Chaczapuri. Przepis na nieprzyzwoicie pyszne placki gruzińskie. Ja nie potrafię sobie ich odmówić

Chaczapuri przebojem wdarły się na polskie salony. Nazywane bywają gruzińską pizzą, bo ich podstawą jest pyszne ciasto drożdżowe. Jeżeli więc jesteście miłośnikami włoskiego klasyku, chaczapuri też z pewnością wam zasmakuje. Zwłaszcza że można przyrządzać je na kilka sposobów i każda jego wersja jest absolutnie genialna.

Więcej inspirujących przepisów znajdziesz na stronie Gazeta.pl.

Chaczapuri to danie, na które, gdyby ktoś mnie zapytał, miałabym ochotę właściwie zawsze. Kiedy spróbowałam go po raz pierwszy, wiedziałam, że będzie to jedna z potraw, która znajdzie się w moim absolutnym topie. Ma wszystko, czego potrzebuję, żeby jedzenie dawało mi prawdziwą radość: mięciutkie ciasto drożdżowe, zapieczony ser i jajko (w wersji adżarskiej), które jest idealnym zwieńczeniem chaczapuri. Zupełnie nie jest więc posiłkiem dietetycznym, ale chyba właśnie za to lubię je najbardziej.

Zobacz wideo Chaczapuri - gruzińska pizza w kształcie oka

Czym dokładnie jest chaczapuri? To po prostu gruziński placek drożdżowy, który występuje w kilku rodzajach:

  • imeretyńskie (imeruli), które jest wersją podstawową, ma okrągły kształt i ser wewnątrz,
  • adżarskie (adżaruli) w kształcie łódeczki, gdzie oprócz sera dodaje się również jajko,
  • megralskie (megruli), które jest nadziewane i posypane serem,
  • raczuli (z regionu Raczy), które nadziewane jest fasolą.

Kiedy jest Dzień Pizzy? Z tej okazji warto ją przygotować. Wszystkie składniki pewnie masz w domuPrzepis na pizzę. Przez te 7 błędów ciasto może się nie udać

Chaczapuri można kupić w każdej piekarni gruzińskiej, których coraz więcej pojawia się w Polsce. Możecie też oczywiście przyrządzić je sami w domu. Poniżej podrzucamy wam przepis.

Chaczapuri. Przepis na genialny danie gruzińskie

Składniki na chaczapuri adżarskie

  • 500 g mąki pszennej
  • szklanka mleka
  • 25 g świeżych drożdży
  • pół szklanki wody
  • 3 łyżki oleju
  • 4 jajka i jedno białko
  • 200 g mozzarelli
  • 200 g fety
  • 200 g sera żółtego
  • 50 g masła
  • szczypta soli
  • odrobina cukru

Wskazówka: jeśli nie chcesz lub nie masz czasu, aby samemu zrobić ciasto drożdżowe, możesz kupić gotowe opakowanie w sklepie.

Ciasto drożdżoweAbsolutnie najlepsze ciasto na pizzę? Zrób test szyby. Jamie Oliver instruuje

Sposób przygotowania:

Pierwszy krok to zrobienie zaczynu drożdżowego (jeśli korzystasz z gotowego ciasta, pomiń ten etap). Wymieszaj pokruszone drożdże z trzema łyżkami mąki, cukrem i solą, a następnie wlej ciepłe mleko (nie może być gorące!). Przykryj naczynie i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Resztę mąki wsyp do innej miski, dodaj wyrośnięty zaczyn oraz olej. Zagnieć ciasto, przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia na około 30 minut.

Wymieszaj ze sobą pokrojoną mozzarellę i fetę. Dolej trochę mleka i odstaw. Zetrzyj żółty ser i również odłóż na bok.

Wyrośnięte ciasto podziel na cztery części. Kule ciasta rozwałkuj, uformuj na kształt łódeczki. Brzegi posmaruj białkiem jaja. Do środka włóż farsz: najpierw starty żółty ser, a potem mozzarellę z fetą. Placki wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piecz je przez około 20 minut. 

Po wyjęciu z piekarnika wbij na środek farszu jajko. Piecz jeszcze przez kilka minut, do ścięcia się białka. Chaczapuri najlepiej smakuje na ciepło!

Więcej o: