Więcej pomysłów na świąteczne wypieki znajdziesz na naszej stronie Gazeta.pl.
Makowiec w kształcie gwiazdy lub - jak ja mówię na to ciasto - gwiazda makowa, to hit wśród świątecznych wypieków. Nie tylko smakuje obłędnie, lecz także wygląda tak, że aż szkoda kroić. I chociaż z pozoru wygląda na ciasto pracochłonne i trudne w wykonaniu, wcale takie nie jest. Powiem więcej, według mnie robienie gwiazdy makowej to naprawdę świetna świąteczna zabawa, w którą chętnie angażuję swoich bliskich. Jak zatem zrobić ciasto, na którego widok goście robią "wielkie wow?" Nic prostszego - zapraszam do przepisu na makowiec w kształcie gwiazdy.
Sernik z trzech składników. Przygotujesz go w kilka chwil!
Makowiec w kształcie gwiazdy - przepis:
Składniki:
- pół kilograma mąki pszennej (świetnie sprawdzi się wrocławska)
- 30 g świeżych drożdży lub 15 g suchych
- około 50-60 g cukru
- 190 ml mleka
- 2 średnie jajka
- 50 g masła
- 300 g masy makowej (z puszki)
- lukier do ozdobienia ciasta
- opcjonalnie - skórka pomarańczowa, posiekane orzechy
Makowiec w kształcie gwiazdy - sposób wykonania:
- Zrób zaczyn. Wsyp do miski przesianą mąkę i w środku zrób dołek. Dodaj świeże drożdże i zasyp cukrem. Zacznij delikatnie mieszać i stopniowo dolewaj mleko (musi być ciepłe, ale nie gorące!). Wymieszaj, przykryj miskę ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia.
Jeżeli używasz suchych drożdży, nie musisz robić zaczynu. Wymieszaj je z suchymi składnikami i zalej mlekiem.
- Po około 10 minutach dodaj jajka i delikatnie mieszaj składniki. Następnie wlej roztopione masło i zacznij wyrabiać. Ciasto wyrabiaj, aż będzie aksamitne i gładkie. Potem przykryj i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
- Podziel ciasto na cztery części. Rozwałkuj je na placki o średnicy około 25 cm. Na pierwszej warstwie ciasta rozprowadź część masy makowej, ale nie do samego brzegu i opcjonalnie posyp drobno posiekanymi orzechami lub skórką pomarańczową. Następnie połóż na tym kolejny rozwałkowany kawałek i również posmaruj. Tak samo zrób z trzecią częścią ciasta. Rozprowadź ostatnią część masy i przykryj czwartym plackiem.
- Teraz najważniejsza część - ciasto pokrój na 16 części, ale nie dojeżdżaj nożem do środka. Każdy z szesnastu kawałków okręcaj parami tak, aby były skierowane do siebie - jeden dwa razy w jedną stronę, drugi dwa razy w drugą. Zlep je ze sobą, by powstały "ramiona gwiazdy". Po raz kolejny pozostaw ciasto do wyrośnięcia. Wystarczy kilkanaście minut.
- Posmaruj makową gwiazdę rozbełtanym jajkiem i piecz przez pół godziny w 180 stopniach Celsjusza.
- Na koniec ciasto udekoruj lukrem i posiekaną skórką pomarańczową.
Piernik z powidłami - słodki przekładaniec
Makowiec w kształcie gwiazdy to naprawdę łatwe ciasto. Zrób je na święta i spodziewaj się wielu komplementów pod adresem swoich umiejętności cukierniczych. Smacznego!
Zajrzyj do naszej galerii pełnej pysznych makowców w kształce gwiazdyOtwórz galerię