Wigilijny barszcz grzybowy - przepis. Dodaj do niego kapustę kiszoną i odmień smak swoich świąt

Esencją wigilijnego smaku są potrawy z dodatkiem grzybów. W każdym polskim domu podczas Wigilii serwowany jest barszcz - najczęściej czerwony z uszkami jednak w niektórych regionach Polski, kolacja wigilijna zaczyna się od kwaśnego barszczu z suszonych grzybów. Jak zrobić pyszny barszcz grzybowy?

Więcej przepisów na świąteczne potrawy znajdziesz na naszej stronie Gazeta.pl

Wigilijny barszcz grzybowy to prawdziwy hit wśród świątecznych potraw. Jest klarowny, kwaśny i aromatyczny. Przepis na wigilijną kwaśnicę jest bardzo prosty, warto jednak pamiętać, by nie płukać kapusty przed dodaniem do wywaru. Zapraszamy do przepisu na idealny barszcz grzybowy.

Postne gołąbkiGołąbki wigilijne - przepis tradycyjny. Są obłędne, wszystko dzięki kapuście

Wigilijny barszcz grzybowy - przepis:

Składniki:

  • litrowy słoik suszonych grzybów (najlepiej prawdziwków lub koźlarzy)
  • włoszczyzna (marchewka, pietruszka, seler, cebula)
  • duża garść kiszonej kapusty
  • olej rzepakowy
  • przyprawy (sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy)

Wigilijny barszcz grzybowy - sposób wykonania:

  1. Suszone grzyby pokrusz i zalej zimna wodą. Odstaw do namoczenia na całą noc.
  2. Następnego dnia, do namoczonych grzybów dolej około 2 litrów wody i całość zagotuj. Dodaj obraną marchewkę, seler i pietruszkę. Przypraw zielem angielskim i liściem laurowym. Gotuj całość do miękkości warzyw.
  3. Kiszoną kapustę przesiekaj na desce. Z wywaru wyłów warzywa i dodaj kapustę. Całość gotuj, aż kapusta zmięknie. Dopraw solą i pieprzem.
  4. Cebulę posiekaj w drobną kostkę i zeszklij ją na oleju rzepakowym. Następnie zawartość patelni przełóż do barszczu. Kiedy kapusta zmięknie, dopraw w razie potrzeby sokiem pozostałym z kapusty - barszcz powinien być wyrazisty w smaku. 

Wilgotny piernik z powidłami śliwkowymiPiernik z powidłami - słodki przekładaniec

Tak przygotowany barszcz to istota tradycyjnej Wigilii. Barszcz grzybowy podawaj z ziemniakami z omastą z cebuli i oleju rzepakowego lub z łazankami. 

Zobacz wideo
Więcej o: