Więcej przepisów na szybkie dania znajdziesz na naszej stronie Gazeta.pl
Sos pieczarkowy to świetny pomysł na obiad, kiedy nie masz czasu na gotowanie lub po prostu, gdy masz ochotę na coś pysznego, a nie bardzo chce ci się gotować. Sos pieczarkowy świetnie smakuje solo z serową grzanką, z makaronem tagliatelle, lub jako dodatek do pieczeni lub kopytek. Jak zrobić delikatny, kremowy sos pieczarkowy? Przepis jest banalny.
Sos pieczarkowy - przepis:
Składniki:
- około 300-400 g pieczarek
- 1 średnia cebula
- 2 ząbki czosnku
- masło
- 1/3 szklanki śmietanki 30 proc
- sól, pieprz, natka pietruszki
- opcjonalnie: ugotowane ziemniaki, ulubiony makaron
Sos pieczarkowy - sposób przygotowania:
- Pieczarki obierz i pokrój w plasterki. Obraną cebulę posiekaj, a czosnek przeciśnij przez praskę.
- Na patelni rozgrzej łyżkę masła i zeszklij cebulę. Kiedy cebula się zeszkli, dodaj czosnek i chwilę podsmażaj. Następnie na patelnię wrzuć pieczarki i całość smaż przez około 7 minut, lub do momentu, aż woda z pieczarek odparuje.
- Pieczarki posól i dodaj pieprz. Dodaj pół łyżki masła i smaż jeszcze chwilę.
- Następnie dodaj posiekaną natkę pietruszki i wlej śmietankę. Sos dokładnie zamieszaj i duś na niewielkim ogniu przez 5 minut. Jeśli jest potrzeba, dopraw solą i pieprzem do smaku.
- Gotowy sos podawaj z makaronem ugotowanym al dente (według mnie najlepszy jest makaron taglialette) lub z ziemniakami.
Wskazówka: Jeśli chcesz, by twój sos pieczarkowy był jeszcze bardziej kremowy i aksamitny, dodaj do niego prostokąt serka topionego. Ten dodatek sprawi, że twój sos będzie jeszcze pyszniejszy, a twoja rodzina będzie zachwycona jego smakiem.