Makowiec w kształcie gwiazdy - pyszne i efektowne ciasto, idealne na świąteczny stół

Makowiec w kształcie gwiazdy to absolutny król świątecznych wypieków. To ciasto prezentuje się naprawdę efektownie, wielu gości z pewnością zapyta, "jak udało ci się zrobić tak piękne ciasto?" My podpowiemy ci jak. Przepis na makowiec w kształcie gwiazdy wbrew pozorom jest bardzo łatwy.

Więcej pomysłów na świąteczne wypieki znajdziesz na naszej stronie Gazeta.pl.

Makowiec w kształcie gwiazdy lub - jak ja mówię na to ciasto - gwiazda makowa, to hit wśród świątecznych wypieków. Nie tylko smakuje obłędnie, lecz także wygląda tak, że aż szkoda kroić. I chociaż z pozoru wygląda na ciasto pracochłonne i trudne w wykonaniu, wcale takie nie jest. Powiem więcej, według mnie robienie gwiazdy makowej to naprawdę świetna świąteczna zabawa, w którą chętnie angażuję swoich bliskich. Jak zatem zrobić ciasto, na którego widok goście robią "wielkie wow?" Nic prostszego - zapraszam do przepisu na makowiec w kształcie gwiazdy.

dietetyczny sernikSernik z trzech składników. Przygotujesz go w kilka chwil!

Makowiec w kształcie gwiazdy - przepis:

Składniki:

  • pół kilograma mąki pszennej (świetnie sprawdzi się wrocławska)
  • 30 g świeżych drożdży lub 15 g suchych
  • około 50-60 g cukru
  • 190 ml mleka
  • 2 średnie jajka
  • 50 g masła
  • 300 g masy makowej (z puszki)
  • lukier do ozdobienia ciasta
  • opcjonalnie - skórka pomarańczowa, posiekane orzechy

Makowiec w kształcie gwiazdy - sposób wykonania:

  1. Zrób zaczyn. Wsyp do miski przesianą mąkę i w środku zrób dołek. Dodaj świeże drożdże i zasyp cukrem. Zacznij delikatnie mieszać i stopniowo dolewaj mleko (musi być ciepłe, ale nie gorące!). Wymieszaj, przykryj miskę ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia.
    Jeżeli używasz suchych drożdży, nie musisz robić zaczynu. Wymieszaj je z suchymi składnikami i zalej mlekiem.
  2. Po około 10 minutach dodaj jajka i delikatnie mieszaj składniki. Następnie wlej roztopione masło i zacznij wyrabiać. Ciasto wyrabiaj, aż będzie aksamitne i gładkie. Potem przykryj i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  3. Podziel ciasto na cztery części. Rozwałkuj je na placki o średnicy około 25 cm. Na pierwszej warstwie ciasta rozprowadź część masy makowej, ale nie do samego brzegu i opcjonalnie posyp drobno posiekanymi orzechami lub skórką pomarańczową. Następnie połóż na tym kolejny rozwałkowany kawałek i również posmaruj. Tak samo zrób z trzecią częścią ciasta. Rozprowadź ostatnią część masy i przykryj czwartym plackiem.
  4. Teraz najważniejsza część - ciasto pokrój na 16 części, ale nie dojeżdżaj nożem do środka. Każdy z szesnastu kawałków okręcaj parami tak, aby były skierowane do siebie - jeden dwa razy w jedną stronę, drugi dwa razy w drugą. Zlep je ze sobą, by powstały "ramiona gwiazdy". Po raz kolejny pozostaw ciasto do wyrośnięcia. Wystarczy kilkanaście minut.
  5. Posmaruj makową gwiazdę rozbełtanym jajkiem i piecz przez pół godziny w 180 stopniach Celsjusza.
  6. Na koniec ciasto udekoruj lukrem i posiekaną skórką pomarańczową. 

Wilgotny piernik z powidłami śliwkowymiPiernik z powidłami - słodki przekładaniec

Makowiec w kształcie gwiazdy to naprawdę łatwe ciasto. Zrób je na święta i spodziewaj się wielu komplementów pod adresem swoich umiejętności cukierniczych. Smacznego!

Zobacz wideo
Więcej o: