kulinarna tego kraju łączy zarówno tradycje tubylczych Indian, jak i wpływów konkwistadorów. W tradycyjnych daniach znajdziemy zarówno kukurydzę, jak i różnorodne fasole i przede wszystkim: kipiące ostrością chilli. To właśnie papryczki zagrają główną rolę w naszym przepisie.
1. Zupa meksykańska to danie jednogarnkowe więc nie wymaga wielu przygotowań, nie zrobimy też dużego bałaganu w kuchni. Przygotuj garnek o pojemności minimum 3 l i drewnianą łyżkę do mieszania,
2. Na dno wlej trzy łyżki oliwy i podgrzej ją. Podsmaż drobno posiekaną cebulę aż się zeszkli,
3. Pod koniec smażenia dodaj czosnek i pokrojoną papryczkę chilli i paprykę,
4. Dodaj startą na dużych oczkach marchewkę i smaż jeszcze przez kilka minut na małym ogniu,
5. Wlej około 700 ml gorącej wody z kostką rosołową (lub bulion),
6. Dodaj przecier pomidorowy i koncentrat i gotuj przez 15 minut,
7. Dodaj pokrojone w drobną kostkę ziemniaki,
8. Do gotującej się zupy dołożyć odcedzoną fasolę i kukurydzę,
9. Jeśli zupa jest za gęsta, dodaj szklankę wody,
10. Dodaj przyprawy i gotuj przez 20 min,
11. Zupę podawaj ozdobioną świeżą kolendrą, nachosami i łyżką kwaśnej śmietany. Można zaserwować danie również z pokrojonym w kostkę awokado.