Jeśli nie zdążysz ze zrobieniem piernika długo dojrzewającego do świąt, to czas poznać szybszy i prostszy przepis na to wyjątkowe ciasto. Marchewkowy piernik to jego równie smaczna i bardziej dietetyczna wersja. Jest równie aromatyczny i przygotowuje się go zdecydowanie krócej. Wymaga prostych składników i minimalnych zdolności kulinarnych. Oto przepis, który zachwyci twoich wigilijnych gości.
Lubisz eksperymentować w kuchni? Więcej podobnych artykułów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Zobacz wideo Makowiec nowojorski. Jego przygotowanie jest łatwiejsze, niż myślisz
To ciasto na święta Bożego Narodzenia to hit! Przygotujesz je szybciej niż tradycyjny piernik
Piernik Marchewkowy nie musi leżakować, a jednym z jego podstawowych składników jest marchewka, która dodaje słodyczy. Takie ciasto jest nieco lżejsze i wyrasta w kilkadziesiąt minut. Z dodatkiem aromatycznych przypraw korzennych oddaje idealnie klimat świąt. Jest też bardzo puszyste. Aby przygotować piernik marchewkowy potrzebujesz:
- 1 szklanka (120 g – 150 g) marchewki startej na drobnych oczkach
- 1½ szklanki (200 g) mąki orkiszowej jasnej lub zwykłej pszennej
- ½ szklanki (125 ml) oleju
- 3 jajka
- ½ szklanki (100 g) ksylitolu
- 3 łyżki powideł śliwkowych
- 2 łyżki płynnego miodu
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżki korzennej przyprawy do piernika
- skórka otarta z 1 sparzonej pomarańczy
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Polewa:
- 1/2 tabliczki (50 g) gorzkiej czekolady
- 5 łyżek mleka
Dodatkowo:
- połówki orzechów włoskich do dekoracji
Piernik marchewkowy to świetna alternatywa dla tradycyjnego świątecznego ciasta
Nasz marchewkowy piernik wykonasz w kilku krokach. Postępuj zgodnie z zasadami i nie omiń żądnego z podpunktów! Zaczynamy.
- W jednej misce wymieszać suche składniki na ciasto: przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, kakao oraz przyprawę korzenną.
- W drugiej misce, za pomocą miksera utrzeć jajka z ksylitolem.
- Do masy jajecznej dodać olej, miód, powidła śliwkowe oraz skórkę otartą z pomarańczy.
- Następnie dodać suche składniki i delikatnie wymieszać łopatką/szpatułką kuchenną w kilku ruchach.
- Na koniec dodać starta marchewkę i ponownie krótko wymieszać, tylko do połączenia składników.
- Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównać.
- Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 40-50 minut, do tzw. "suchego patyczka" (najlepiej sprawdzać, aby ciasta nadmiernie nie wysuszyć).
Ciasto na święta Bożego Narodzenia wymaga dekoracji. Piernik marchewkowy ozdobisz orzechami
Korzenne przyprawy i orzechy bardzo się lubią. Zanim jednak posypiesz ciasto kawałkami orzechów, przygotuj polewę czekoladową.
Ciemną czekoladę z mlekiem należy rozpuścić w kąpieli wodnej (w tym celu połamaną na kawałki czekoladę z mlekiem umieszczamy w miseczce nad garnkiem z wrzącą wodą, tak aby roztopiło ją ciepło pary). Jeżeli polewa jest zbyt gęsta można dodać odrobinę więcej mleka. Smacznego!