Szyszki - przepis na łakocie z trzech składników. Najlepszy pomysł na małe świąteczne co nieco

Szyszki to obłędne łakocie zrobione z preparowanego ryżu i cukierków krówek. Uwielbiają je zarówno dzieci jak i dorośli a święta to idealny czas, by się nimi delektować. Jak zrobić słodkie szyszki? Przepis jest bardzo prosty, w kilka chwil możesz się cieszyć smakiem domowych łakoci.

Więcej słodkich przepisów znajdziesz na naszej stronie Gazeta.pl.

Szyszki to chyba najpyszniejsze a na pewno najprostsze w wykonaniu słodycze na świecie. Zawsze wychodzą cudownie słodkie, a przy robieniu szyszek zawsze jest mnóstwo zabawy. Jak zrobić te małe cuda z krówek i preparowanego ryżu?

Szyszki - przepis:

Składniki:

  • ok. 300 g cukierków "krówek"
  • ok. 60 g preparowanego ryżu
  • ok.120 g masła

Szyszki - sposób wykonania:

  1. Przygotuj garnek. Rozpuść w nim masło i dodaj cukierki "krówki". Wcześniej pokrój je na kawałki, by szybciej się rozpuściły.
  2. Cały czas mieszaj masło z krówkami, aż połączą się w jednolitą, gładką masę.
  3. Kiedy masa krówkowa będzie już gładka, wsyp do garnka ryż i całość dokładnie wymieszaj. Zdejmij garnek z palnika i odstaw na chwilę do przestudzenia.
  4. Kiedy masa już lekko przestygnie, formuj dłońmi szyszki dowolnej wielkości (polecam robić to w rękawiczkach, masa jest dość klejąca).
  5. Uformowane szyszki układaj na papierze do pieczenia by porządnie zastygły (w tym celu możesz włożyć je do lodówki).
  6. Szyszki przechowuj w lodówce albo w szczelnie zamkniętym pojemniku nawet tydzień.

Wskazówka: Jeśli chcesz nieco odmienić swoje szyszki, do masy krówkowej dodaj kilka kostek deserowej czekolady. Wtedy szyszki zyskają nieco głębszy smak i nie będą aż tak słodkie.

Zobacz wideo
Więcej o:
Copyright © Agora SA