A zatem jakie potrawy wigilijne na Śląsku podaje się na początku wieczerzy wigilijnej, po przełamaniu się opłatkiem? Na początek na stole pojawia się zupa. Jedną z najstarszych zup na śląskich stołach jest polewka z ziaren konopi, nazywana siemieniotką. Obecnie jest już jednak rzadkością, znacznie częściej Ślązacy sięgają po rosół czy żur na bazie wywaru rybnego, bądź zupy grzybowe.
Siemieniotka
Składniki:
Nasiona konopi gotować w wodzie, kilkakrotnie odlewając wodę, by pozbyć się goryczki. Gdy nasiona zaczną pękać, odcedzić je i ucierać drewnianą pałką przez sitko, przelewając wodą, aż do uzyskania mleczka. Powstałe mleczko zagotować z wodą i cebulą. Wyjąć wygotowaną cebulę, dodać słodką śmietanę. Przyprawić solą, cukrem i pieprzem. Podawać z uprażoną kaszą jęczmienną.
Zupa grzybowa
Składniki:
Grzyby umyć i ugotować w wodzie. Włoszczyznę zetrzeć na tarce, podsmażyć i dodać do gotującego się wywaru. Cebulę delikatnie podsmażyć, aż do zrumienienia, przełożyć do gotującego się wywaru. Całość dalej gotować do miękkości grzybów, następnie odcedzić zupę. Dodać przyprawy i masło. Podawać z uszkami lub łazankami, udekorowaną świeżą natką pietruszki.
Zupa rybna
Składniki:
Rybie głowy oraz warzywa włożyć do dużego garnka i zalać wodą. Zagotować, dodać przyprawy, gotować na małym ogniu przez około godzinę, od czasu do czasu mieszając. Po ugotowaniu zupę przecedzić. Masło roztopić w rondelku, dodać mąkę. Mieszać, uważając, by się nie przypaliło. Zalać wodą, ciągle mieszając, by nie zrobiły się grudki. Tak przygotowaną zasmażkę wlać do zupy i wymieszać. Podawać z grzankami.
Jakie dania wigilijne na Śląsku podawane są jako danie główne? Oczywiście karp (najczęściej smażony), kartofle i kapusta z grochem lub kapusta z grzybami. Zanim jednak na stole pojawi się karp, apetyt pobudzą harynki, czyli śledzie, przygotowywane według różnych przepisów. Interesującym daniem jest również panczkraut, zwany inaczej ciapkapustą.
Ciapkapusta (panczkraut)
Składniki:
Ziemniaki obrać, pokroić, ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i ugnieść na gładko. Kapustę gotować pod przykryciem z dodatkiem niepełnej szklanki wody przez około pół godziny – aż zrobi się miękka, a woda odparuje (jeśli woda odparuje wcześniej, należy ją uzupełnić). Na patelni podsmażyć potarty czosnek lub zrumienić posiekaną cebulę. Wszystkie składniki połączyć, doprawić i wymieszać na gładką masę.
Kapusta z grochem
Składniki:
Groch zalać na noc wodą, rano odcedzić, zalać wrzątkiem i odstawić na minimum godzinę. Następnie ugotować go do miękkości na wolnym ogniu. Kapustę posiekać i odcisnąć, zalać wodą, dodać liść laurowy i jałowiec, gotować na małym ogniu aż do miękkości. Po ugotowaniu wymieszać z grochem i odstawić z ognia. Cebulę podsmażyć na złoto na oleju, dodać do kapusty z grochem, wymieszać. Doprawić solą i pieprzem, gotować jeszcze przez chwilę, wciąż mieszając.
Tradycyjne potrawy wigilijne na Śląsku to również słodkości: moczka (nazywana też zupą piernikową), makówki, pierniczki oraz obowiązkowy kompot wigilijny z suszonych owoców.
Moczka
Składniki:
Kompot zagotować, dodać do niego migdały, gotować 15 minut, dodać orzechy laskowe, po chwili śliwki, rodzynki i figi, a na końcu orzechy włoskie. Piernik pokruszyć lub zetrzeć na tarce, wymieszać z zimnym piwem, dodać do kompotu z bakaliami. Przyprawić cukrem, solą i sokiem z cytryny, całość zagotować. Moczka powinna nabrać konsystencji budyniu. Podawać ją można na ciepło lub na zimno.
Makówki
Składniki:
Do garnka wlać odrobinę wody, wsypać zmielony mak i zalać go mlekiem, a następnie zacząć gotować na małym ogniu, tak by masa się nie przypaliła. Dodać cukier i miód, ciągle mieszając. Na koniec do masy wsypać bakalie. W miseczce wymieszać pół szklanki mleka, pół szklanki gorącej wody, odrobinę masła i 2 łyżeczki cukru, namoczyć w tym plastry bułki. Namoczoną bułkę układać na dnie salaterki, nałożyć na nią część masy, układać na przemian kolejne warstwy bułki i masy. Wierzch warto przyozdobić bakaliami.
Kompot wigilijny
Składniki:
Jabłka, gruszki, śliwki i morele moczyć przez kilka godzin w przegotowanej (letniej) wodzie. Po kilku godzinach dodać do nich figi i cukier lub miód, gotować aż owoce będą pół miękkie, dodać rodzynki, gotować dalej do miękkości wszystkich owoców. Dodać sok z cytryny i przestudzić.
Jak widać potrawy wigilijne na Śląsku są dość charakterystyczne. Oto lista dań, z których minimum sześć pojawia się na wigilijnych śląskich stołach:
Zobacz też: Potrawy wigilijne we Francji. Co jada się w Boże Narodzenie nad Sekwaną?