Przepis na gofry. Jeden składnik nada im puszystości

Gofry to przekąska, którą zjemy nie tylko na słodko z owocami czy bitą śmietaną, ale też na słono - do porannej jajecznicy czy domowego guacamole. Podpowiadamy, co zrobić, aby były lekkie, chrupiące i puszyste.

Więcej sprawdzonych przepisów znajdziesz na stronie Gazeta.pl

Gofry nieodłącznie kojarzą się z wakacjami i nadmorskimi budkami. Te najlepsze powinny być dobrze wyrośnięte i bardzo puszyste. Co ciekawe, decyduje o tym głównie jeden składnik - ubite białka. Z naszym przepisem wyjdą idealne. 

Tego będziesz potrzebować

  • 2 szklanki mąki,
  • 1,5 szklanki ciepłego (ale nie gorącego) mleka,
  • szczypta soli,
  • 3 jajka,
  • 90 ml oleju,
  • 2 łyżeczki cukru pudru (w wersji słodkiej),
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 0,5 łyżeczki cukru z wanilią (w wersji słodkiej).
Zobacz wideo

Sposób przygotowania

1. Rozgrzej gofrownicę,

2. Oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywno,

3. Do dużej miski włóż żółtka, ciepłe mleko i olej (najlepiej olej ryżowy, o neutralnym smaku). Następnie delikatnie wmiksuj mąkę, proszek do pieczenia, sól i cukier waniliowy. Na koniec, bardzo delikatnie wmieszać ubite białka,

4. Ciasto przelewać porcjami do gofrownicy i piec około 3 min, aż się zarumieni. Podawać z cukrem pudrem i ulubionymi owocami

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.