Więcej przepisów znajdziesz na naszej stronie Gazeta.pl.
Placki ziemniaczane to proste danie, które gościło na stołach większości polskich domów. Ich przygotowanie nie powinno sprawić problemu nawet kuchennym nowicjuszom, a sposoby ich serwowania ogranicza jedynie wyobraźnia. Niewiele osób wie, że tarte jabłka mogą kompletnie zmienić ich charakter i zapewnić nieznane dotąd wrażenia smakowe. Ten przepis na placki ziemniaczane pokochają wszyscy fani ich słodkiej wersji.
1. Obierz ziemniaki i zetrzyj na grubych oczkach. Dokładnie odciśnij je z wody,
2. Obierz jabłka i zetrzyj, podobnie jak ziemniaki. Owoce również należy odcisnąć z wody,
3. Przełóż starte składniki do dużej miski. Dodaj mąkę, 2 łyżki cukru pudru, szczyptę soli, jajka, płatki owsiane oraz łyżeczkę cynamonu. Dokładnie wymieszaj,
4. Przygotuj talerz wyłożony papierem. Będziesz wykładać na niego usmażone placki,
5. Na patelni rozgrzej 3 łyżki oleju. Następnie smaż obustronnie placki do złotego koloru. Orientacyjnie nie powinno to zająć więcej niż 3 minuty na stronę,
6. Podaj z ulubionymi dodatkami. Doskonale będą smakowały z gęstą śmietaną, cukrem i borówkami.