Potrawy wigilijne na Śląsku: tradycyjne dania spożywane w wyjątkowy, wigilijny wieczór

Choć wydawać by się mogło, że stół wigilijny zastawiony jest wszędzie podobnie, potrawy wigilijne na Śląsku niejednego mogą zadziwić. Sprawdzamy, jakie charakterystyczne dla tego regionu Polski potrawy pojawiają się na stole w wigilijny wieczór.

Jakie potrawy wigilijne na Śląsku spożywa się na początku wieczerzy?

A zatem jakie potrawy wigilijne na Śląsku podaje się na początku wieczerzy wigilijnej, po przełamaniu się opłatkiem? Na początek na stole pojawia się zupa. Jedną z najstarszych zup na śląskich stołach jest polewka z ziaren konopi, nazywana siemieniotką. Obecnie jest już jednak rzadkością, znacznie częściej Ślązacy sięgają po rosół czy żur na bazie wywaru rybnego, bądź zupy grzybowe.

Siemieniotka

Składniki:

  • 1 kg nasion konopi,
  • 1 cebula,
  • 100 ml słodkiej śmietany,
  • sól, cukier, pieprz.

Nasiona konopi gotować w wodzie, kilkakrotnie odlewając wodę, by pozbyć się goryczki. Gdy nasiona zaczną pękać, odcedzić je i ucierać drewnianą pałką przez sitko, przelewając wodą, aż do uzyskania mleczka. Powstałe mleczko zagotować z wodą i cebulą. Wyjąć wygotowaną cebulę, dodać słodką śmietanę. Przyprawić solą, cukrem i pieprzem. Podawać z uprażoną kaszą jęczmienną.

Zupa grzybowa

Składniki:

  • włoszczyzna,
  • 50 gramów suszonych grzybów,
  • 2 małe cebule,
  • łyżka masła,
  • liść laurowy,
  • 4 ziarna ziela angielskiego,
  • olej do smażenia,
  • sól, pieprz do smaku,
  • natka pietruszki do dekoracji,
  • uszka z grzybami lub łazanki.

Grzyby umyć i ugotować w wodzie. Włoszczyznę zetrzeć na tarce, podsmażyć i dodać do gotującego się wywaru. Cebulę delikatnie podsmażyć, aż do zrumienienia, przełożyć do gotującego się wywaru. Całość dalej gotować do miękkości grzybów, następnie odcedzić zupę. Dodać przyprawy i masło. Podawać z uszkami lub łazankami, udekorowaną świeżą natką pietruszki.

Zupa rybna

Składniki:

  • 3 wyczyszczone głowy rybie,
  • kawałek pora,
  • pasternak,
  • 2 marchewki,
  • liście laurowe,
  • ziele angielskie,
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • sól, pieprz do smaku,
  • 40 gramów masła,
  • łyżka mąki pszennej,
  • grzanki.

Rybie głowy oraz warzywa włożyć do dużego garnka i zalać wodą. Zagotować, dodać przyprawy, gotować na małym ogniu przez około godzinę, od czasu do czasu mieszając. Po ugotowaniu zupę przecedzić. Masło roztopić w rondelku, dodać mąkę. Mieszać, uważając, by się nie przypaliło. Zalać wodą, ciągle mieszając, by nie zrobiły się grudki. Tak przygotowaną zasmażkę wlać do zupy i wymieszać. Podawać z grzankami.

Dania wigilijne na Śląsku: pora na danie główne

Jakie dania wigilijne na Śląsku podawane są jako danie główne? Oczywiście karp (najczęściej smażony), kartofle i kapusta z grochem lub kapusta z grzybami. Zanim jednak na stole pojawi się karp, apetyt pobudzą harynki, czyli śledzie, przygotowywane według różnych przepisów. Interesującym daniem jest również panczkraut, zwany inaczej ciapkapustą.

Ciapkapusta (panczkraut)

Składniki:

  • 0,5 kg ziemniaków,
  • 400 gramów kapusty kiszonej bez marchewki,
  • kilka ząbków czosnku lub cebula,
  • sól, pieprz do smaku.

Ziemniaki obrać, pokroić, ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i ugnieść na gładko. Kapustę gotować pod przykryciem z dodatkiem niepełnej szklanki wody przez około pół godziny – aż zrobi się miękka, a woda odparuje (jeśli woda odparuje wcześniej, należy ją uzupełnić). Na patelni podsmażyć potarty czosnek lub zrumienić posiekaną cebulę. Wszystkie składniki połączyć, doprawić i wymieszać na gładką masę.

Kapusta z grochem

Składniki:

  • 1 kg kiszonej kapusty,
  • szklanka niełuskanego grochu,
  • 1 duża cebula,
  • 1 liść laurowy,
  • 2-3 owoce jałowca,
  • masło,
  • olej,
  • sól, pieprz do smaku.

