Kopytka - domowy przepis na przepyszne kluseczki z ziemniaków. Smakują jak u babci

Kopytka to zdecydowanie jedne z najpyszniejszych kluseczek, jakie istnieją. Podane z sosem pieczarkowym, podsmażoną cebulką czy solo, zawsze smakują obłędnie i w mig znikają z talerzy. Jak zrobić kopytka, by smakowały tak jak u babci? Przepis jest banalny i zawiera tylko 4 składniki.

Więcej domowych przepisów znajdziesz na naszej stronie Gazeta.pl

Kopytka to jedno z moich najprzyjemniejszych wspomnień z dzieciństwa, kiedy w zimowe popołudnia wracałam ze szkoły, a babcia czekała na mnie z gorącymi kluseczkami polanymi cebulką i skwarkami z boczku. Robienie kopytek to czysta przyjemność a jedzenie to prawdziwa uczta, bez znaczenia, z czym kopytka są podane. Jak zatem zrobić kopytka, by smakowały jak te u babci? Przepis jest banalny i zawiera tylko 4 składniki.

Ciasto orzechowe z polewą czekoladowąCiasto orzechowe z jabłkiem - szybki i pyszny przepis

Kopytka - przepis:

Potrzebne składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • około 300 g mąki pszennej (typ 500)
  • jajko
  • płaska łyżka mąki ziemniaczanej

Kopytka - sposób wykonania:

  1. Przygotuj ziemniaki. Obierz je i ugotuj w osolonej wodzie. Kiedy się ugotują, utłucz je na puree lub przeciśnij przez praskę do ziemniaków. Uważaj, by się nie poparzyć. Utłuczone ziemniaki odstaw na chwilkę, by nieco ostygły.
  2. Do wystudzonych ziemniaków dodaj przesianą mąkę, jajko, odrobinę mąki ziemniaczanej (w zależności od mączystości ziemniaków). Dodaj do smaku szczyptę soli i zagnieć masę ziemniaczaną, kiedy będzie gładka, uformuj ją w kształt kuli.
  3. Kulę ziemniaczaną podziel na kilka części, z każdej z nich uformuj wałek i nożem umoczonym w oleju wycinaj kluseczki w kształcie rombu.
  4. Kopytka wrzucaj na osolony wrzątek i każdą partię zamieszaj dokładnie, by nie przywarły do spodu garnka. Po wypłynięciu gotuj je mniej więcej minutę.

Pierogi leniwe - smak naszego dzieciństwaPierogi leniwe - przepis. Te kluseczki zabiorą cię w podróż do smaków dzieciństwa

Kopytka świetnie smakują jako dodatek do pieczeni, gulaszu, sosów czy polane zwykłym masłem i czosnkiem. Sposobów na serwowanie kopytek jest mnóstwo i każdy jest przepyszny. Jeśli nie masz pomysłu na obiad, zrób kopytka, twoi bliscy będą zachwyceni.

Zobacz wideo
Więcej o: