Ryba po grecku - przepis na wigilijny klasyk. Zmień sposób smażenia ryby, a wyjdzie jeszcze pyszniejsza

Czy może istnieć kolacja wigilijna bez ryby po grecku? Może... ale po co? Ryba po grecku to świąteczna klasyka, którą wszyscy pokochaliśmy. Jak przygotować ten specjał? Przepis na rybę po grecku jest banalny. Podpowiadamy co zrobić, by wyszła nieziemska- wystarczy usmażyć rybę w cieście naleśnikowym.

Więcej świątecznych przepisów znajdziesz na naszej stronie Gazeta.pl

Nie wyobrażam sobie świąt bez ryby po grecku. Zawsze robię ją z potrójnej porcji, bo moja rodzina ją uwielbia i jemy ją przez całe święta. Ten specjał jest bardzo prosty w przygotowaniu - to tylko duszone warzywa i ryba, my jednak wiemy co zrobić, by ryba po grecku wyszła jeszcze lepsza. Kawałki ryby w cieście naleśnikowym sprawią, że danie zyska nowy charakter i będzie smakowało idealnie. Jak zatem zrobić rybę po grecku? Zapraszamy do prostego przepisu.

Ryba po grecku - przepis:

Składniki:

  • Około 0,5 kg filetu z dorsza
  • 2 większe cebule
  • 3 marchewki
  • seler
  • 2 korzenie pietruszki
  • koncentrat pomidorowy
  • dwie łyżki octu
  • olej do smażenia
  • przyprawy - sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy

Ponadto - ciasto naleśnikowe: Szklanka mąki pszennej (typ 500), szklanka mleka, jedno jajko.

Ryba po grecku - sposób przygotowania:

  1. Przygotuj filety z dorsza. Jeśli używasz mrożonych, rozmroź je. Pokrój na kawałki, osusz ręcznikiem papierowym i dopraw solą i pieprzem. Odstaw na chwilę, by mięso wchłonęło przyprawy. Możesz użyć gotowej mieszanki przypraw do ryb - dobrze się sprawdzi.
  2. Następnie przygotuj ciasto naleśnikowe. W misce połącz składniki za pomocą miksera, dodaj szczyptę soli i odrobinę pieprzu. Uzyskana konsystencja powinna być nieco gęstsza niż do naleśników.
  3. Na patelni rozgrzej sporą ilość oleju. Każdy z kawałków dorsza dokładnie zamocz w cieście naleśnikowym i smaż na patelni na złoty kolor. Po usmażeniu odsącz rybę z nadmiaru oleju za pomocą ręcznika papierowego.
  4. Teraz kolej na warzywa. Obierz je i zetrzyj na tarce na grubych oczkach. Cebulę natomiast pokrój w piórka lub półplasterki. 
  5. Przygotuj garnek. Rozgrzej w nim dwie łyżki oleju i przełóż starte warzywa. Dodaj ziele angielskie i liść laurowy. Kiedy warzywa już się lekko podsmażyły, dodaj łyżkę masła, szczyptę soli i dwie łyżki octu. Następnie zmniejsz moc palnika i duś pod przykryciem do miękkości warzyw, od czasu do czasu mieszając.
  6. Do duszących się warzyw dodaj słoiczek koncentratu, zamieszaj i duś jeszcze jakieś 2 minuty.
  7. Przygotuj naczynie żaroodporne. Dno wysmaruj masłem i warstwowo układaj - warzywa, ryba, warzywa. Całość zapiecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 25 minut.

Tak przygotowaną rybę należy schłodzić i podawać na zimno. Oprócz niezwykłego smaku ryba po grecku ma także tę zaletę, że wolno się psuje. Możesz ją spokojnie zrobić nawet 4 dni przed Wigilią z pewnością, że nic jej się nie stanie. Tylko pytanie, czy twoi domownicy powstrzymają się przed zjedzeniem tego przysmaku aż do samych świąt?

Zobacz wideo
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.