Śledzie w zalewie octowej w świątecznym menu
Tradycję, która mówi o przygotowaniu 12 dań na świąteczny stół, można potraktować umownie i postawić tylko na wybrane potrawy. Śledzie w zalewie octowej to Twoja ulubiona świąteczna potrawa? A może wolisz smażone śledzie w zalewie octowej? Ty wybierasz. W poniższym artykule odpowiadamy na pytanie jak zrobić dobre śledzie w oleju i w occie na dwa sposoby.
Pomysł na śledzie: garść podpowiedzi, jak przygotować śledzie na Boże Narodzenie
Świeże śledzie w zalewie octowej - tylko dobrej jakości produkty
Ilość nie zawsze idzie w parze z jakością w przedświątecznym szale zakupów łatwo wybrać drogę na skróty. Świeże śledzie w zalewie octowej, tylko taka opcja może się udać jak wybrać dobrą rybę?
Zobacz wideo
Sałatka na święta - proponujemy jarzynową lub śledziową
Jak zrobić dobre śledzie w oleju i occie i po czym poznać świeżą sztukę?
Chcesz przygotować śledzie z cebulką w oleju i occie i nie wiesz jak wybrać idealną rybę? Mięso ryby powinno być lekko żółtawe, jędrne oraz błyszczące. Skrzela śledzia powinny być jasnoróżowe, a oczy przejrzyste i błyszczące. To skrzela zdradzają jakość konkretnej ryby, ale nie zawsze jest sposobność do ich sprawdzenia. Wiemy już, po czym poznać świeże sztuki czas na konkrety. Jak zrobić dobre śledzie w oleju i occie? Odpowiedzi na to pytanie szukaj w dalszej części artykułu.
Przepis na śledzie w occie - lista składników
Przepis na śledzie w occie jest bardzo łatwy. Oto produkty, których będziesz potrzebować:
- płaty śledziowe solone - 600 g,
- ocet - 1 szklanka octu,
- woda - 2 szklanki,
- liście laurowe - 4 sztuki,
- ziele angielskie - kilka ziaren,
- czarny pieprz - kilka ziaren,
- cukier - 1 łyżka,
- cebula - 2 sztuki.
Zalewa do śledzi w occie - jak zrobić?
Zalewa do śledzi w occie musi być wyrazista. Oto prosty przepis na zalewę:
- Zagotuj wodę z octem i dodatkiem w postaci liści laurowych, ziela angielskiego, pieprzu i cukru.
- Następnie zalewę należy wystudzić.
- Pokrój cebulę w piórka i wyłóż nią duży słój.
- Teraz przyszedł czas na warstwę pokrojonych śledzi i tak na przemian.
- Następnie zalewamy śledzie zalewą i odstawiamy na trzy dni.
- Po takim czasie śledzie nadają się do jedzenia.
Sałatka jarzynowa - przepis. Pyszna sałatka jarzynowa w różnych odsłonach
Smażone śledzie w zalewie octowej - jak zrobić?
Jak zrobić smażone śledzie w zalewie octowej?
- Śledzie należy umyć, następnie osuszyć i oprószyć solą i pieprzem, na koniec obtaczamy śledzie w mące i obsmażamy na dużej ilości oleju.
- Tak przygotowane śledzie przekładamy do słoika i zalewamy zalewą (przepis powyżej).
- Śledzie należy odstawić na dobę do lodówki.
Zobacz też: Ryba po grecku - przepis tradycyjny i nie tylko