Groch zalać na noc wodą, rano odcedzić, zalać wrzątkiem i odstawić na minimum godzinę. Następnie ugotować go do miękkości na wolnym ogniu. Kapustę posiekać i odcisnąć, zalać wodą, dodać liść laurowy i jałowiec, gotować na małym ogniu aż do miękkości. Po ugotowaniu wymieszać z grochem i odstawić z ognia. Cebulę podsmażyć na złoto na oleju, dodać do kapusty z grochem, wymieszać. Doprawić solą i pieprzem, gotować jeszcze przez chwilę, wciąż mieszając.

Zobacz wideo Chrupiąca ryba z sosem tatarskim - przepis!

Tradycyjne potrawy wigilijne na Śląsku: bez słodyczy ani rusz!

Tradycyjne potrawy wigilijne na Śląsku to również słodkości: moczka (nazywana też zupą piernikową), makówki, pierniczki oraz obowiązkowy kompot wigilijny z suszonych owoców.

Moczka

Składniki:

  • 200 gramów suszonego piernika miodowego,
  • 2 litry kompotu owocowego (truskawkowego lub agrestowego),
  • 250 ml ciemnego piwa,
  • 250 gramów migdałów obranych (całych),
  • 150 gramów orzechów laskowych łuskanych (całych),
  • 100 gramów orzechów włoskich łuskanych (połówki),
  • 200 gramów śliwek suszonych z pestkami,
  • 150 gramów rodzynek,
  • 150 gramów małych fig suszonych,
  • sok z cytryny,
  • cukier,
  • sól.

Kompot zagotować, dodać do niego migdały, gotować 15 minut, dodać orzechy laskowe, po chwili śliwki, rodzynki i figi, a na końcu orzechy włoskie. Piernik pokruszyć lub zetrzeć na tarce, wymieszać z zimnym piwem, dodać do kompotu z bakaliami. Przyprawić cukrem, solą i sokiem z cytryny, całość zagotować. Moczka powinna nabrać konsystencji budyniu. Podawać ją można na ciepło lub na zimno.

Makówki

Składniki:

  • 200 gramów zmielonego maku,
  • ok. 300 ml mleka,
  • półtorej łyżki cukru,
  • 2 łyżki miodu,
  • ok. 100 gramów rodzynek,
  • ok. 50 gramów płatków migdałów,
  • ok. 50 gramów orzechów,
  • 2 maślane bułki bądź chałka ewentualnie bułka pszenna.
  • Do namaczania bułki: pół szklanki mleka, odrobina masła, dwie łyżeczki cukru.

Do garnka wlać odrobinę wody, wsypać zmielony mak i zalać go mlekiem, a następnie zacząć gotować na małym ogniu, tak by masa się nie przypaliła. Dodać cukier i miód, ciągle mieszając. Na koniec do masy wsypać bakalie. W miseczce wymieszać pół szklanki mleka, pół szklanki gorącej wody, odrobinę masła i 2 łyżeczki cukru, namoczyć w tym plastry bułki. Namoczoną bułkę układać na dnie salaterki, nałożyć na nią część masy, układać na przemian kolejne warstwy bułki i masy. Wierzch warto przyozdobić bakaliami.

Kompot wigilijny

Składniki:

  • 100 gramów suszonych śliwek,
  • 100 gramów suszonych jabłek,
  • 100 gramów suszonych gruszek,
  • 50 gramów moreli suszonych,
  • 60 gramów rodzynek,
  • 5 fig suszonych,
  • 200 gramów cukru lub 100 gramów miodu,
  • sok z połówki cytryny.

Jabłka, gruszki, śliwki i morele moczyć przez kilka godzin w przegotowanej (letniej) wodzie. Po kilku godzinach dodać do nich figi i cukier lub miód, gotować aż owoce będą pół miękkie, dodać rodzynki, gotować dalej do miękkości wszystkich owoców. Dodać sok z cytryny i przestudzić.

Potrawy wigilijne na Śląsku [lista]

Jak widać potrawy wigilijne na Śląsku są dość charakterystyczne. Oto lista dań, z których minimum sześć pojawia się na wigilijnych śląskich stołach:

  • zupa rybna,
  • zupa grzybowa,
  • siemieniotka,
  • harynki (śledzie),
  • karp smażony,
  • kartofle,
  • kapusta z grzybami,
  • kapusta z grochem,
  • ciapkapusta (panczkraut),
  • moczka,
  • śląski kompot wigilijny,
  • makówki,
  • pierniczki.

Zobacz też: Potrawy wigilijne we Francji. Co jada się w Boże Narodzenie nad Sekwaną?

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.