Więcej pysznych domowych przepisów znajdziesz na naszej stronie Gazeta.pl
Pierogi leniwe to świetny pomysł na obiad na słodko. Uwielbiają je zarówno dzieci jak i dorośli, którym kojarzą się ze smakiem dzieciństwa. Jak zrobić pyszne kluseczki leniwe? Przepis jest banalny a dodatki, z którymi zjesz leniwe pierogi zależą od ciebie - ja uwielbiam posypane cynamonem lub z dodatkiem słodkiej śmietanki.
Pierogi leniwe - przepis:
Składniki:
- około 500 g twarogu (najlepiej półtłustego)
- 1 szklanka mąki pszennej (typ 500 będzie w sam raz)
- 3 średniej wielkości jajka
Pierogi leniwe - sposób wykonania:
- Przygotuj miskę. Umieść w niej twaróg i dodaj żółtka oddzielone od białek. Ugnieć twaróg z żółtkami na gładką masę, tak, by w twarogu nie było żadnych grudek.
- W osobnym naczyniu ubij białka na sztywną pianę. Dodawaj stopniowo do masy serowej, mieszając całość na niskich obrotach miksera.
- Do masy z dodatkiem białek ostrożnie wsypuj mąkę i delikatnie całość mieszaj łyżką. Ważne jest, by uważać na ilość dosypywanej mąki - jeśli dodasz jej zbyt dużo, kluseczki wyjdą twarde i stracą swoją delikatność.
- Wyrobioną masę wyłóż na stolnicę oprószoną mąką i uformuj wałek, z którego następnie wycinaj kluseczki w kształcie rombów.
- Pierogi leniwe gotuj w lekko osolonym wrzątku. Wrzucaj je porcjami i po wypłynięciu gotuj nie dłużej niż minutę - w przeciwnym razie mogą się rozlecieć.
- Gotowe pierogi leniwe podawaj obsypane brązowym cukrem i cynamonem lub w towarzystwie bitej śmietany i ulubionej konfitury.
Tak niewiele trzeba, by cieszyć się delikatnymi, pysznymi pierogami leniwymi. Jeśli chcesz sprawić radość swoim bliskim, koniecznie wypróbuj nasz przepis. Smacznego!
Pierogi leniwe - inspiracjeOtwórz galerię