Więcej słodkich przepisów znajdziesz na naszej stronie Gazeta.pl.
Szyszki to chyba najpyszniejsze a na pewno najprostsze w wykonaniu słodycze na świecie. Zawsze wychodzą cudownie słodkie, a przy robieniu szyszek zawsze jest mnóstwo zabawy. Jak zrobić te małe cuda z krówek i preparowanego ryżu?
Szyszki - przepis:
Składniki:
- ok. 300 g cukierków "krówek"
- ok. 60 g preparowanego ryżu
- ok.120 g masła
Szyszki - sposób wykonania:
- Przygotuj garnek. Rozpuść w nim masło i dodaj cukierki "krówki". Wcześniej pokrój je na kawałki, by szybciej się rozpuściły.
- Cały czas mieszaj masło z krówkami, aż połączą się w jednolitą, gładką masę.
- Kiedy masa krówkowa będzie już gładka, wsyp do garnka ryż i całość dokładnie wymieszaj. Zdejmij garnek z palnika i odstaw na chwilę do przestudzenia.
- Kiedy masa już lekko przestygnie, formuj dłońmi szyszki dowolnej wielkości (polecam robić to w rękawiczkach, masa jest dość klejąca).
- Uformowane szyszki układaj na papierze do pieczenia by porządnie zastygły (w tym celu możesz włożyć je do lodówki).
- Szyszki przechowuj w lodówce albo w szczelnie zamkniętym pojemniku nawet tydzień.
Wskazówka: Jeśli chcesz nieco odmienić swoje szyszki, do masy krówkowej dodaj kilka kostek deserowej czekolady. Wtedy szyszki zyskają nieco głębszy smak i nie będą aż tak słodkie.