Wigilijna kapusta z grzybami według Magdy Gessler. Dodatek kwaśnego owocu podbija smak

Jak najsmaczniejszą kapustę wigilijną? Najlepiej według przepisu prawdziwej znawczyni kuchni. Mamy dla was przepis na doskonałą kapustę z grzybami według Magdy Gessler. Sekret tkwi w dodaniu pewnego kwaśnego owocu.

Więcej przepisów na dania wigilijne znajdziecie na stronie głównej

Kapusta wigilijna to danie, które pojawia się w wigilię na wielu stołach. Jak ją przygotować, aby smakowała pysznie? Magda Gessler poza suszonymi grzybami dodaje do niej... owoce pigwy. Dzięki nim kapusta wigilijna smakuje wprost wyśmienicie. Zapraszamy po przepis.

Kapusta wigilijna Magdy Gessler - przepis

Składniki:

  • 1 kg kapusty kiszonej,
  • 50 g suszonych grzybów - najlepiej prawdziwków,
  • 2 cebule,
  • 4 owoce pigwy,
  • 1 kwaśne jabłko, np. złota reneta,
  • 4 łyżki oleju roślinnego,
  • 1 łyżeczka kminku,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 1 łyżeczka soli 
Zobacz wideo

Jak zrobić kapustę wigilijną według Magdy Gessler?

Suszone grzyby zalewamy gorącą wodą i odstawiamy do namoczenia na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Następnego dnia gotujemy je do miękkości.

Cebulę kroimy w kostkę, jabłko i pigwy w ćwiartki, a grzyby w paski. Na dużej patelni rozgrzewamy olej i przesmażamy na nim cebulkę razem z grzybami, potem dodajemy kapustę. Nie należy jej przedtem płukać, aby nie straciła smaku.

Do kapusty wrzucamy ćwiartki jabłek i owoców pigwy. Wszystko dokładnie mieszamy, doprawiamy cukrem, solą i kminkiem. Danie dusimy przez 40 minut pod przykryciem. Podczas duszenia kilkukrotnie mieszamy potrawę, by jabłka i pigwa dobrze oddały swój aromat. 

Podajemy na gorąco - kapustę można przygotować na dzień przed wigilią i tuż przed kolacją po prostu odgrzać potrawę. Kapustę z grzybami można także mrozić. 

Więcej o: