Więcej domowych przepisów znajdziesz na naszej stronie Gazeta.pl
Kopytka to jedno z moich najprzyjemniejszych wspomnień z dzieciństwa, kiedy w zimowe popołudnia wracałam ze szkoły, a babcia czekała na mnie z gorącymi kluseczkami polanymi cebulką i skwarkami z boczku. Robienie kopytek to czysta przyjemność a jedzenie to prawdziwa uczta, bez znaczenia, z czym kopytka są podane. Jak zatem zrobić kopytka, by smakowały jak te u babci? Przepis jest banalny i zawiera tylko 4 składniki.
Ciasto orzechowe z jabłkiem - szybki i pyszny przepis
Kopytka - przepis:
Potrzebne składniki:
- 1 kg ziemniaków
- około 300 g mąki pszennej (typ 500)
- jajko
- płaska łyżka mąki ziemniaczanej
Kopytka - sposób wykonania:
- Przygotuj ziemniaki. Obierz je i ugotuj w osolonej wodzie. Kiedy się ugotują, utłucz je na puree lub przeciśnij przez praskę do ziemniaków. Uważaj, by się nie poparzyć. Utłuczone ziemniaki odstaw na chwilkę, by nieco ostygły.
- Do wystudzonych ziemniaków dodaj przesianą mąkę, jajko, odrobinę mąki ziemniaczanej (w zależności od mączystości ziemniaków). Dodaj do smaku szczyptę soli i zagnieć masę ziemniaczaną, kiedy będzie gładka, uformuj ją w kształt kuli.
- Kulę ziemniaczaną podziel na kilka części, z każdej z nich uformuj wałek i nożem umoczonym w oleju wycinaj kluseczki w kształcie rombu.
- Kopytka wrzucaj na osolony wrzątek i każdą partię zamieszaj dokładnie, by nie przywarły do spodu garnka. Po wypłynięciu gotuj je mniej więcej minutę.
Pierogi leniwe - przepis. Te kluseczki zabiorą cię w podróż do smaków dzieciństwa
Kopytka świetnie smakują jako dodatek do pieczeni, gulaszu, sosów czy polane zwykłym masłem i czosnkiem. Sposobów na serwowanie kopytek jest mnóstwo i każdy jest przepyszny. Jeśli nie masz pomysłu na obiad, zrób kopytka, twoi bliscy będą zachwyceni.