Więcej porad kulinarnych znajdziecie na stronie Gazeta.pl.
Ryż występuje w wielu odmianach. Do wyboru mamy m.in.: ryż biały, ryż jaśminowy, ryż czarny, ryż brązowy, ryż basmati czy ryż dziki. Dobrze wszystkim znany jest również ryż parboiled, czyli taki, który przed zapakowaniem został poddany specjalnej obróbce termicznej przy użyciu pary wodnej. Dzięki temu ryż zachowuje więcej cennych składników odżywczych.
Ryż pakowany jest w dwojaki sposób. Najczęściej możemy spotykać się z ryżem, który został zapakowany w woreczki. Ugotowanie takiego ryżu to żadna filozofia, zwłaszcza że na pudełku zawsze znajduje się szczegółowa instrukcja, jak to zrobić.
Jak ugotować ryż w torebce? Należy zagotować wodę w garnku (powinien być na tyle duży, aby woda zakryła torebkę) i dodać szczyptę soli. Gdy woda zacznie wrzeć, wkładamy do niej woreczek z ryżem i trochę zmniejszamy ogień. Przykrywamy garnek i czekamy około 15-20 minut. Zdarza się, że czas gotowania podany na opakowaniu jest inny. Wówczas powinniśmy się do niego zastosować, jeśli chcemy, by ryż wyszedł idealnie.
Po upływie określonego czasu wyjmujemy torebkę z wody (uważajcie, żeby nie poparzyć palców), rozcinamy i wykładamy zawartość na talerz.
Sytuacja nieco się komplikuje (choć wcale nie aż tak bardzo), gdy musimy ugotować ryż sypki. Do tego będziecie potrzebować kilku składników:
Przede wszystkim trzeba pamiętać, że ryż sypki przed gotowaniem należy opłukać w zimnej wodzie. Następnie do głębokiego garnka wlać wodę i zagotować. Dodać olej oraz sól. Do gotującej się wody wsypać ryż, zmniejszyć ogień i przykryć. Ryż należy gotować tak długo, jak podano w instrukcji na opakowaniu. W tym czasie nie można też podnosić pokrywki ani mieszać zawartości garnka. Ryż powinien wchłonąć wodę i napęcznieć.
Po ugotowaniu należy odstawić ryż na kilkanaście minut. Cały czas powinien być przykryty. Po około 10 minutach powinien być gotowy do podania. Gdy już wiecie, jak ugotować ryż sypki, chyba nie wydaje się to aż tak trudne, prawda?
Z naszego tekstu dowiecie się, jak przechowywać ugotowany ryż. Przede wszystkim nie można zostawić go zbyt długo w temperaturze pokojowej:
Pamiętaj też, że wodę po ugotowaniu ryżu możesz wykorzystać. Na początek warto zaznaczyć, że do użycia nadaje się tylko odpowiednio przygotowana woda ryżowa i tylko pochodząca z przyrządzania sypkiego ryżu. Woreczki bowiem podczas gotowania mogą wydzielać szkodliwy bisfenol, który niestety odkłada się w organizmie. Jeśli chcemy użyć wody po gotowaniu ryżu, posólmy go na sam koniec - dopiero po odlaniu płynu.
W wodzie ryżowej znajduje się też mnóstwo cennych substancji. To m.in. witaminy z grupy B, kwas foliowy, potas czy żelazo. Jak zatem ją wykorzystać? Sposobów jest kilka: