Więcej przepisów na świąteczne potrawy znajdziesz na naszej stronie Gazeta.pl
Wigilijny barszcz grzybowy to prawdziwy hit wśród świątecznych potraw. Jest klarowny, kwaśny i aromatyczny. Przepis na wigilijną kwaśnicę jest bardzo prosty, warto jednak pamiętać, by nie płukać kapusty przed dodaniem do wywaru. Zapraszamy do przepisu na idealny barszcz grzybowy.
Wigilijny barszcz grzybowy - przepis:
Składniki:
- litrowy słoik suszonych grzybów (najlepiej prawdziwków lub koźlarzy)
- włoszczyzna (marchewka, pietruszka, seler, cebula)
- duża garść kiszonej kapusty
- olej rzepakowy
- przyprawy (sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy)
Wigilijny barszcz grzybowy - sposób wykonania:
- Suszone grzyby pokrusz i zalej zimna wodą. Odstaw do namoczenia na całą noc.
- Następnego dnia, do namoczonych grzybów dolej około 2 litrów wody i całość zagotuj. Dodaj obraną marchewkę, seler i pietruszkę. Przypraw zielem angielskim i liściem laurowym. Gotuj całość do miękkości warzyw.
- Kiszoną kapustę przesiekaj na desce. Z wywaru wyłów warzywa i dodaj kapustę. Całość gotuj, aż kapusta zmięknie. Dopraw solą i pieprzem.
- Cebulę posiekaj w drobną kostkę i zeszklij ją na oleju rzepakowym. Następnie zawartość patelni przełóż do barszczu. Kiedy kapusta zmięknie, dopraw w razie potrzeby sokiem pozostałym z kapusty - barszcz powinien być wyrazisty w smaku.
Tak przygotowany barszcz to istota tradycyjnej Wigilii. Barszcz grzybowy podawaj z ziemniakami z omastą z cebuli i oleju rzepakowego lub z łazankami.