Zupa meksykańska - przepis. Zdradzamy czego potrzebujesz, by smakowała jak w restauracji

Dania kuchni meksykańskiej to idealny pomysł dla osób, które nie boją się pikantnych przypraw i wyrazistych smaków. Nasz przepis na zupę przeniesie was do pachnącego guacamole i chilli kraju kolorowych sombrero.

Kuchnia meksykańska to bogactwo roślin strączkowych. Sztuka kulinarna tego kraju łączy zarówno tradycje tubylczych Indian, jak i wpływów konkwistadorów. W tradycyjnych daniach znajdziemy zarówno kukurydzę, jak i różnorodne fasole i przede wszystkim: kipiące ostrością chilli. To właśnie papryczki zagrają główną rolę w naszym przepisie. 

Ile kalorii ma jabłko? Bardzo mało - jedno jabłko (200 g) to ok. 100 kcal.Sezonowe owoce zimą. Po jakie owoce warto sięgnąć zimową porą?

Tego będziesz potrzebować

  • kartonik przecieru pomidorowego 500g,
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
  • 2 ząbki czosnku,
  • duża cebula żółta,
  • duża cebula czerwona,
  • 2 papryczki chilli,
  • 3 ziemniaki,
  • puszka kukurydzy,
  • puszka czerwonej fasoli,
  • 1 czerwona papryka
  • 1 kostka rosołowa,
  • 1 marchewka,
  • 2 łyżki słodkiej papryki,
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki,
  • 2 łyżeczki chilli,
  • łyżeczka cukru,
  • sól, pieprz,
  • nachosy,
  • świeża kolendra,
  • oliwa,
  • kwaśna śmietana.
Zobacz wideo

Sposób przygotowania

1. Zupa meksykańska to danie jednogarnkowe więc nie wymaga wielu przygotowań, nie zrobimy też dużego bałaganu w kuchni. Przygotuj garnek o pojemności minimum 3 l i drewnianą łyżkę do mieszania,

2. Na dno wlej trzy łyżki oliwy i podgrzej ją. Podsmaż drobno posiekaną cebulę aż się zeszkli,

3. Pod koniec smażenia dodaj czosnek i pokrojoną papryczkę chilli i paprykę,

4. Dodaj startą na dużych oczkach marchewkę i smaż jeszcze przez kilka minut na małym ogniu,

5. Wlej około 700 ml gorącej wody z kostką rosołową (lub bulion),

6. Dodaj przecier pomidorowy i koncentrat i gotuj przez 15 minut,

7. Dodaj pokrojone w drobną kostkę ziemniaki,

8. Do gotującej się zupy dołożyć odcedzoną fasolę i kukurydzę,

9. Jeśli zupa jest za gęsta, dodaj szklankę wody,

10. Dodaj przyprawy i gotuj przez 20 min,

11. Zupę podawaj ozdobioną świeżą kolendrą, nachosami i łyżką kwaśnej śmietany. Można zaserwować danie również z pokrojonym w kostkę awokado. 

Więcej o: