Jak przechowywać pierniczki? Ewa Wachowicz podzieliła się sposobem, a my dorzucamy jeszcze kilka

Jak przechowywać pierniczki, aby się nie zepsuły, a na Święta były miękkie? Ewa Wachowicz zdradziła swój sposób. My dorzucamy jeszcze kilka metod. Sprawdźcie!

Więcej porad kulinarnych na Święta i nie tylko znajdziesz na stronie głównej

Upiekliście już świąteczne pierniczki? To najwyższy czas je schować - w końcu coś musi zostać na Święta. Sami wiemy, że bardzo trudno oprzeć się podjadaniu takich pyszności. Dlatego dziś pokażemy wam, jak przechowywać pierniczki, aby były miękkie, pyszne i... żeby w ogóle dotrwały do wigilii.

Jak przechowywać pierniczki? Sposób Ewy Wachowicz

Jedna z najbardziej znanych polskiej branży kulinarnej, Ewa Wachowicz, pokazała na Instagramie przygotowane przez siebie pierniczki. Podpowiedziała też, aby przechowywać je w pojemniku z naczyniem z wodą. O co chodzi? Pierniczki potrzebują wilgoci, by zmięknąć. Jeśli macie blaszane pudełko (może być takie po łakociach), wsypcie do niego pierniczki. W środek możecie wstawić kieliszek lub mały słoiczek z wodą. Pudełko zamykamy i odstawiamy w miejsce, gdzie nikt go nie będzie ruszał - woda nie może się wylać! 

 

Inne metody przechowywania pierniczków

Co jeszcze można zrobić, aby pierniczki były smaczne i mięciutkie? Zamiast kieliszka z wodą do słoika z ciasteczkami możecie wrzucić cząstki lub obierki jabłek. Dzięki nim pierniki również zmiękną. Podobnie zadziałają plasterki lub kawałki cytryn. Trzeba tylko uważać, by kawałki owoców nie zaczęły pleśnieć!

Zobacz wideo

Dobrym sposobem jest także włożenie do pudełka kromek chleba razowego. W awaryjnej sytuacji, gdy musimy mieć miękkie pierniczki na przykład na jutro, możemy ułożyć ciastka na kromkach chleba i przykryć je drugą warstwą pieczywa. Przez noc powinny wchłonąć jego wilgoć.  

Warto także pamiętać, że miejsce, w którym przechowujemy pierniczki, powinno być raczej chłodne, z dala od kaloryfera czy innego źródła ciepła. 

Pieczenie pierniczków jeszcze przed wami? Możecie wcześniej zadbać o to, by nie stały się twarde. O sposobach na upieczenie miękkich, niezbyt kruchych pierniczków pisaliśmy poniżej.

Więcej o:
Copyright © Agora SA