Przepis na placki ziemniaczane. Jednym składnikiem nadasz im charakteru

Placki ziemniaczane to jedno z najpopularniejszych dań przyrządzanych w Polsce. Ta prosta potrwa może być przyrządzana zarówno na słono, jak i na słodko. W naszym przepisie zdradzamy, jak sprawić, by danie było nietypowe i obłędnie pyszne!

Więcej przepisów znajdziesz na naszej stronie Gazeta.pl.

Placki ziemniaczane to proste danie, które gościło na stołach większości polskich domów. Ich przygotowanie nie powinno sprawić problemu nawet kuchennym nowicjuszom, a sposoby ich serwowania ogranicza jedynie wyobraźnia. Niewiele osób wie, że tarte jabłka mogą kompletnie zmienić ich charakter i zapewnić nieznane dotąd wrażenia smakowe. Ten przepis na placki ziemniaczane pokochają wszyscy fani ich słodkiej wersji. 

Ryba po greckuRyba po grecku - przepis. Zmień sposób smażenia ryby, wyjdzie jeszcze pyszniejsza

Składniki na placki ziemniaczane

  • 6 dużych ziemniaków,
  • 2 jajka,
  • 2 jabłka,
  • 4 łyżki mąki pszennej,
  • 3 łyżki płatków owsianych,
  • sól, cukier puder, cynamon,
  • olej.
Zobacz wideo

Sposób przygotowania

1. Obierz ziemniaki i zetrzyj na grubych oczkach. Dokładnie odciśnij je z wody,

2. Obierz jabłka i zetrzyj, podobnie jak ziemniaki. Owoce również należy odcisnąć z wody,

3. Przełóż starte składniki do dużej miski. Dodaj mąkę, 2 łyżki cukru pudru, szczyptę soli, jajka, płatki owsiane oraz łyżeczkę cynamonu. Dokładnie wymieszaj,

4. Przygotuj talerz wyłożony papierem. Będziesz wykładać na niego usmażone placki,

5. Na patelni rozgrzej 3 łyżki oleju. Następnie smaż obustronnie placki do złotego koloru. Orientacyjnie nie powinno to zająć więcej niż 3 minuty na stronę,

6. Podaj z ulubionymi dodatkami. Doskonale będą smakowały z gęstą śmietaną, cukrem i borówkami.

Więcej o: