Zapiekanka może mieć różne formy. Powszechnie nazywamy tak bułkę zapiekaną z serem i dodatkami. Zapiekanka ziemniaczana, to przekładane kawałki kartofla, najczęściej zapiekane również z serem i dodatkami w naczyniu żaroodpornym. Formę zapiekanki może mieć też Mussaka, czy Lasagne. Najprostszą wersją, którą zapieczesz w piekarniku jest jednak zapiekanka makaronowa. W wersji mięsnej - z kurczakiem smakuje niesamowicie! Jest prosta i pyszna. Zdradzamy przepis, który pokochasz.
Lubisz eksperymentować w kuchni? Więcej podobnych artykułów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Zapiekanka właściwie robi się sama. Dodajemy do siebie produkty i wstawiamy do piekarnika, a danie piecze się nie wymagając naszej ingerencji. Czasem zapiekanki z naczynia żaroodpornego są nazywane daniami studenckimi, właśnie dlatego, że nie wymagają również dużej ilości czasu, ani zdolności kulinarnych. Te makaronowe, możesz przygotować m.in z kiełbasą, szynką, kurczakiem lub mięsem mielonym. W wersji wegetariańskiej świetnie wypadają te z cukinią, szpinakiem lub pieczarkami.
Aby stworzyć pyszną zapiekankę z kurczakiem potrzeba:
Pierwszą rzeczą, jaką musisz zrobić to ugotować makaron al dente. W trakcie, pokroić kurczaka w kostkę, doprawić do smaku przyprawami. Cebulę drobno posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę, pieczarki oczyścić i pokroić w niewielkie kawałki. Podobnie pokroić też paprykę. Na rozgrzanej patelni z odrobiną tłuszczu trzeba teraz przesmażyć kawałki kurczaka z cebulą i czosnkiem, do momentu, gdy kurczak zmieni kolor na biały, lub lekko beżowy. Zdjąć mięso z patelni i wrzucić na nią pieczarki i paprykę, smażyć, aż zmiękną, a woda z pieczarek nieco odparuje. Nie solić pieczarek wcześniej, aby nie oddały całej wody.
Teraz sos. Uważaj, aby nie był zbyt gęsty. Do składników na patelni należy dodać mięso z cebulą, zalać całość passatą pomidorową, doprawić do smaku i dusić przez kilka minut pod przykryciem na małym ogniu. Dodać makaron, wymieszać i przełożyć całość do naczynia żaroodpornego. Posypać startym parmezanem i zapiekać w piekarniku rozgrzanym do 180ºC, przez 15 minut. Danie ozdobić bazylią. Smacznego!