Więcej słodkich przepisów znajdziesz na naszej stronie Gazeta.pl.
Amoniaczki to ciasteczka doskonałe pod każdym względem. Są pyszne, banalne w przygotowaniu i zawsze się udają. Te ciasteczka są idealne na każdą okazję, a zbliżające się święta to zdecydowanie świetny moment, by je zaserwować do filiżanki kawy lub ciepłego mleka. Jak zatem zrobić pyszne amoniaczki? Przepis jest najprostszy na świecie.
Amoniaczki - przepis:
Składniki:
- 250 g mąki pszennej tortowej
- 2 łyżki śmietany 18 proc.
- ok. 120 g masła (powinno być zimne)
- płaska łyżeczka amoniaku spożywczego
- 2 żółtka jajek i jedno białko
- ok. 70 g cukru + cukier do posypania ciasteczek
Amoniaczki - sposób przygotowania:
- Do miski wlej śmietanę i amoniak. Dokładnie zamieszaj i odstaw. Do drugiej przesiej mąkę i dodaj pokrojone masło. Następnie dodaj żółtka i cukier oraz śmietanę z amoniakiem.
- Składniki wymieszaj najpierw łyżką, potem zagniataj zręcznie dłońmi. Wyrobione ciasto powinno być gładkie. Następnie uformuj z ciasta kulę i odstaw na chwilę do lodówki, by odpoczęło.
- Przygotuj stolnicę. Oprósz ją mąką i wyłóż kulę z ciasta. Rozwałkuj ciasto na grubość kilku milimetrów i wycinaj z niego wybrane kształty za pomocą foremek.
- Przygotuj blaszkę. Wyłóż ją papierem do pieczenia i układaj ciasteczka w odstępach około 1,5 cm. Ciastka posmaruj roztrzepanym białkiem i posyp odrobiną cukru. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut.
Amoniaczki to świetny pomysł na świąteczne ciasteczka, z powodzeniem sprawdzą się jako alternatywa dla pierniczków. Udekoruj je lukrem i odkryj dziecięcą radość płynącą ze świątecznych przygotowań. Smacznego!