Śledzie w occie na święta i nie tylko. W dwóch pysznych odsłonach

Śledzie w occie, a może wersja smażona? Szukasz sprawdzonego przepisu na śledzie? Sprawdź poniższą rekomendację i szykuj się na święta.

Śledzie w zalewie octowej w świątecznym menu 

Tradycję, która mówi o przygotowaniu 12 dań na świąteczny stół, można potraktować umownie i postawić tylko na wybrane potrawy. Śledzie w zalewie octowej to Twoja ulubiona świąteczna potrawa? A może wolisz smażone śledzie w zalewie octowej? Ty wybierasz. W poniższym artykule odpowiadamy na pytanie jak zrobić dobre śledzie w oleju i w occie na dwa sposoby. 

Świeże śledzie w zalewie octowej - tylko dobrej jakości produkty 

Ilość nie zawsze idzie w parze z jakością w przedświątecznym szale zakupów łatwo wybrać drogę na skróty. Świeże śledzie w zalewie octowej, tylko taka opcja może się udać jak wybrać dobrą rybę?  

Zobacz wideo Sałatka na święta - proponujemy jarzynową lub śledziową

Jak zrobić dobre śledzie w oleju i occie i po czym poznać świeżą sztukę? 

Chcesz przygotować śledzie z cebulką w oleju i occie i nie wiesz jak wybrać idealną rybę? Mięso ryby powinno być lekko żółtawe, jędrne oraz błyszczące. Skrzela śledzia powinny być jasnoróżowe, a oczy przejrzyste i błyszczące. To skrzela zdradzają jakość konkretnej ryby, ale nie zawsze jest sposobność do ich sprawdzenia. Wiemy już, po czym poznać świeże sztuki czas na konkrety. Jak zrobić dobre śledzie w oleju i occie? Odpowiedzi na to pytanie szukaj w dalszej części artykułu. 

Przepis na śledzie w occie - lista składników 

Przepis na śledzie w occie jest bardzo łatwy. Oto produkty, których będziesz potrzebować:

  • płaty śledziowe solone - 600 g,
  • ocet - 1 szklanka octu,
  • woda - 2 szklanki, 
  • liście laurowe - 4 sztuki, 
  • ziele angielskie - kilka ziaren, 
  • czarny pieprz - kilka ziaren,
  • cukier - 1 łyżka,
  • cebula - 2 sztuki. 

Zalewa do śledzi w occie - jak zrobić? 

Zalewa do śledzi w occie musi być wyrazista. Oto prosty przepis na zalewę:

  1. Zagotuj wodę z octem i dodatkiem w postaci liści laurowych, ziela angielskiego, pieprzu i cukru. 
  2. Następnie zalewę należy wystudzić.  
  3. Pokrój cebulę w piórka i wyłóż nią duży słój. 
  4. Teraz przyszedł czas na warstwę pokrojonych śledzi i tak na przemian. 
  5. Następnie zalewamy śledzie zalewą i odstawiamy na trzy dni.
  6. Po takim czasie śledzie nadają się do jedzenia. 

Smażone śledzie w zalewie octowej - jak zrobić?

Jak zrobić smażone śledzie w zalewie octowej?

  • Śledzie należy umyć, następnie osuszyć  i oprószyć solą i pieprzem, na koniec obtaczamy śledzie w mące i obsmażamy na dużej ilości oleju. 
  • Tak przygotowane śledzie przekładamy do słoika i zalewamy zalewą (przepis powyżej). 
  • Śledzie należy odstawić na dobę do lodówki.  

Zobacz też: Ryba po grecku - przepis tradycyjny i nie tylko

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.